Skip to content
Societate

UPDATE CCR a amânat pentru 27 noiembrie pronunţarea în conflictul Savonea-Birchall

Inquam / George Călin

UPDATE

Curtea Constituţională a amânat, marţi, pentru 27 noiembrie, pronunţarea în conflictul de natură constituţională reclamat de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, LIa Savonea, în relaţia cu fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall.

" "
" "

În ziua de 12 noiembrie 2019, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul dispoziţiilor art.146 lit.e) din Constituţie şi ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum şi ale art.34, art.35 şi art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a amânat pentru data de 27 noiembrie 2019 pronunţarea asupra cererii formulate de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între ministrul justiţiei, respectiv Ministerul Justiţiei, pe de o parte, şi Consiliul Superior al Magistraturii, pe de altă parte”, a anunţat, marţi, CCR.

Dosarul nr.2719E/2019 vizează ”Cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre ministrul justiţiei, respectiv Ministerul Justiţiei, ca parte a autorităţii executive, şi autoritatea judecătorească, reprezentată de Consiliul Superior al Magistraturii, cerere formulată de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii”, scrie news.ro.

Părţile din dosar au avut termen până la 30 octombrie să-şi prezinte punctele de vedere.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a anunţat, în 8 octombrie, că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict de natură constituţională în legătură cu acţiunile ministrului Justiţiei din acel moment Ana Birchall.

În calitate de preşedinte al CSM am decis să sesizez Curtea Constituţională faţă de acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall”, a anunţat, Lia Savonea.

Aceasta a făcut referire la două motive, între care ”ingerinţa gravă” a ministrului Justiţiei în activitatea de urmărire penală a procurorilor.

În principal pentru două motive: primul, o ingerinţă gravă în activitatea procurorilor, mă refer la activitatea de urmărire penală şi al doilea, acţiuni de subminare a autorităţii Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa constituţională de garant al independenţei Justiţiei”, a declarat atunci Lia Savonea.

Ulterior, CSM a publicat textul sesizării.

Documentul are trei puncte principale:

  1. Ingerinţa gravă a ministrului justiţiei, Ana Birchall, în activitatea de urmărire penală desfăşurată de procurori
  2. Acte de subminare a independenţei justiţiei din România, prin negocierea unei ”foi de parcurs” privind statul de drept cu reprezentantul unui stat străin, conturând percepţia că problemele justiţiei din România nu sunt gestionată de organismele constituţionale abilitate, ci de anumiţi factori externi.
  3. Acţiuni repetate de decredibilizare şi blocarea activităţii Consiliului Superior al Magistraturii, autorizate de rang constituţional, cu rol bine configurat în arhitectura statului de drept din România

Documentul este semnat de Lia Savonea, preşedintele CSM.

Ştire iniţială

Curtea Constituțională ar urma să tranșeze marți conflictul între șefa CSM, Lia Savonea, și fostul ministru al Justiției Ana Birchall, acuzată, printre aletele, de acte de subminare a independenţei justiţiei. Birchall a confirmat pentru Mediafax că va merge la ședința CCR pentru a-și susține punctul de vedere.

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a precizat că va fi prezentă, marți, la Curtea Constituțională, unde va fi dezbătut conflictul CSM-Ministerul Justiției, pentru a-și susține punctul de vedere, relatează Hotnews.

Ana Birchall s-a aflat în conflict deschis cu președintele CSM, Lia Savonea, în special pe tema Secției speciale, după ce Savonea a încercat de opt ori, fără succes, să o numească pe Adina Florea la șefia secției.

În 8 octombrie, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea a anunțat sesizarea CCR în cazul ministrului Justiției. Ea a făcut acest anunț după ce convocase pentru a șasea oară o ședință de plen în încercarea de numire a procurorului Adina Florea la conducerea Secției de anchetare a magistraților, fără însă să existe cvorum ca urmare a absenței procurorilor. Întrebată despre sesizarea către CCR, Ana Birchall spunea că va reacționa „legal și constituțional”.

În 16 octombrie, Lia Savonea a transmis Curții Constituționale cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre ministrul Justiţiei, Ana Birchall, respectiv Ministerul Justiţiei, şi autoritatea judecătorească, reprezentată de Consiliul Superior al Magistraturii.

Ana Birchall este acuzată de:

– Ingerință gravă în activitatea de urmărire penală desfășurată de procurori

– Acte de subminare a independenței justiției din România prin negocierea unei „foi de parcurs” privind statul de drept cu reprezentantul unui stat străin, conturând percepția că problemele justiției din România nu sunt gestionate de organismele constituționale abilitate ci de anumiți factori externi

– Acțiuni repetate de decredibilizare și blocare a activității Consiliului Superior al Magistraturii, autoritate de rang constituțional, cu rol bine configurat în arhitectura statului de drept din România.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *