Skip to content
Politică

Conflictul Rusia-Ucraina, la noi cote. Șerban Cioculescu: Pot fi înăsprite acțiunile împotriva statului rus! EXCLUSIV

Facebook | Orizont European

Rusia a deschis focul și a sechestrat trei nave ucrainene, la intrarea în Marea Neagră. Trei marinari ucraineni au fost răniţi, potrivit Moscovei, şase, potrivit Kievului.

Uniunea Europeană şi NATO au făcut apel duminică seară la ”detensionare” în Marea Azov şi au cerut Moscovei ”să restaureze libertatea de trecere” prin strâmtoarea Kerci.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Incident armat în Marea Azov, între Rusia și Ucraina. UE și NATO îndeamnă la calm și detensionare

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura luni cu lectorul universitar al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București, Șerban Filip Cioculescu. Concret, analistul de politică externă a precizat despre acest nou episod din conflictul dintre cele 2 state că este vorba despre o acțiune tipică a Rusiei de a determina Ucraina să renunțe la poziționarea sa pro-occidentală.

„Este o agresiune tipică rusească. Rusia a construit acel pod peste Strâmtoarea Kerci și restricționează accesul navelor ucrainene de mai multă vreme și le hărțuiește încercând practic să convingă Ucraina să renunțe la politica sa pro-occidentală de apropiere de NATO și de UE. Este un fel de șantaj cu tentă geopolitică. Asta se întâmplă acolo. Este un raport de forțe asimetric, în sensul că Ucraina oricât de furioasă ar fi nu își poate permite să dea un răspuns pe măsura agresiunii rusești. Dacă escaladează conflictul în zonă, ucrainienii ies mai șifonați decât rușii. Prin obstrucționarea accesului în Marea Azov, Moscova speră să slăbească voința de luptă a Ucrainei în zona Donetskului, să izoleze economic orașul Mariupol, care își baza economia și pe comerțul maritim”, a menționat politologul.

Totodată, chestionat care este suportul pe care îl oferă puterile occidentale, Șerban Filip Cioculescu a evidențiat sprijinul diplomatic și politic, dar a transmis să nu ne așteptăm la un sprijin militar din partea NATO.

„Din partea occidentală evident că există o solidaritate verbală. Mai multe țări NATO au protestat, printre care Turcia, Marea Britanie ș.a.m.d. Toată lumea cere Rusiei să înceteze să comită astfel de fapte, dar evident că nu există un ajutor concret. Să nu își închipuie nimeni că NATO va trimite în ajutorul Ucrainei vreo forță militară pentru că Ucraina nu este stat membru. Nu există vreo obligație militară de a fi ajutată, decât diplomatic, politic și poate prin înăsprirea acțiunilor împotriva Rusiei. Ele pot fi înăsprite mai mult, adică alți oameni din Rusia pot fi puse pe acele liste negre sau se poate restricționa și mai mult accesul produselor rusești pe piețele europene. Este cam singurul mod de a ajuta Ucraina în acest moment”, a conchis Șerban Filip Cioculescu în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *