Unele ţări se opun angajamentului de a elimina treptat combustibilii fosili într-un acord COP28 privind schimbările climatice, punând în pericol încercările ca discuţiile ONU privind schimbările climatice să îşi asume un angajament dur pentru prima dată în 30 de ani privind încetarea utilizării petrolului şi gazelor naturale.
Observatorii din cadrul negocierilor au spus că Arabia Saudită şi Rusia insistă ca COP28 să se concentreze doar pe reducerea poluării climatice, fără a menţiona combustibilii fosili care o cauzează.
La începutul acestei săptămâni, OPEC a trimis o scrisoare prin care îi îndeamnă pe membrii săi şi aliaţii producători de petrol să respingă orice menţiune despre combustibilii fosili în acordul final la summit.
Scrisoarea avertizează că ”presiunea nejustificată şi disproporţionată împotriva combustibililor fosili ar putea ajunge la un punct de cotitură” în discuţii.
Într-o declaraţie pentru Reuters, secretarul general al OPEC, Haitham Al Ghais, a refuzat să comenteze scrisoarea, dar a spus că OPEC doreşte să menţină concentrarea summitului pe reducerea emisiilor cu efect de încălzire a climei şi departe de sursa lor principală, cărbune, petrol şi gaze.
”Lumea necesită investiţii majore în toate energiile, inclusiv în hidrocarburi. Tranziţiile energetice trebuie să fie juste, echitabile şi incluzive”, a spus el.
A fost prima dată când Secretariatul OPEC a intervenit în discuţiile ONU privind schimbările climatice cu o astfel de scrisoare.
”Indică o nuanţă de panică”, a spus Alden Meyer, de la institutul de cercetări E3G.
Arabia Saudită este membră marcantă a OPEC. Rusia este membră a aşa-numitului grup OPEC+.
Insistând să se concentreze mai degrabă pe emisii decât pe combustibilii fosili, cele două ţări par să se sprijine pe promisiunea unei tehnologii costisitoare de captare a carbonului, despre care comisia de ştiinţe climatice a ONU spune că nu poate înlocui reducerea utilizării combustibililor fosili la nivel mondial.
Pe de altă parte, cel puţin 80 de ţări, inclusiv Statele Unite, Uniunea Europeană şi multe naţiuni sărace, vulnerabile la schimbările climatice, cer ca un acord COP28 să ceară în mod clar încetarea eventuală a utilizării combustibililor fosili.
Alte ţări, inclusiv India şi China, nu au susţinut în mod explicit eliminarea treptată a combustibililor fosili la COP28, dar au susţinut un apel popular pentru stimularea energiei regenerabile.
Fostul preşedinte al Irlandei, Mary Robinson, care conduce un grup de foşti lideri mondiali cunoscut sub numele de Bătrâni, a spus că scrisoarea arată că OPEC este ”îngrijorată” de traiectoria discuţiilor COP28.
”Rusia şi Arabia Saudită sunt pe partea greşită a acestui lucru şi probabil că vor apăsa din greu. Trebuie să ne asigurăm că săgeata se îndreaptă în direcţia corectă”, a spus Robinson.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News