Skip to content
Politică

Congres PNL: Ilie Bolojan a ratat o excelentă ocazie de a tăcea EXCLUSIV

bihorstiri.ro

Citiți în cele ce urmează despre primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, fost secretar general al Partidului Național Liberal (PNL), un politician care a ratat o excelentă ocazie de a tăcea.

La sfârșitul săptămânii trecute, Bolojan (susținător al lui Ludovic Orban pentru Congresul de pe 17 iunie) l-a acuzat pe principalul contracandidat al lui Orban, Cristian Bușoi, că s-a înconjurat de o echipă formată din oameni „care consumă voturi de la PNL”.

Această declarație ar fi putut trece neobservată dacă ea nu ar fi venit dinspre omul care se face direct responsabil de dezastrul electoral al Partidului Național Liberal de la alegerile locale de pe 5 iunie 2016, în special din București, unde PNL a ieșit pe locul al treilea (fiind surclasat de către USB-ul lui Nicușor Dan la Primăria Generală și la trei dintre cele șase primării de sectoare). Spunem asta, întrucât în acea perioadă Ilie Bolojan era tocmai coordonatorul de campanie al PNL.

Și nu doar atât: în aceleași zile de mai-iunie, Bolojan ocupa a doua funcție din PNL: cea de secretar general. Absolut întâmplător, de fiecare dată când PSnews.ro îl contacta cu diverse întrebări despre (pre)campanie, politicianul refuza să vorbească, pretextând că este ocupat cu administrația locală și că face declarații doar despre activitatea lui la Primăria Oradea. Partea amuzantă este că Ilie Bolojan ne îndemna ca, dacă avem nelămuriri legate de campanie, să discutăm cu secretarul general adjunct Mihai Barbu. Acesta nu numai că era lipsit de notorietate (chiar și printre propriii colegi din PNL), dar nici măcar nu era de găsit la telefon.

Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, Ilie Bolojan ocupa funcția de secretar general și la alegerile parlamentare din 2016, când catastrofa electorală din București s-a întins în toată țara, PNL obținând mai puțin de jumătate din scorul PSD.

Ceea ce vrem să scoatem în evidență este faptul că, oricâte merite ar avea ca primar, pe linie de partid Bolojan nu s-a dovedit altceva decât un politician de cauciuc, gonflat cu pompa unor declarații sforăitoare, dar care riscă oricând să se înțepe în propria istorie, concretizată în cifre.

Mai mult: chiar dacă PNL este membru al celui mai mare grup din Parlamentul UE (cel al Popularilor Europeni), Ilie Bolojan nu s-a folosit absolut deloc de acest avantaj: nici campania locală, nici cea parlamentară nu au beneficiat de vreo figură europeană care să îi susțină pe liberalii români, Bolojan stricând astfel tradiția statelor membre ale Uniunii Europene, unde candidații se afișează cu diverși colegi de spectru politic de pe continent. De altfel, primarul și-a dovedit din plin lipsa de anvergură europeană, contactele externe din mandatul lui de secretar general al PNL fiind practic inexistente.

Acum, Ilie Bolojan pozează în moralist și le bate obrazul adversarilor lui Ludovic Orban. Poate nu ar fi rău să îi fie amintită pilda cu paiul din ochiul altuia și bârna din ochiul celui care vorbește sau proverbul care te învață să fii fruntaș în propriul sat, nu codaș la oraș. Până una alta, faptele rămân: un lider de provincie își încordează mușchii, crezând că poate fi zeu în București, când, de fapt, în trecutul foarte recent, el doar și-a dat măsura propriei micimi: a doua cea mai înaltă funcție din PNL a dus partidul foarte jos: de la un scor cu 3 în față (cât avusese pe țară la locale) la un rezultat care începea cu cifra 2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *