PSnews

Congres PNL

Congres PNL: Cristian Bușoi, despre schimbarea la față a partidului. Intră USR în ecuație? EXCLUSIV

psnews.ro

Europarlamentarul Cristian Bușoi a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care și-a expus planurile în calitate de secretar general interimar al PNL, funcție în care a fost ales în reuniunea de astăzi a Biroului Politic Național (BPN) al Partidului Național Liberal.

Politicianul a făcut dezvăluiri despre prioritățile pe termen scurt pe care le are acum, în calitate de secretar general interimar, arătând cum se va raporta PNL la principalul adversar – PSD.

„Această funcție (de secretar general – n.r.) are un caracter interimar. La Convenția Națională (Congresul – n.r.) din luna iunie totul se resetează în Partidul Național Liberal și membrii prezenți la Congres vor alege o conducere pentru o perioadă de 4 ani de zile. Singurul obiectiv important este acela ca, până la Convenția Națională, conducerea PNL să fie una funcțională, să facem în așa fel încât organizarea acestei Convenții să fie foarte bună, să continuăm lupta cu Partidul Social Democrat și cu toate derapajele de la democrație ale acțiunilor PSD-ului și să începem procesul pe care va trebui să îl ducem la bun sfârșit odată cu următoarele alegeri: acela de a readuce către PNL electoratul pierdut, a afirmat Bușoi pentru PSnews.ro.

Chestionat dacă această funcție de secretar general interimar este un prim pas către propria lui candidatură la președinția PNL (la Congresul din vară), Cristian Bușoi a dat asigurări că „nu poate fi vorba de acest lucru”. Am insistat: vrea europarlamentarul să își continue cel puțin mandatul de secretar general după Convenția Națională? În acest punct, Bușoi a răspuns într-o notă evazivă.

„Nu, nu poate fi vorba de acest lucru – de a fi un prim pas spre altceva. Este o decizie pe care am luat-o după consultări cu mulți dintre colegii și prietenii mei cu care sunt în Partidul Național Liberal de foarte mulți ani. S-a considerat și am acceptat că în această dualitate a primelor două funcții din partid (președinte și secretar general) vechiul Partid Național Liberal trebuie să fie reprezentată de o persoană echilibrată, echidistantă, cu experiență și cu o bună cunoaștere a partidului. Am mers în această funcție după votul colegilor, cu gândul de a-mi face treaba pentru funcția de secretar general – nu am privit-o și nu o privesc ca pe o perioadă de tranziție sau trambulină spre vreo altă demnitate. Și nici nu cred că poate fi privită de cineva în acest fel. Îmi voi face treaba în această perioadă de interimat. În ceea ce privește candidatura pentru vreo funcție la Congres, voi anunța la momentul potrivit. Inclusiv cea de secretar general”, a detaliat liderul PNL.

Întrebat dacă, după Congresul programat pentru luna iunie, va lua sfârșit epoca dualității PNL-PDL și începutul erei unui singur partid, Cristian Bușoi a răspuns: „Da. Cu siguranță, acesta este obiectivul cel mai important al acestei convenții: de a consfinți fuziunea și de a merge într-o echipă foarte unită, care să șteargă vechile diferențe între cele două componente istorice ale noului Partid Național Liberal”.

Am vrut să știm cum se va raporta liberalul la eventualele voci din partid care se vor pronunța împotriva unei mai accentuate coeziuni (preferând în schimb formula duală).

„Nu, nu există această posibilitate, pentru că și statutul, și voința politică a cvasiunanimității (dacă nu chiar a unanimității) colegilor sunt în direcția ca, odată cu această Convenție, toate paritățile și toată tranziția aceasta (care a trebuit să țină cont de un echilibru de forțe) să fie depășite printr-o echipă foarte, foarte sudată”, a fost replica lui Bușoi.

Alt subiect discutat cu Cristian Bușoi s-a referit la referendumul pe justiție anunțat de către președintele României, Klaus Iohannis: ce acțiuni concrete va face PNL pentru a dovedi că îi este partener lui Iohannis?

„Partidul Național Liberal trebuie să fie principalul partener al președintelui României în proiectul pe care acesta îl are pentru România (și care a fost validat în alegerile prezidențiale din 2014), nu doar în chestiunea legată de acest referendum, care este foarte important, pentru că e tema care a dominat începutul anului 2017. Trebuie să fie foarte clar că România a pornit pe un drum al transparenței, al anticorupției de la care nu se va abate. Dar sunt multe alte proiecte care trebuie coordonate între președinte și Partidul Național Liberal, pentru binele societății românești – respectând, în mod evident, independența președintelui față de politică și față de partide. Eu cred că și în perioada următoare, și după Convenția Națională, acest parteneriat se va întări și va fi în mod evident premiza unei noi victorii a domnului Iohannis în alegerile prezidențiale din 2019.

Știți foarte bine că toți liderii Partidului Național Liberal (indiferent de lucrurile care ne mai separă între noi sau de competițiile noastre interne), au susținut public că vom face campanie pentru acest referendum, vom încerca să convingem cât mai mulți români să vină, să își exprime punctul de vedere, să existe cvorumul necesar, să existe rezultatul care să reconfirme drumul pe care România l-a ales în direcția întăririi statului de drept și sigur că, odată ce se va convoca acest referendum, vom intra cu toate forțele în campanie”, a explicat eurodeputatul pentru PSnews.ro.

În altă ordine de idei, redacția PSnews.ro a discutat cu Cristian Bușoi despre o eventuală colaborare sau chiar fuziune a PNL cu Uniunea Salvați România (USR), subiect la care se referise deja președintele interimar al liberalilor, Raluca Turcan: mai este de actualitate acest subiect?

 

 

CITIȚI ȘI: Declarație istorică: Raluca Turcan deschide ușa PNL-ului pentru USR

„Doamna Turcan n-a făcut nicio propunere Uniunii Salvați România, ci și-a exprimat un punct de vedere foarte corect că, la un moment dat, poate exista un parteneriat. În mod evident, fiind două partide de opoziție, și în acest moment comunicăm și încercăm să ne coordonăm atunci când apar momente-limită – așa cum a fost, de exemplu, Ordonanța 13, acțiunile Partidului Social Democrat… Altfel, putem înțelege că USR este un partid nou, un partid care are planuri și care încearcă să-și facă un loc pe scena politică românească.

Nu știu dacă vreodată se va ajunge la mai mult decât această comunicare și colaborare ca partide de opoziție – cel puțin până la următoarele alegeri parlamentare. Pentru că sunt convins, de exemplu: dacă rezultatul ar fi fost altfel în aceste alegeri, ne-am fi regăsit împreună într-o coaliție de susținere a lui Dacian Cioloș pentru funcția de prim-ministru. Cât timp există subiecte pe care să colaborăm, putem face această colaborare. Deocamdată, mai mult decât atât, în mod evident nu se poate face, iar orice decizie despre o eventuală fuziune nu poate fi luată decât într-un for statutar. Dar nu despre asta a fost vorba”, a comentat Cristian Bușoi.

Nu în ultimul rând, solicitat să precizeze dacă o discuție mai apăsată între PNL și USR poate avea loc abia după Congresul liberalilor, eurodeputatul a replicat: „Vom vedea dacă va exista un astfel de moment. Eu cred că, în acest moment în care noi vorbim, singura discuție este aceea a unei coordonări și colaborări punctuale în Parlament sau în afara Parlamentului pe opoziția față de Partidul Social Democrat. Altfel, nu există în acest moment vreun alt proiect”.

 

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi