Skip to content
Alegeri locale 2020 Politică

Confruntare strânsă la Primăria București. Variabila care va face diferența la alegerile de duminică

Au mai rămas doar câteva zile până la alegerile locale programate în data de 27 septembrie, iar confruntarea pentru Primăria București atârnă în balanță. După un val de dezvăluiri care îl vizau pe Nicușor Dan și o replică destul de palidă a acestuia, candidatul sprijinit de PNL și USR-PLUS nu mai este favoritul net al confruntării. Dimpotrivă, ultimele date arată că între Firea și Dan ar fi doar un procent, deci vorbim de probabil cea mai strânsă cursă electorală pentru Capitală.

Prezența la vot, factorul decisiv

În acest context există un singur factor decisiv care va face diferența: prezența la vot. Dacă intenția de vot poate fi relativ ușor cuantificată, prezența la vot reprezintă variabila cel mai greu de preconizat.

O prezență masivă la urne, de peste 40-45% îl avantajează masiv pe Nicușor Dan, în timp ce o prezență scăzută, sub 40% ar fi în avantajul actualului edil, Gabriela Firea. Dacă vrei să obții funcția cuiva trebuie să poți mobiliza electoratul. Din păcate pentru el, Nicușor Dan nu este genul carismatic care să poată aduce mulți oameni la vot. Astfel, va conta mai degrabă predispoziția electoratului bucureștean, sau altfel spus: cât de mult s-au săturat bucureștenii de Gabriela Firea? Cum Dan nu pare a avea armele oratoriei impecabile la îndemână, electoratul va trebui să răspundă singur la întrebarea anterioară și să decidă dacă merge sau nu duminică la urne.

Gabriela Firea are propriul bazin electoral. În linii mari e același ca în urmă cu 4 ani de zile. Nicușor Dan nu își cunoaște foarte bine bazinul. Intuiește cam cine ar vota cu el, dar se află la primul test important. În plus, un alt dezavantaj e acela că alegerile au loc în pandemie. Deci, prezența la vot ar putea fi serios afectată. Cum oricum la locale oamenii nu se înghesuiau la urne e greu de crezut că vom avea o prezență de peste 50 de procente. Așadar, Firea pleacă cu prima șansă în confruntarea electorală de duminică.

Ce ar însemna o victorie a Gabrielei Firea

O victorie a Gabrielei Firea duminică va reprezenta un duș rece pentru guvernarea liberală. Fără doar și poate miza centrală a acestor alegeri a fost pentru PNL (și USR-PLUS) câștigarea Primăriei Capitalei. Dincolo de valoarea strategică a Bucureștiului în contextul viitoarelor alegeri, o victorie a lui Nicușor Dan ar reprezenta și un exercițiu de imagine. Ar demonstra că un front comun anti-PSD poate produce rezultate. Or victoria Gabrielei Firea ar contrazice această aserțiune. Cu doar 3 luni până la parlamentare – intervalul între alegerile locale și parlamentare era în mod normal de 6 luni de zile –  PNL nu va apuca să absoarbă pe deplin șocul unei înfrângeri în București. PSD de altă parte ar jubila. Victoria Gabrielei Firea ar putea relansa partidul care se află pe o pantă descendentă din mai 2019. Ar reprezenta într-adevăr un moment zero pentru PSD, o resetare a jocului politic. Rămâne de văzut ce se va întâmpla duminică la urne, acolo unde se va tranșa confruntarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *