Skip to content
Externe

Confruntarea între SUA și China desenează viitoarea ordine mondială, spune Dungaciu: Nord Stream 2 este un mare avantaj pentru Occident

psnews.ro

În cadrul unei conferințe organizată de Oxygen Events, Dan Dungaciu, director la Institutul de Știinţe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române, a afirmat că Huawei nu este o ideologie, dar Huawei, rețelele, tehnologia, vor juca rolul ideologiei din timpul războiului rece. Potrivit acestuia, tehnologia este un mecanism de constituire a acestei Pax Sinica pe care China o are în minte.

„Nu te mai întrebi de ideologie ai, ci la ce rețea ești conectat. Dacă accepți rețelele chineze tehnologice, ești în siajul păcii chineze. Nu contează ideologia, China nu-ți cere asta. China îți cere să intri într-o relație de comerț și de parteneriat atât de puternică, încât să ajungi să-ți prinzi mâinile și deciziile tale politice vor fi influențate de influența ei covârșitoare asupra ta”, a spus el.

Viitoarea ordine mondială va pivota în jurul cuplului SUA-China

Totodată, directorul Institutului de Știinţe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române a atras atenția că această confruntare între America și China desenează viitoarea ordine mondială.

„Nu știm cum arată până la capăt. Știm doar că va pivota în jurul acestui cuplu: SUA – China”, a spus Dungaciu.

Restul spune acesta, sunt actori de categorie mai mică, inclusiv Federația Rusă care încearcă să-și găsească un loc, nedorind să se apropie prea tare de niciunul dintre competitori pentru că se frige.

„E bine din perspectivă occidentală că nu se apropie prea tare de China. Nord Stream 2 este un mare avantaj pentru Occident dacă o privim din perspectiva viitoarei ordini mondiale.

Imaginați-vă că Rusia avea conducte proiectate și funcțiune pentru China și ar fi schimbat direcția gazelor să curgă nu spre Vest, ci spre Est. Atunci Federația Rusă ar fi intrat în siajul Chinei, inclusiv la nivelul deciziei strategice, inclusiv la Consiliul de Securitate. Inclusiv nu ar mai fi vândut arme Indiei, Vietnamului, ce ar fi fost determinate de influența covârșitoare pe care China ar fi avut-o asupra Rusiei.

Bătălia nu a fost niciodată numai economică. Este parte a viitoarei ordini mondiale care se configurează”, a mai afirmat Dungaciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *