Confruntate cu un război în apropiere, armatele din Europa de Est reuşesc cu greu să înroleze tineri

Sursa foto: X

La fel ca majoritatea statelor foste satelit ale Uniunii Sovietice, dar care fac acum parte din NATO, Republica Cehă a ratat de ani de zile obiectivele de recrutare pentru armată şi a reuşit cu greu să menţină nivelul trupelor. Acest lucru a făcut ca unităţile armatei să fie lipsite de personal şi incapabile să atingă nivelul de pregătire pentru luptă, iar invazia Rusiei în Ucraina, la marginea Europei de Est, reaminteşte cu claritate de ameninţarea potenţială a Moscovei la adresa regiunii. Iar cehii nu sunt singurii. Ţările din Europa de Est reuşesc cu greu să recruteze noi soldaţi şi să-i păstreze pe cei experimentaţi într-o regiune în care Polonia, Ungaria, România şi Slovacia au graniţă comună cu Ucraina, relatează Reuters.

Aproximativ 80 de elevi de liceu cehi au ales să îşi petreacă o parte din vară învăţând despre viaţa din armată în cadrul programului de pregătire de patru săptămâni desfăşurat într-o zonă militară închisă la 94 km vest de capitala Praga. În timp ce instructorii strigă comenzi, zecile de elevi care participă la programul-pilot al armatei cehe, menit să stimuleze numărul scăzut de înrolaţi, se târăsc prin tufişurile pădurii purtând puşti de luptă şi învăţând poziţiile de tragere corecte.

Dar generalul Karel Rehka, şeful forţelor armate cehe, spune că sistemul actual este nesustenabil. El a declarat pentru Reuters că programul derulat de Brigada a 4-a de Desfăşurare Rapidă – o unitate militară care operează la doar 50% din capacitate din cauza lipsei de soldaţi – le oferă elevilor un gust timpuriu al vieţii militare.

 

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: