Skip to content
București Economie Societate

Conflictul dintre RADET și ELCEN ajunge la o nouă fază. Ce a contestat Regia în instanță

secundatv.ro

Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București a municipalității Capitalei, operatorul sistemului centralizat de încălzire din București, a contestat în instanță, prin administratorul său judiciar Rominsolv, măsura Electrocentrale București (ELCEN), producătorul de energie termică controlat de Ministerul Energiei, de a le acorda angajaților săi un adaos la salariu în sumă brută de câte 2.000 de lei în lunile februarie, martie și aprilie 2019, cu consecința majorării cheltuielilor salariale anuale ale companiei cu circa 10,8 milioane lei.

Măsura a fost luată luna trecută de administratorul judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant, ”ținând cont de climatul social tensionat de la nivelul societății, pe fondul nemulțumirii salariaților față de câștigul salarial, cât și raportat la incertitudinea și lipsa de încredere în implementarea măsurilor de reorganizare, stare care a generat acțiuni de revoltă necontrolate la nivelul CTE-urilor Progresu, Sud, Grozăvești, astfel încât la data de 19.12.2018 s-a manifestat refuzul de preluare tură la schimbul 2, salariații manifestând în fața unităților”, potrivit unui document oficial, citat de Profit.ro.

De asemenea, se negociază cu sindicatele ELCEN ”aprobarea acordării acestei sume lunar, până la data transferului în noua companie”, relevă sursa citată.

Măsura a fost supusă inițial votului comitetului creditorilor ELCEN, însă voturile exprimate de aceștia nu au permis luarea nici unei decizii, nici pro, nici contra, astfel că Sierra Quadrant și-a asumat decizia majorării salariilor, dat fiind situația tensionată din companie.

Primul termen în procesul intentat de RADET împotriva măsurii de majorare a salariilor angajaților ELCEN luată de administratorul judiciar Sierra Quadrant a fost stabilit pentru data de 23 mai.

Majorarea este de natură să crească cheltuielile de personal ale viitoarei companii municipale pe care Primăria Capitalei vrea să o înființeze pentru a prelua atât activele și activitățile RADET, cât și pe cele ale ELCEN, și, deci, să împovăreze financiar noua companie.

Pe de altă parte, luna aceasta, conducerea RADET, administratorul judiciar al Regiei aflate în insolvență – Rominsolv și reprezentanții sindicatului SLI Radet au semnat un acord care prevede majorarea cheltuielilor de natură salarială cu 30% față de anul 2018, pentru ”reducerea decalajelor sociale și creșterea competitivității pe piața muncii”.

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat marți trei proiecte de hotărâri care au ca scop salvarea sistemului centralizat de încălzire din Capitală, în condițiile în care există riscul ca instanța de judecată să pronunțe astăzi falimentul RADET, iar Primăria București a admis în mod oficial că falimentul Regiei de termoficare este ”iminent”.

Astfel, s-a votat înființarea a două noi societăți ale municipalității, Compania Municipală Termoenergetica București SA și Compania Municipală Energetica Servicii București SA, prin divizarea actualei Companii Municipale Energetica, a cărei hotărâre CGMB de înființare a fost anulată de Curtea de Apel București în noiembrie anul trecut.

Prima ar urma să preia serviciul de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice, iar a doua, alte activități ale actualei Energetica, printre care reabilitarea sistemului de termoficare cu fonduri UE disponibile de peste 170 milioane euro.

Cel 2 noi companii municipale vor fi înființate ”în scopul continuării serviciului de alimentare cu energie termică”, dar și ”datorită iminenței intrării în procedura falimentului” a RADET, potrivit documentelor Primăriei.

Sursa citată subliniază că, dat fiind că este vorba de o hotărâre care privește patrimoniul municipalității, pentru adoptare este nevoie de votul a două treimi dintre consilieri, deci și de acordul cel puțin a unei părți a opoziției din CGMB.

 

 

 

5 comentarii la “Conflictul dintre RADET și ELCEN ajunge la o nouă fază. Ce a contestat Regia în instanță

  1. Au dreptate cei de la RADET, Elcenul lea acordat 2000 lei per salariat, că urmare a unui protest ilegal, care punea în pericol sistemul energetic, in loc sa îi sancționeze, pe cei care au refuzat să intre la schimbul 2,:au rămas intimidați de o gașcă de bețivi, in contextul in care un salariat Elcen câștigă in jur de 4500 lei!!! Trebuie făcută o epurare în Elcen de la cel mai mic sef pina la cel mai mare! Rusine Elcen și salariații RADET sunt oameni!!!

  2. Domnilor terminati cu teatrul asta de revista, populatia bucuresteana are nevoie de caldura in calorifere, vorbim de caldura, nu de ce va prefaceti voi ca bagati caldura numai ca sa dezmortiti caloriferele. Vreti salarii mari? Luati de la sefii vostrii care castiga de la 10000 zece mii de lei in sus, La puscarie tot trebuie sa ajunga cineva, adica cei care au dus la falimentarea RADET , urmatorul fiind ELCEN, prin conducerea defectuasa a politrucilor care tot s-au perindat la conducere, actualmente administratorul special ELCEN – CRETU SARBU CLAUDIU IONUT, finul dnei. FIREA GABRIELA. Pe ce baza se vor mari salariile celor din ELCEN si celor din RADET? pe baza incompetentei profesionale si manageriale? In Bucuresti subventia din partea primariei ar trebui desfintata, fiind platita din banul public si a celor care nu sunt racordati la tevile RADETULUI!

  3. Ptr. Nistor Bogdan. Esti prost informat în legătură cu salariile angajaților elen. Șefii cei mari, da, dar cei de rand nici de departe. Ma întâi informeaza-te corect cine si cati au aceste salarii mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *