Skip to content
Politică

Confruntare pe muchie de cuțit în tabăra liberală. Ce strategii adoptă Florin Cîțu și Ludovic Orban în lupta pentru șefia PNL

Florin Citu, Ludovic Orban Inquam Photos/George Călin

Congresul PNL în care se va tranșa soarta conducerii partidului se anunță a fi unul deosebit de echilibrat. La start s-au aliniat doi contra-candidați – actualul președinte al PNL, Ludovic Orban și actualul premier, Florin Cîțu. Fiecare își cântărește bine opțiunile și încearcă să strângă o coaliție câștigătoare. Dincolo de șefia PNL, miza ar putea fi reprezentată și de o viitoare nominalizare pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Ludovic Orban

Chiar dacă în joc s-ar putea să intre și alți candidați, bătălia decisivă pare a se da între actualul lider la PNL, Ludovic Orban și premierul Florin Cîțu. Ambii jucători trebuie să își atragă de partea lor o coaliție câștigătoare. Bazinul nominal din PNL este unul destul de mare, însă atât pentru Orban, cât și pentru Cîțu, contează sprijinul acelor liberali esențiali, coaliția câștigătoare care îi poate încorona la șefia partidului. De aceea ambii candidați sunt atenți la modul în care își construiesc această coaliție.

După alegerile din decembrie 2020, Ludovic Orban a făcut un pas în spate, renunțând la mandatul de premier, dar menținându-și șefia PNL. Mai mult, acest pas în spate a fost mai degrabă un pas în lateral, de vreme ce Orban s-a poziționat strategic la șefia Camerei Deputaților de unde reușește să exercite o influență semnificativă asupra Parlamentului. Ambițiile lui Orban sunt clare. Fostul premier visează la fotoliul de la Cotroceni. După confruntarea cu grupul de la Cluj, Orban e în căutare activă de noi aliați. Actualul președinte al PNL are nevoie de susținerea unui număr suficient de mare de membri PNL. Desigur, aici contează cu adevărat influența acestora în teritoriu. Conflictul recent între membri coaliției de guvernare, finalizat cu remanierea ministrului Voiculescu, i-a dat ocazia lui Orban să pună presiune pe actualul premier.

Orban a lansat câteva săgeți spre Florin Cîțu atunci când a spus că actualul Guvern condus de Cîțu, are nevoie, în unele domenii, de o refomă şi o îmbunătăţire. Mai apoi a mimat un sprijin pentru Florin Cîțu, punând în realitate și mai multă presiune pe premier pentru a acționa decisiv în viitor, cu riscul de a-și atrage antipatii. Orban a pus paie pe foc în scandalul remanierii lui Voiculescu, spunând că: „Orice ministru trebuie să ştie că, înainte de a-şi ataca premierul, trebuie să-şi scrie demisia. Dacă nu şi-a scris demisia, trebuie să ştie că va pleca acasă exact cum a plecat acasă Voiculescu„. Să nu uităm că aceste afirmații vin în contextul în care nu Ludovic Orban, ci Florin Cîțu se afla la Palatul Victoria.

Florin Cîțu

De cealaltă parte, nici Cîțu nu pare a sta cu mâinile în sân. Decizia de a propune remanierea lui Vlad Voiculescu a venit și ca urmare a presiunilor semnificative din partea unor lideri PNL care nu mai erau dispuși să îl tolereze pe Voiculescu în fruntea ministerului Sănătății. În acest context, premierul a fost prins mai degrabă între ciocan și nicovală. Dacă ignora cererile venite din PNL, risca să își distrugă perspectivele pentru o viitoare conducere a partidului. Nemulțumiții ar fi migrat spre Ludovic Orban în acest joc de sumă nulă. Pe altă parte, dacă dădea curs solicitărilor, risca să aprindă scânteia în coaliția de guvernare. Lucru care s-a și petrecut de altfel după decizia de remaniere a lui Voiculescu. Vorbim însă în acest caz despre un risc calculat. Cîțu a ajuns la concluzia că pentru el, pierderea suportului unor membri esențiali din PNL este mult mai nocivă decât un scandal în interiorul coaliției de guvernare. A fost un calcul cinic făcut la rece. Între timp Cîțu este interesat să atragă sprijinul primarului Boc, de aici și importanța vizitei premierului la Cluj din urmă cu câteva zile. Emil Boc este unul dintre cei mai influenți oameni din teritoriu, iar pentru Florin Cîțu, sprijinul acestuia s-ar putea să cântărească mult în contextul luptelor interne.

Ambii jucători sunt interesați așa cum era de așteptat de câștiguri personale în această confruntare. Fiecare încearcă să își construiască o coaliție câștigătoare și să se poziționeze strategic. La finalul competiției s-ar putea să avem parte de unele schimbări importante, de vreme ce câștigătorul va trebui să își răsplătească într-un fel sau altul coaliția care l-a încoronat în fruntea partidului. Oamenii esențiali vor fi răsplătiți, în timp ce tabăra învinsă va fi obligată să se dea la fund.

Să nu uităm că și PSD a trecut printr-un astfel de scenariu după ieșirea din scenă a lui Liviu Dragnea, iar noua coaliție câștigătoare din PSD i-a luat locul celei vechi. Oamenii din cercul intim al lui Dragnea nu se mai află la butoane în PSD, fiind trași pe linie moartă, sau răscumpărați cu funcții mai mici. Același lucru se va petrece în linii mari și în PNL.

1 comentariu la “Confruntare pe muchie de cuțit în tabăra liberală. Ce strategii adoptă Florin Cîțu și Ludovic Orban în lupta pentru șefia PNL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *