Skip to content
Politică

Congres PNL. Liderii partidului, tăcere prudentă privind candidaţii. Gorghiu: O să vă dezamăgească răspunsul EXCLUSIV

facebook.com
" "

Redacţia PSnews.ro a făcut miercuri turul unor foşti şi actuali lideri ai Partidului Naţional Liberal, întrebându-i ce candidat vor susţine la Congres pentru funcţia de preşedinte al PNL, câţi estimează că vor rămâne în cursa finală, precum şi dacă ei, personal, se gândesc să candideze pentru preşedinţia vreunei filiale ori chiar pentru o funcţie din Biroul Politic Naţional (BPN).

Primul cu care am stat de vorbă a fost prim-vicepreşedintele Teodor Atanasiu, care declarat că încă nu ştie pe cine va susţine, „fiindcă sunt convins că o să mai fie şi altă candidatură, aşa că aştept să-i vedem pe toţi”.

" "
" "

„Nu vă dau eu nume, nu le dau eu idei celor care vor să candideze – îi aştept pe ei, să-i văd care se înscriu în cursă”, a continuat politicianul.

Cât priveşte propria candidatură, Atanasiu a afirmat că „pentru preşedinţia unei filiale, cu siguranţă” nu şi-o va depune.

„Pentru o funcţie în BPN, dacă o să găsesc o echipă în care să mă integrez, pot să candidez. Dacă nu, nu”, a arătat prim-vicepreşedintele liberal.

Nu în ultimul rând, Teodor Atanasiu a apreciat că în cursa finală pentru preşedinţia PNL vor rămâne „cinci-şase” candidaţi.

„Adică eu cred că se vor înscrie mai mulţi. Nu ştiu dacă până în ziua Congresului toţi vor rămâne în cursă sau, după ce-şi evaluează şansele, se mai retrag”, a încheiat el.

Aceeaşi notă prudentă a adoptat-o fostul co-preşedinte Vasile Blaga, motivând că este prea timpuriu acum pentru o poziţie explicită.

„Eu zic s-avem răbdare. Încă mai e mult până la depunerea moţiunilor. Depunerea moţiunilor este undeva la începutul lunii mai; suntem doar în martie. Vă dau seama că eu n-o să anunţ asta prin intermediul dumneavoastră, a presei”, a răspuns ex-senatorul când l-am întrebat despre propria opţiune pentru unul sau altul dintre candidaţi.

Blaga a precizata că nu va candida nici pentru filială, nici pentru BPN, iar cât priveşte numărul final de candidaţi a spus doar atât: „Eu cred că o să mai fie candidaturi. Şi mă rezum la asta. Nu pot să precizez câte”.

O declaraţie pe un ton vizibil deranjat, dar la fel de importantă pentru pulsul PNL-ului în perspectiva Congresului, a venit din partea primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă (cel care a fost şeful campaniei parlamentare a liberalilor în 2016).

„Şi dacă mi-am conturat-o, n-o să v-o spun. Nu e momentul”, a afirmat Falcă despre o eventuală opţiune a sa legată de unul sau altul dintre candidaţi.

Totuşi, el a precizat că va opta pentru preşedinţia filialei, iar pentru BPN „vine momentul când se depun candidaturi”.

Chestionat în legătură cu numărul final al candidaţilor, Gheorghe Falcă a replicat în aceeaşi notă suspicioasă: „Nu ştiu. Ce răspuns e relevant aici (câţi vor rămâne, câţi vor pleca)? Doar ne dăm cu părerea. Ne-ajută părerile? Viaţa va demonstra lucrul acesta”.

În schimb, un punct de vedere mult mai relaxat a fost exprimat de către vicepreşedintele PNL Sulfina Barbu„Aştept să fie prezentate moţiunile. Pentru mine e foarte important ce propuneri fac colegii noştri care candidează la funcţia de preşedinte şi chiar aştept să citesc moţiunile, pentru a mă decide pe cine susţin. Repet: e foarte important şi ce moţiuni prezintă, şi ce susţinători vor avea candidaţii la funcţia de preşedinte. În momentul acesta, nu (şi-a conturat o opţiune privind candidaţii – n.r.)”.

„Nu candidez pentru preşedinţia unei filiale. Eu fac parte din filiala Sector 3. Voi candida pentru o funcţie în Birou – una de prim-vicepreşedinte”, a precizat Barbu.

Totuşi, fostul ministru al Mediului nu a putut da o cifră legată de cursa finală: „Nu ştiu să vă spun acum. Acesta este şi motivul pentru care nu pot să mă pronunţ, pentru că deocamdată avem doi candidaţi care s-au anunţat şi e posibil să mai apară şi alţii”.

Pe ideea echipei din jurul candidatului – exprimată de către Teodor Atanasiu – a mers şi fostul secretar general Dan Motreanu, care a subliniat că „în acest moment nu există un lider providenţial în Partidul Naţional Liberal”.

„Nu mi-am conturat o opţiune şi nici nu m-am hotărât ce candidat voi susţine. O să aştept să văd cine va candida – în primul rând – şi doi la mână: cu ce proiect politic, cu ce moţiune se va prezenta (care va fi programul său). La fel de mult pentru mine contează şi echipa pe care o s-o aibă în spate candidaţii. Eu am declarat de mai mult timp că eu cred că în acest moment nu există un lider providenţial în Partidul Naţional Liberal, ci echipa va fi cea care va asigura succesul partidului. Oricum: este cam prematur acum, fiindcă de-abia suntem în prima etapă: cea a alegerilor de la nivelul comunelor. Şi cred că opţiunile se vor consolida după turul municipiilor-reşedinţă de judeţ şi al conferinţelor judeţene”, a detaliat el.

Dan Motreanu a adăugat că va candida „mai degrabă pentru o funcţie din Biroul Politic Naţional”.

„Nu ştiu în acest moment care va fi aceea – probabil una de vicepreşedinte”, a adăugat liberalul.

În încheiere, Motreanu a estimat că vor rămâne în cursa finală „cel mai probabil, doi, maximum trei” candidaţi.

„În doi, competiţia va fi mult mai echilibrată. În trei, se va juca probabil turul 2 al alegerilor”, a apreciat PNL-istul.

Ultima cu care am stat de vorbă a fost Alina Gorghiu. Fostul preşedinte al PNL a afirmat că nu va susţine un om, ci un proiect şi o echipă, motiv pentru care aşteaptă să vadă „proiectele şi moţiunile celor care vor candida”.

„E o întrebare foarte bună, dar o să vă dezamăgească răspunsul, pentru că n-o să susţin un om, ci o să susţin un proiect şi o echipă, motiv pentru care, înainte de a da răspunsul, trebuie să văd proiectele şi moţiunile celor care vor candida. Şi aici fac referire foarte clară la proiectul politic pe care şi-l asumă acea echipă care înaintează proiectul. Deci, până nu se termină depunerea de candidaturi şi anunţarea platformelor pe care candidează, n-am să fac publică niciun fel de susţinere şi niciun fel de opinie. Asta nu înseamnă că nu-i respect pe toţi cei care s-au înscris în competiţie până acum şi am convingerea că vor fi şi alţii care se vor înscrie în această competiţie până la data prevăzută de regulament”, a comentat senatorul de Timiş.

Aceeaşi notă vagă a declaraţiei Alinei Gorghiu am întâlnit-o în privinţa propriei sale candidaturi (la filială sau la BPN): „În momentul ăsta, nu pot să vă dau un răspuns. Mă gândesc la toate propunerile care mi se fac, voi decide şi evident că primul anunţ va fi în interiorul partidului. Dar le mulţumesc tuturor şi pe această cale (fără să nominalizez) pentru faptul că s-au gândit că prezenţa mea în echipa lor ar fi oportună”.

Cu toate acestea, Gorghiu a pledat pentru un Congres al PNL cu mai mult de doi candidaţi pentru şefia formaţiunii politice.

„În ciuda dorinţelor altora, eu mi-aş dori să nu văd un Congres cu doi candidaţi; mi-aş dori să văd o competiţie mult mai serioasă şi mai strânsă, pentru că întotdeauna mai mulţi candidaţi la preşedinţie generează o echipă mult mai articulată şi un proiect mult mai legitim. Dar vom vedea câţi vor rezista până în ziua alegerilor, pentru că e o competiţie destul de grea şi se anunţă o intensitate la nivel ridicat a bătăliei interne. N-am să vă dau nume, pentru că nu mi se pare corect s-o fac. Cei care şi-au anunţat candidaturile sau cei care se gândesc să-şi anunţe candidaturi. Am discutat cu domniile lor şi bănuiesc că nu e o surpriză: discut cu foarte multă lume din partidul pe care l-am condus până în decembrie”, a conchis parlamentarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *