Skip to content
Economie

Conflictul din Ucraina poate dubla prețul gazului. Mircea Coșea: Competitivitatea României va scădea, asta înseamnă contracte mai puține și șomaj

zf.ro

Preţul gazelor rusești a explodat după ce Rusia a dat undă verde invaziei în Ucraina. Tariful a ajuns la 900 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, iar oficialii ruşi ameninţă că preţul ar putea urca. Întrebat ce soluţii are România dacă preţul va continua să crească la 2.000 de dolari la 1000 de metri cubi, aşa cum ameninţă oficiali ruşi, profesorul Mircea Coşea a precizat pentru Antena 3:

„Pe termen scurt nu avem nicio soluţie eficientă. Se pot lua nişte măsuri așa, să pară că ne preocupăm, dar acum apare greutatea în spate pentru că ani de zile nu s-au luat măsuri.

Măsurile care trebuiau să fie luate ar fi mers în creșterea independenței României faţă de piaţa internațională pentru că noi avem anumite resurse. Nu s-a făcut lucrurile astea şi acum am ajuns aici.

Pe de altă parte, nu trebuie să ne gândim doar la importul de gaze. Pe noi ne va afecta şi tipul de relație pe care îl avem în Europa şi în Uniunea Europeană.

Noi suntem o ţară care depindem cel puţin în ceea ce înseamnă industrie de comenzile pe care le primim de la partenerii noştri din câteva ţări vest-europene în domeniul auto şi aşa mai departe.

Fiind afectaţi toţi acești producători, prin contagiune vor veni şi vom fi obligați şi noi să avem anumite cheltuieli mai mari.

Deci, competitivitatea României va scădea, asta înseamnă contracte mai puține, activitate mai scăzută şi șomaj”.

Mii de afaceri sunt la un pas de faliment dacă Guvernul nu găsește soluţii în criza energiei. Asta înseamnă zeci de mii de angajați care ar putea intra în șomaj.

Antreprenorii spun că au ajuns să aibă facturi de două sau trei ori mai mari decât aveau înainte și spun că nu au ce să mai facă pentru a acoperi costurile care cresc de la o lună la alta.

Cu toate că există o plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze în vigoare, în acest moment, mulți dintre antreprenori spun că acel preț plafonat este chiar de două sau trei ori mai mare decât aveau înainte negociat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *