Tensiuni în Orientul Mijlociu: „China, interesată să ajute Iranul în eventualitatea unui conflict”

Sursa foto: Radio France

Conflictul din Orientul Mijlociu: Ca răspuns la o solicitare a autorităţilor iraniene, Rusia ar fi început să livreze echipamente de apărare aeriană şi radare avansate, Teheranului, potrivit New York Times. 

Analistul politic Radu Carp afirmă, pentru PS News, că nu este o surpriză faptul că în momentul de față, Rusia a anunțat că va livra aceste echipamente tocmai pentru a descuraja posibile măsuri de revanșă din partea Israelului.

„Israelul a afirmat că ar vrea să ia câteva măsuri înaintea Iranului. Acum suntem într-un joc al declarațiilor politice și fiecare dorește să vorbească, nu numai el însuși ci să pună partenerii strategici să vorbească în locul lui. Așa cum, în cazul Statelor Unite, acestea încearcă să detensioneze situația prin trupele din zonă, la fel Iranul dorește un fel de protecție din partea Rusiei, pentru că Iranul s-a dovedit a fi foarte vulnerabil la orice fel de intervenție externă”, precizează Carp.

Cu ocazia întâlnirii avute cu Serghei Şoigu, secretar al Consiliului Securităţii Rusiei, noul preşedinte iranian Masoud Pezeshkian a exprimat dorinţa ţării sale de a consolida relaţia cu Rusia, pe care a calificat-o drept, partener strategic. „Rusia face parte dintre ţările care au susţinut naţiunea iraniană în momente dificile”, a afirmat el, conform unor media de stat de la Teheran.

„Asasinarea liderului politic al grupării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, arată că au existat breșe serioase de securitate, astfel încât Iranul are nevoie de sprijinul Federației Ruse. Este punctul cel mai vulnerabil, într-un fel, pentru că Iranul nu a reușit să-și construiască propriul sistem de apărare antiaerian”, mai spune Radu Carp.

În ceea ce privește posibilul sprijin pe care alte țări, în afara Rusiei, l-ar putea acorda Iranului, Radu Carp consideră că există argumente pro și contra în cazul Turciei și al Chinei.

„Iranul a început să întrețină relații foarte bune și cu China, inclusiv pe plan militar. China este foarte interesată în a vedea în ce măsură echipamentele sale militare și protecția pe care o poate asigura ar putea să funcționeze în timp real, pentru că statul chinez are o capacitate militară foarte mare, dar care nu este testată în niciun fel de conflict. Deci, China este interesată să ajute Iranul în eventualitatea unui conflict. Și în ultima vreme au fost intensificate schimburile militare între cele două țări.

Turcia este într-o situație incomodă pentru că este stat NATO, dar ea a avut în ultima vreme, declarații împotriva Israelului. Chiar președintele Erdogan a spus că NATO ar trebui să aleagă între Turcia și Israel, dar toate aceste declarații nu sunt însoțite și de fapte concrete.

Turcia, într-un eventual conflict regional, de această dată nu se va implica. Sigur, rămâne de văzut în ce măsură ar putea să ofere asistență trupelor occidentale NATO, pe teritoriul său. Dar sper să nu se ajungă la asemenea situație și această întrebare să fie doar una ipotetică”, conchide analistul politic.

Preşedintele iranian a criticat acţiunile Israelului în Fâşia Gaza şi eliminarea liderului politic al grupării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, miercurea trecută la Teheran, calificându-le drept „încălcări flagrante ale legilor şi reglementărilor internaţionale”. El a subliniat de asemenea că poziţiile comune ale Iranului şi Rusiei în favoarea unei lumi multipolare „vor conduce, cu siguranţă, la o mai mare securitate şi pace mondială”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: