Skip to content
Politică

Congres PNL. Orban, sudoare pe ogorul partidului. Cine finanțează turneele de candidatură? EXCLUSIV

radioiasi.ro

Redacția PSnews.ro a stat de vorbă luni cu fostul deputat Ludovic Orban, unul dintre cei doi politicieni care și-au anunțat până acum candidatura pentru președinția PNL (celălalt fiind prim-vicepreședintele Cătălin Predoiu).

Fostul vicepreședinte a declarat pentru PSnews.ro că, în prezent, „are turnee” – s-a dus până acum în 9 organizații județene ale Partidului Național Liberal și continuă să meargă și în altele. Totuși, Orban a refuzat să ne dezvăluie numele celor nouă filiale.

Întrebat dacă ne poate spune un timp mediu estimativ pe care îl petrece în fiecare organizație a PNL, Ludovic Orban a răspuns: „În general, mă întâlnesc cu biroul județean, primarii, consilierii locali, consilierii județeni și, eventual, președinții de organizații locale”.

În plus, ex-ministrul Transporturilor a dat de înțeles că există filiale în care rămâne peste noapte.

„Depinde de program: care e următoarea filială… Eu am turnee – mă duc, de regulă, în fiecare săptămână, în 3-4 filiale. Ele sunt legate între ele. Pe lângă întâlnirea cu colegii, facem conferință de presă (eventual particip la o dezbatere televizată)… Mai sunt diferite evenimente. Am participat la adunări generale, în unele organizații locale. În perioada asta, s-a declanșat calendarul de adunări generale în organizațiile locale și, când timpul îmi permite, mai particip și la una-două adunări generale. Iar întâlnirea, de obicei, durează cam două ore și jumătate-trei ore. Eu vreau să îi ascult pe toți cei care vor să vorbească”, a detaliat Orban.

Totuși, fostul parlamentar nu a putut aproxima lungimea totală a traseului parcurs până acum în țară, iar când l-am chestionat cât a costat până acum propria lui campanie, Ludovic Orban a replicat: „Îmi puneți niște întrebări la care nu pot să vă dau răspunsul acum. Foarte puțin. N-am cum să vă dau o sumă”.

Ultima întrebare a redacției PSnews.ro a fost cât se poate de simplă: cine suportă costurile campaniei pentru președinția PNL?

„Eu. V-am spus că costă foarte puțin. Dar mi se par întrebările destul de nerelevante pentru candidatura mea la președinție. V-am spus: costă foarte puțin”, a răspuns Orban.

Ultima speranță: declarația de avere

Auzind așa, am aruncat un ochi prin cea mai recentă declarație de avere a lui Ludovic Orban publicată pe site-ul Camerei Deputaților la data de 19 ianuarie 2017, în condițiile în care mandatul precedentului parlament s-a încheiat pe 21 decembrie 2016, odată cu depunerea jurământului de către noii aleși. Amintim că Orban nu a mai candidat pentru un nou mandat în 2016, din cauza dosarului de la DNA, finalizat cu achitare în primă instanță.

Declarația de avere arată că Ludovic Orban deține împreună cu soția (Mihaela) o casă de 200 de metri pătrați în comuna Dobroești (județul Ilfov), iar singur un Volkswagen Passat fabricat în 2007. De asemenea, Orban se poate lăuda cu două conturi bancare (unul la Raiffeisen, de 3.000 de euro, iar celălalt la UniCredit, în valoare de 2.000 de dolari). Pe de altă parte, Ludovic Orban are de achitat și un credit luat în 2014 de la un creditor nespecificat. Privind în declarațiile de avere anterioare, se pare că acest împrumut ar fi trebuit returnat în 2016.

La capitolul „Venituri”, Orban a trecut 90.692 de lei primiți în anul 2016 de la Camera Deputaților, în timp ce în dreptul soției nu este specificată nicio sumă.

Tot nelămuriți am rămas

Vedem, așadar, că Ludovic Orban nu este nici pe departe vreun milionar, iar întrebarea din titlu rămâne: de unde are fostul vicepreședinte al PNL bani să își susțină campania pentru președinția Partidului Național Liberal? Curiozitatea este cu atât mai legitimă, cu cât Orban nu se bucură în prezent de niciun venit din politică: el nu mai este nici parlamentar, nici consilier local sau județean, nici primar. Și nici nu știm să ocupe vreo funcție în actualul guvern Sorin Grindeanu. Astfel, ne gândim că, din perspectiva unui om care aparent nu are venituri, era importantă dimensionarea cheltuielilor pentru campania lui Ludovic Orban.

Din nefericire, în urma discuției, nu ne-am lămurit nici care este dimensiunea cheltuielilor (candidatul PNL reacționând extrem de rezervat și de-a dreptul circumspect la întrebările noastre) și nici dacă Ludovic Orban va putea să susțină singur până la capăt efortul financiar de campanie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *