Skip to content
Opinii & Analize

Conflictul Guvern vs. sindicate riscă să arunce România într-o criză politică și socială

Conflictul dintre Ministerul Transporturilor și sindicatul de la Metrorex nu este doar despre drepturile muncitorilor de la metrou, ci el arată atitudinea pe care o are Guvernul condus de Florin Cîțu față de toți muncitorii din România. Ministrul Cătălin Drulă nici n-a vrut să asculte solicitările muncitorilor, în schimb a ieșit imediat în fața televiziunilor să amenințe reprezentații sindicatului cu dosare penale și a politizat un protest al muncitorilor, caracterizându-i ca fiind „mafioți”. Guvernul ne transmite că nu e interesat de nemulțumiri, dar e capabil să-și folosească forța pentru a le închide gura celor nemulțumiți.

Guvernul riscă să piardă orice dialog pe care l-ar putea avea în viitor cu sindicatele. Dacă miniștrii din actualul Guvern nu sunt dispuși să asculte solicitările sindicatelor, atunci muncitorii ar putea direct să recurgă la proteste violente sau să blocheze complet domenii esențiale. Sindicaliștii de la Metrorex ne-au arătat tuturor că acest Guvern le acordă atenție doar atunci când blochează toată activitatea. Ce se va întâmpla dacă și profesorii vor mai refuza să intre la ore, în cazul în care Guvernul Cîțu nu va dori să le asculte solicitările? Sau ce va face Drulă dacă și CFR-iștii vor bloca șinele de tren în semn de protest? Va trimite Jandarmeria să bată oameni nevinovați care protestează pașnic?

" "
" "

Dacă sindicaliștii din alte domenii vor fi refuzați și atacați, așa cum sunt cei de la Metrorex, am putea asista la o solidarizare a sindicatelor și atunci actualul guvern va avea o mare problemă să mai rămână la conducerea țării. România nu poate funcționa atât timp cât există o prăpastie între Guvern și sindicate și/sau societatea civilă, atât timp cât miniștri precum Drulă se comportă ca niște stăpâni de sclavi care ies să urle: „S-a terminat!”. S-a terminat ce? Muncitorii au dreptul la protest oricând doresc și oricând consideră că li se încalcă drepturile.

De când a ajuns la putere, USRPLUS s-a remarcat prin faptul că a blocat servicii importante pentru cetățeni. Clotilde Armand a blocat serviciul de salubritate din Sectorul 1. Nicușor Dan, chiar dacă se consideră independent rămâne creația USR, a suspendat PUZ-urile din București. Stelian Ion a blocat SIIJ și apoi a desființat-o. Cătălin Drulă a blocat Metrorex. De asemenea, în februarie, minerii au protestat și ei pentru neplata salariilor. A fost nevoie de mai multe zile de proteste și de mediatizarea scandalului pentru ca actualul Guvern să le acorde atenție. Totuși, niciun ministru din Guvern nu a mers la mina respectivă pentru a vorbi cu muncitorii.

În scandalul Metrorex, premierul Florin Cîțu a ieșit la atac într-un mod foarte dur și a preluat discursul USRPLUS de parcă era un membru de partid. Dacă Drulă și USRPLUS au considerat că sindicaliștii sunt „mafioți” pentru că îndrăznesc să-și apere drepturile, la fel a făcut și premierul: „Nu voi permite să fim șantajați de un grup de oameni organizați în stil mafiot”. Premierul Cîțu a anunțat mai multe măsuri împotriva sindicaliștilor Metrorex, inclusiv sancțiuni financiare.

Atitudinea Guvernului este un mesaj către toate sindicatele din România: cine ne supără, plătește. Chiar dacă Drulă a spus că „s-a terminat”, de fapt e doar începutul. Acest guvern este capabil să se bată cu oricine doar pentru a avea controlul absolut asupra banilor statului și să nu-l deranjeze nimeni. Un guvern care nu e dispus nici să asculte, nici să negocieze. Dacă vor continua cu scandalurile, atunci s-ar putea să se termine pentru actualul guvern mai repede decât își imaginează. Inclusiv parlamentari PNL sau USRPLUS se vor delimita de un guvern care îi reduce la tăcere pe cetățenii nemulțumiți și iese cu amenințări în loc să discute cu protestatarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *