Skip to content
Politică

Conflictul PNL-USRPLUS, faza pe dosare penale: Coaliția de guvernare riscă să explodeze

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Coaliția de guvernare riscă să explodeze în urma anchetelor procurorilor, după ce PNL și USRPLUS au ales să se atace cu plângeri penale pe la diferite parchete. USRPLUS a dus lupta politică în atenția procurorilor, iar PNL le răspunde cu aceeași monedă la fiecare greșeală pe care o fac miniștrii.

Vlad Voiculescu a controlat Ministerul Sănătății ca pe o proprietate privată și a ignorat limitele legislației. Ștefan Voinea, consilier onorific al fostului ministru, a accesat ilegal Registrul Electronic Național de Vaccinări, după cum a arătat Corpul de Control al premierului. Procurorii DIICOT au început urmărirea penală în acest caz, iar momentan ancheta este în rem. Pe măsură ce procurorii vor verifica neregulile semnalate de Corpul de Control, vor trece la punerea sub urmărire a unor persoane.

" "
" "

Cosmin Tenie, consilierul onorific al lui Vlad Voiculescu din ianuarie 2021, a luat din centrul de comandă al Ministerului Sănătății 300 de documente Excel, cu informații confidențiale despre pacienții din spitale, le-a transferat pe un memory stick și le-a înmânat fostului ministru Voiculescu, anunță antena3.ro. Procurorii se pot sesiza și în acest caz, dacă vor stabili că un consilier onorific nu are dreptul de a accesa date despre pacienții din spitale și nici atât să le scoată din centrul de comandă.

După demiterea lui Vlad Voiculescu din urmă cu o săptămână, a urmat scandalul privind înființarea grupului de lucru pentru verificarea raportării datelor privind COVID-19. Liviu Iolu, fostul purtător de cuvânt al guvernului Cioloș, a publicat un document care prevedea înființarea acestui grup, dar Florin Cîțu a anunțat că acel document n-a ajuns niciodată la biroul său și nu știa de existența unui astfel de grup. Vlad Voiculescu a insistat că documentul ar fi ajuns la Florin Cîțu și a prezent o hârtie scrisă de mână, care nu are nicio valoare (foto mai jos).

Guvernul a transmis un comunicat de presă în care precizează că documentul invocat de Vlad Voiculescu nu a ajuns la cabinetul prim-ministrului, la Registratura Generală sau la Secretariatul General al Guvernului. De asemenea, Guvernul a anunțat că se cercetează „atribuirea falsă a caracterului oficial” în cazul acelei hârtii pe care scria „am primit” și era o semnătură.

În cazul în care este vorba despre un fals, atunci persoanele care au pus la cale toată această poveste riscă să fie puse sub urmărire de procurorii DIICOT.

USRPLUS amenință cu DNA

Între timp, Vlad Voiculescu ascunde aceste scandaluri și, la rândul său, amenință cu anchete DNA. „Sunt puține locuri în sănătate în care să nu fie cel puțin câteva componente care să nu fie de natură a fi investigată de către DNA”, a declarat fostul ministru. Vlad Voiculescu a transmis un mesaj către Florin Cîțu și PNL, prin care îi amenință cu anchete. Dosarele penale au devenit armă politică pentru USRPLUS.

Partidul condus de Barna și Cioloș a început acest război atunci când a preluat ministerele. Ordinul din USRPLUS a fost acela de a căuta greșelile foștilor miniștri PNL, din guvernele Orban, și de a le face plângere la parchete cu orice găseau prin ministere.

Claudiu Năsui a făcut primul pas în acest sens, după ce a depus o plângere la DNA privind fraudarea programului Măsura 3, la Ministerul Economiei. USRPLUS a început guvernarea cu discuții despre corupție, însă după doar 4 luni s-a trezit implicat în dosare penale deschise în urma unor greșeli grave în ministere, mai ales la Ministerul Sănătății. Miniștrii USRPLUS vor continua să sesizeze parchetele și să vină cu alte plângeri penale pentru a-și ataca partenerii din coaliția de guvernare.

Nu trebuie uitat faptul că Dan Barna a fost audiat, în martie 2021, de Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF) în legătură cu proiectele europene pe care le-a coordonat. Ancheta DLAF poate ajunge în curând la o concluzie, chiar dacă nu va fi pe placul USRPLUS.

Coaliția de guvernare nu mai poate funcționa în condițiile în care PNL și USRPLUS se bat între ei cu plângeri penale care ajung să se transforme în dosare penale. Cele două partide au pornit un conflict care pe zi ce trece devine tot mai puternic și riscă să arunce România într-o criză politică pe termen lung.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *