Skip to content
Politică

Congres PNL. Motreanu, despre viitorul secretar general: Nu avem nevoie de un lider providențial! EXCLUSIV

presalibera.net

Fostul deputat PNL Dan Motreanu a acordat sâmbătă un interviu pentru PSnews.ro, în care a vorbit pe larg despre principala problemă internă cu care se confruntă acum Partidul Național Liberal.

Concret, fostul parlamentar a arătat cum vede profilul viitorului secretar general al PNL și ce responsabilități îi incumbă acest post viitorului său deținător. Totodată, Motreanu s-a referit la organizarea Convenției Naționale / Congresului PNL (eveniment programat pentru acest an), precum și la implicarea liberalilor în campania pentru referendumul anunțat de către președintele Klaus Iohannis. Nu în ultimul rând, fostul deputat PNL a ținut să le transmită un mesaj colegilor de partid legat de strategia identitară a formațiunii politice.

Valentin Busuioc: Partidul Naţional Liberal se confruntă în acest moment cu o problemă la nivel de organigramă: nu are un secretar general. Cine va face propunerea pentru noul titular al acestei funcţii, ţinând cont de negocierile interne, de paritatea dintre vechiul PNL şi fostul PDL?

Dan Motreanu: În acest moment, propunerea va fi făcută de către preşedinţii organizaţiilor judeţene din fostul PNL şi, evident, mandatul va fi doar până la Convenţia Naţională din acest an. De ce din vechiul PNL? Pentru că încă de la început fuziunea a fost gândită (până la finalizarea ei, anul acesta) pe principii paritare, dorindu-se un echilibru între cele două structuri ce au format noul PNL. Reamintesc că s-a făcut o fuziune prin contopire, şi nu prin absorbţie. Cum preşedintele interimar este din vechiul PDL, în contrapartidă secretarul general va proveni din vechiul PNL.

Valentin Busuioc: Secretarul general al PNL este cunoscut şi ca „omul nr. 2 din partid”. Ce presupune această funcţie în materie de atribuţii şi responsabilităţi şi care este – în opinia dumneavoastră – profilul dezirabil al celui care va câştiga acest post?

Dan Motreanu: Într-o singură frază: secretarul general conduce din punct de vedere organizatoric toată activitatea partidului. Cel care va deţine postul – pentru cele 3-4 luni până la Convenţia Naţională – trebuie să ducă la îndeplinire hotărârile Biroului Permanent Naţional, să asigure suportul tehnic pentru organizarea alegerilor în partid şi să ofere siguranţa că acestea vor fi corecte, să managerieze activitatea zilnică a partidului şi, nu în ultimul rând, să mobilizeze activul de partid.

Sigur, eu mi-aş dori ceva mai mult de la el – şi anume să aibă o contribuţie la conturarea partidului post-Congres pe cele 3 direcţii principale: modernizare internă şi transparenţa acţiunii politice, un nou model economic de ţară şi regândirea interacţiunii cu societatea.

Atenție: nu va fi o sarcină uşoară! Este un mandat scurt (repet: doar până la Convenţia Naţională din iunie). Trebuie luat în calcul şi faptul că, în paralel cu procesul intern de alegeri, am putea avea o campanie electorală – vorbesc aici despre referendumul anunţat de către preşedintele Klaus Iohannis. Prin urmare, asumarea acestei funcţii presupune şi asumarea unei foarte mari responsabilităţi, într-o perioadă agitată atât în interiorul partidului, cât şi pe scena politică. De aceea, nominalizarea trebuie analizată, cântărită din 3 perspective: durata foarte scurtă a mandatului, organizarea alegerilor interne, referendum.

Îmi doresc ca oricine este nominalizat pentru secretariatul general al Partidului Naţional Liberal să privească această funcţie ca pe una organizatorică. Asta presupune disponibilitate timp de 10-12 ore/zi (pentru colegi şi situaţia din filiale), echilibru şi corectitudine în luarea deciziilor. Din punctul meu de vedere, cel care va ocupa funcţia va trebui să aibă şi o minimă experienţă organizatorică şi, evident, o experienţă de campanie la nivel central. De asemenea, este necesar să cunoască organizaţiile partidului, viaţă internă a acestora şi un număr cât mai mare de colegi. Altfel, îi va fi greu să mobilizeze structura partidului. Să ştiţi că nu ne permitem, pentru 3-4 luni, să calificăm oameni la locul de muncă şi sper că noi, cei din PNL, nu am uitat atât de repede rezultatul alegerilor din decembrie 2016.

Valentin Busuioc: Sursele noastre va indică drept prima opţiune a liberalilor pentru postul de secretar general. Le veţi confirma aşteptările? Concret: vă veţi lansa în cursa internă pentru secretariatul general al PNL?

Dan Motreanu: Într-adevăr, am fost prima opţiune pentru aproape toţi preşedinţii din vechiul PNL şi le mulţumesc pentru acest sprijin. Mi-au propus susţinerea şi foarte mulţi colegi din fostul PDL, asta pentru că mă ştiu că sunt o persoană echilibrată, corectă şi cu experienţă organizatorică. Am fost pus în faţa unei alegeri dificile: pe de o parte, să accept funcţia de secretar general (cu întreg efortul pe care îl presupune această poziţie de decizie organizatorică de la vârful partidului); pe de altă, să am în vedere circumstanţele politice şi personale ale momentului.

Aleg în această etapă să rămân consecvent unei atitudini şi unor principii pe care le-am avut în vedere şi la alegerile parlamentare atunci când am ales să nu candidez.

În altă ordine de idei: bineînţeles că voi sprijini viitorul secretar general cu întreaga mea experienţă politică, organizatorică şi de campanie în perspectiva referendumului. Mai mult: pot spune că îmi doresc ca, în perioada următoare, în perspectiva Convenţiei Naţionale din iunie, să formăm o echipă care să facă din PNL un partid transparent, deschis consultării membrilor pentru deciziile importante şi deschis dialogului cu societatea pe toate proiectele importante. Şi am în vedere aici o echipă competentă atât din punct de vedere organizatoric, cât şi din punct de vedere al comunicării, al relaţiilor internaţionale, al politicilor publice şi al gestionării relaţiei cu aleşii locali şi cu administraţia publică locală.

Pe scurt: cred că PNL în acest moment are nevoie mai mult ca oricând de o echipă, şi nu de identificarea unui lider unic, providenţial, conducătorul absolut.

Valentin Busuioc: În încheiere, vă rog să ne precizaţi pe scurt cum consideraţi dumneavoastră că trebuie să arate PNL după Convenţia Naţională.

Dan Motreanu: PNL trebuie să dovedească faptul că este un partid care s-a clarificat doctrinar. În acelaşi timp, este necesar ca în PNL toate platformele politice doctrinare să fie reprezentate în organismele de conducere. Astăzi, Partidul Naţional Liberal reprezintă o sinteză doctrinară a dreptei între liberalism, conservatorism şi creştin-democraţie.

Închei prin a aminti că este crucial ca Partidul Naţional Liberal să îşi reconfirme reputaţia de partid ce are un proiect de ţară prin care capitalismul antreprenorial românesc se opune capitalismului bugetar promovat de stânga populistă, acea stânga populistă care a creat o economie construită preponderent în jurul resurselor publice. De asemenea, Partidul Naţional Liberal trebuie să se prezinte în faţa membrilor şi a electoratului drept un partid care renunţă la puseurile periodice de comunicare demagogică şi este capabil să inițieze etapa dialogului dintre politică şi societate, deschis tuturor cetăţenilor şi segmentelor active din societate interesate de a participa nemijlocit la decizia publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *