Skip to content
Puterea Știrilor Video

Conflictul SUA – Iran. Analistul politic Dan Dungaciu exclude varianta izbucnirii unui Al Treilea Război Mondial

psnews.ro

Analistul politic Dan Dungaciu, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, invitat joi în studioul Puterea Știrilor, a negat ipoteza izbucnirii unui Al Treilea Război Mondial, în contextul conflictului dintre SUA și Iran.

„În acest moment, orice risc de escaladare a conflictului SUA-Iran este exclus”, a atras atenția Dan Dungaciu.

„Ipoteza izbucnirii unui Al Treilea Război Mondial este un pic exagerată. În ultima vreme, mai ales ca urmare a evenimentelor care s-au petrecut recent, chiar riscul unui conflict, a unui război, între SUA și Iran, a fost înlăturat.

Sentimentul meu a fost că încă de la început lucrurile nu puteau să intre într-o asemene ecuație strategică, dar iată că nici măcar ideea unui conflict militar între Washington și Teheran nu mai este pe agendă în acest moment. Sigur că am putea spune că disputa ar putea continua într-o formă sau alta, că probabil acum la Teheran se gândește un proiect de răzbunare a morții faimosului general Sulemani. Deocamdată suntem în faza de previziuni. În acest moment, orice risc de escaladare a conflictului SUA-Iran este exclus(…)”, a declarat analistul politic Dan Dungaciu, la Puterea Știrilor.

Iranul a atacat cu rachete balistice cel puțin două baze militare din Irak care adăpostesc trupe SUA

Iranul a anunțat că a declanșat riposta împotriva Statelor Unite, la cinci zile după ce generalul Qassem Soleimani a fost ucis la comanda lui Donald Trump. Zeci de rachete au lovit marți noaptea baza aeriană al-Asad și baza miliară din Erbil, din vestul Irakului, în care staționează militari americani.

Atacul cu rachete a durat aproape 30 de minute, începând la ora locală 01.45. Au fost lansate nu mai puțin de 22 de rachete balistice, dintre care 17 au lovit baza Al-Asad. Două dintre acestea nu au explodat. Alte cinci proiectile au lovit oraşul Erbil, noteazăBBC.

Potrivit CNN, un oficial din cadrul Armatei SUA a declarat că militarii americani au fost avertizați din timp referitor la atacul balistic și au avut timp să dea alarma. Oamenii aflați în zonele de risc s-au refugiat la timp în buncăre, a adăugat oficialul american. De asemenea, reprezentanții irakieni au precizat pentru CNN că nu au fost înregistrate victime în rândul forțelor de securitate irakiene în urma atacului asupra bazelor al-Asad și Erbil.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *