Skip to content
Politică

Conflictul din interiorul PNL generează o dublă criză instituțională: criza puterii executive și criza coaliției de guvernare

Inquam Photos/Octav Ganea
" "

Conflictul din interiorul PNL, generat de nemulțumirile unui grup disident la adresa conducerii partidului, devine pe zi ce trece tot mai acut, iar două consecințe ale acestui conflict se traduc printr-o criză a coaliției de guvernare și o criză a puterii executive.

Întreaga arhitectură guvernamentală este construită în jurul PNL. Premierul este liberal, iar majoritatea portofoliilor guvernamentale sunt controlate de către liberali. În plus, președintele țării provine din Partidul Național Liberal, așadar întregul executiv bicefal provine din PNL. Prin urmare o criză în interiorul PNL înseamnă de fapt o criză a guvernării și o criză a puterii executive.

" "
" "

Criza coaliției de guvernare

Este evident că o confruntare atât de dură în interiorul PNL nu poate decât să afecteze coerența coaliției de guvernare în care PNL este partener majoritar deținând cele mai multe portofolii. Adesea în astfel de cazuri atenția și resursele sunt redirecționate către rezolvarea cu prioritate a conflictului intra-partinic. Politicienii care vizează șefia PNL au și o miză personală. Șefia PNL înseamnă de fapt propulsarea respectivului politician la rangul de viitor candidat la alegerile prezidențiale, de vreme ce în partidele din România aceasta este cutuma. La noi nu există tradiția alegerilor pentru desemnarea candidatului și astfel oricine visează la președinție trebuie să își asigure inițial funcția de președinte al partidului respectiv, lucrul acesta fiind practic valabil pentru orice partid din țară. PNL e unul dintre principalele două partide din țară, după mărime, lucru care dă o greutate și mai mare persoanei care ocupă funcția de președinte al partidului.

Actuala coaliție de guvernare este formată din numai puțin de 4 partide, dacă considerăm Alianța USR-PLUS ca fiind alcătuită din două partide. O coaliție este cu atât mai fragilă cu cât există mai multe partide care o compun din cauza faptului că orice defectare a unui partener se traduce prin pierderea majorității. Mai mult, cu cât distanța ideologică dintre partide este mai mare cu atât e mai fragilă coaliția. Actuala coaliție este una de compromis. Membrii nu aveau prea multe opțiuni la îndemână, iar pentru liberali USR-PLUS reprezintă un partener incomod. Coaliția este așadar slăbită serios de conflictul din interiorul PNL care fragmentează și mai mult Puterea.

Criza puterii executive

Conflictul din interiorul PNL generează și o criză a puterii executive. În prezent executivul bicefal al României (premier-președinte) este controlat de un singur partid – PNL. Ambii deținători ai funcțiilor provin din acest partid, iar puterea executivă este practic subordonată politic liberalilor. Prin urmare orice criză în interiorul Partidului Național Liberal, generează și o criză în interiorul puterii executive, cele două nefiind disociate în nici un fel. Implicarea președintelui în conflictul pentru succesiune din interiorul PNL arată limpede această personalizare a politicii. Principala problemă ține de faptul că actualul premier nu este și liderul de facto al PNL.

Până când conflictul din interiorul PNL nu va fi rezolvat, cele două crize – a coaliției de guvernare și a puterii executive vor coexista. Asta înseamnă că interesul public va veni din nou pe locul doi după interesele personale ale actorilor politici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *