Skip to content
Politică

Congres PNL: Păunel Tișe – bocul lui Boc pe scaunul Brătienilor EXCLUSIV

facebook.com

Material realizat de Denisa Dudescu

Bătălia pentru şefia Partidului Naţional a început de câteva zile, iar cei ce vor să pună mâna pe partidul Brătienilor au apărut precum ciupercile după ploaie. Printre cei care visează sa ajungă primul om în parid se numără, Ludovic Orban „eternul candidat” al PNL, deputatul Cătălin Predoiu şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin-Păunel Tişe  sau mai pe scurt, finul primarului Emil Boc, însă nici deputatul Ovidiu Raeţchi nu nu neagă o posibilă candidatură.

Tişe şi-a anunţat candidatura în timpul unei conferinţe de presă şi se bucură de toată susţinerea filialei PNL Cluj: „Vor fi mai multe candidaturi din partea PNL Cluj pentru funcţii la vârful partidului şi eu, personal, voi candida pentru una dintre funcţiile de vârf, e posibil şi pentru cea de preşedinte al PNL. Cred că, dincolo de persoane, ar trebui să discutăm despre principii şi despre o echipă care poate ajuta acest partid. În ceea ce priveşte experienţa profesională, rezultatele politice şi electorale, în ultimele cicluri electorale, PNL Cluj este îndreptăţită şi poate emite pretenţii chiar la funcţia de preşedinte de organizaţie naţională.”

Traseul politic al lui Alin Tişe a fost consecvent, putem spune că a urmat “politica paşilor mărunţi”, iniţial a fost avocat, a ocupat postul de consiler local pe listele Partidului Democrat (PD), între anii 2004-2005, a devenit prefect al Clujului între 2005-2007, tot în 2007 a devenit manager general al Fotbal Club Universitatea Cluj şi tot de atunci este şi vicepreşedintele filialei PDL, actual PNL, în urma fuziunii din 2014 dintre cele două partide. A ocupat şi funcţia de senator din 2012 până în 2016, însă activitatea lui din cadrul Parlamentului nu a fost excepţională, conform informaţiilor de pe www.cdep.ro ,Tişe a luat doar de 3 ori cuvântul în şedinţele de plen.

Tişe a mai declarat în timpul conferinţei de presă  că: “vremea celor care ajung să conducă partide prin combinaţii, prin grupări şi manipulari făcute în randul membrilor a încetat.”

Este interesant cum tocmai Tişe face această afirmaţie în condiţile în care ascensiunea lui politică s-a bazat pe sprijinul naşului Emil Boc,actual primar al oraşului Cluj.

Tişe nu este la fel de cunoscut la nivel naţional ca Ludovic Orban, un veteran PNL-ului, în prezent se bucură doar de sprijinul filialei liberale din Cluj şi desigur de sprijinul naşului său,însă în Cluj numele lui Tişe este asociat cu numeroase scandaluri referitoare la obţinerea averii sale.

La începutul carierei de prefect, Alin Tişe era posesorul a trei terenuri intravilane cumpărate între anii 2002-2004, deţinea o casă de 110 metri pătraţi cumpărată în 2002 şi patru apartamente achiziţionate în perioada 2003-2004. Soţia acestuia avea cotă parte dintr-un apartament primit moştenire în 1994 de 30 de metri pătraţi. Familia mai avea două maşini, un Volskswagen Passat şi Peugeot 307, cumpărate în 2002, conform declaraşiilor de avere.

În anul 2008 devine preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, iar în declaraţia de avere apar în mare parte aceleaşi proprietăţi, însă familia mai achiziţionează alte două apartamente în Cluj, în locul Peugeot-ului apare un Porsche Cayenne, în timp ce cealaltă maşină a fost vândută fratelui său Bogdan Tişe pentru suma de 7000 de euro. Tot în această perioadă şi conturile familiei se rotunjesc deoarece, Camelia Tişe îşi face un depozit bancar în valoare de 88.000 de lei, tot ea are acţiuni la STK Emergent şi la Transgaz în valoare totală de peste 40.000 de lei. În urma postului ocupat la primărie, Tişe obţine 83.000 de lei, adică 7000 de lei lunar şi a mai încasat şi de la Secretariatul General al Guvernului pentru activitatea de inspector guvernamental. Faptul că soţia sa a ocupat postul de notar în Cluj a crescut veniturile familieii cu 850.000 de lei, în timp ce cabinetul de avocatură a  lui Tişe a dus venituri   134.000 de lei.

Din momentul în care devine senator Tişe hotărăşte să vândă câteva dintre imobilele deţinute , însă averea sa nu cunoaşte derapaje, deoarece se adaugă salariul de senator de 58.000 de lei, din activitatea cabinetului său de avocatură obţine 45.000 de lei, iar soţia continuă să facă bani din activitatea de notar.

Conform ultimei sale declaraţii de avere Tişe mai deţine un apartament , un teren de 92 mp, o casă şi bijuteriile ce depăşesc sume destul de mari şi mai rămâne cu două credite la BT în valoare de 200.000 , respective 140.000 de euro, scadente în 2038 şi în 2033.

Tişe a ţinut în 2015 să  îi lămurească pe cei care i-au sărit la gât în privinţa acumulării averii, prin intermediul unei  declaraţii postată pe contul său de Facebook: “Eu spre deosebire de politrucii fără minte, am o meserie pe care o fac şi azi .Sunt avocat de 18 ani şi am fost avocat 10 ani înainte de a fi politician – presedinte al CJ Cluj . 

Averea mea ( 10 case sau 7 case ) există de înainte de a fi presedinte al CJ Cluj . Mașinile indiferent câte şi pe care le am, sunt de înainte de a fi presedinte al CJ Cluj . 
Din banii făcuți prin meseria mea de avocat şi afaceri înainte de a face politică.  Şi din banii făcuți cinstit de soţia mea care a fost atunci avocat.

Dovada exista pe sit-ul CJ Cluj de la începutul mandatului de preşedinte al CJ Cluj , declaraţia de avere din Iulie 2008 !!! 

Asta demonstrează că înainte de a face politică  într-o funcție de preşşedinte al CJ Cluj am făcut ceva în viata pe propriile forţe. 
Deci, pe mine nu m-a facut om nimeni . Educația, Scoala şi munca mea m-au facut om . 
Eu eram un om realizat profesional şi personal înante de a face politică , analfabeților politruci .
Eu nu am avut şi nu am nevoie de partid ca să am loc de munca !

Activitatea politica în care colegii de partid se susțin ( in cazul meu Emil  Boc) este o chestiune firească de activitate politică. Susţinerea politică este o chestiune firească şi reciprocă .
Eu nu am trădat niciodată în politica, analfabeților, mi-am asumat riscul de a pierde politic şi de a fi eu trădat “. 

Câtă dreptate a avut sau nu Tişe rămâne de văzut,deoarece nici soţia lui, Camelia Tişe nu a fost lipsită de critici cu privire la obţinerea postului de notar.

Aceasta a susţinut 3 examene la Camera Notarială Cluj, pe care le-a picat pe motiv de incompetenţă, această a luat a patra oară examenul dat pe Bucureşti, fiind ajutată de Emil Boc ce ocupa în acel moment funcţia de premier, potrivit cotidiantr.ro.

Astfel, Tişe va achiziţiona în Cluj două apartamente pe care le-a transformat în Birou Notarial, pe care le-a amenajat ultramodern, însă fără documete legale . Chiar mai mult, pe lângă aceste apartamente obţinute, a mai obţinut fără repartiţie al patrulea apartament din această locaţie din fondul locative al Primăriei.

Aceste lucruri s-au întâmplat fix în perioada în care pe listele de aşteptare la administraţia locală sunt sute de cetăţeni.Trebuie adăugat faptul că achiziţionarea acestor apartamente,dar şi renovarea lor au fost realizate când acesta ocupa funcţia de Preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

Degeaba, Tişe se bate cu  pumnii în piept susţinând că nu există ambiguităţi în declaraţia sa de avere, deoarece există numeroase probe ce îl contrazic, un argument ar fi că  renovările făcute nu au primit acordul vecinilor, iar materialele folosite au provenit din partea firmelor ce au construit Cluj Arena. Ultima picătură ce umple paharul, pentru a-şi cuantifica pretenţiile,a fost faptul că Tişe a trimis somaţii în scris vecinilor cu lucrările executate.

Alin Tişe nu se bucură doar de sprijnul lui Emil Boc, ci şi de o reţea de oameni influneţi, în anul 2011 acesta şi-a botezat fiul, iar la petrecere au fost prezenţi oameni importanţi. Printre invitaţi s-au numărat , directorul Terapia, Damian Dragoş, directorul Tetarom, Mircea Buteanu, adjunctul IŞJ Cluj, Marilena Marc, deputatul Daniel Buda,iar naşul copilului a fost actorul Florin Piersic, potrivit adevărul.ro.

În urma botezului fiului său, Tişe şi-a mărit conturile cu 111.461 de euro, potrivit declaraţiei de avere.

Politicianul a mai fost ţinta unor acuze în momentul în care era Preşedintele Consiliului Judeţean de faptul că şi-a pus în echipa persoane apropiate şi că a comis numeroase ilegalităţi.

Acesta a instaurat în Consiliul Judeţean clase de salarizare,evidenţiate prin ştatele de plată ale funţionarilor, cauzând mari nemulţumiri în rândul acestora. Cei care au făcut parte din echipa lui au fost aduşi în baza unui sistem de “nepotism” şi erau plătiţi cu un salariu foarte mare raportat la cei neangajaţi politic. Prin aceştia,Tişe a reuşit să îţi direcţioneze fondurile către apropiaţi ,familie,dar şi în mediul oamenilor de afaceri clientelari.

În perioada în care a lucrat în administraţia public, finul lui Boc a fost focusat pe obţinerea unei adevărate averi imobiliare, asta explică achiziţionarea în fiecare an, a unei proprietăţi .

Conform datelor o bună parte din proprietăţi au fost obţinute prin “cumpărarea dreptului de revendicare”, iar în unele cazuri acest revendicator nu se explică sau dacă se explică,atunci nu are drept de revendicarea, altele au fost cumpărate,iar altele au fost ocupate fără nici măcar un act din proprietatea locală.

În momentul numirii sale ca manager general al Fotbal Club Universitatea Cluj a izbucnit un adevărat scandal, deoarece PSD- Cluj a considerat că prin această numire are loc o acţiune de politizare a echipei de fotbal din partea PDL.

Un alt moment ce îl bagă şi mai mult în groapă pe Alin Tişe este legat de un caz de corupţie imens uriaş la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Cazul mai este cunoscut în presă cu numele de Armaghedonul Aeroprtului Internaţional Clu-Napoca, iar în această afaccere apare cap de listă Alin Tişe şi fostul premier, Emil Boc.

Lucrările la pistă pentru extinderea de la 1850m la 2.100m au fost realizate de un singur grup de firme agreat, la un cost cu 112 euro mai mult pe metro pătrat faţă de cel adjudecat, astfel costul reparaţiilor a crescut de la un moment la altul, iar actorul acestor “cominaţii” ar fi doar Tişe, conform unui ziar local.

Cum un „prinţ” al imobilialelor trebuie sa aibă propriul castel, Tişe a tras din greu pentru obţinerea unei autorizaţii de construcţie al unui bloc de 12 etaje, poziţionat în centrul oraşului Cluj Napoca. În van au încercat vecinii lui Tişe în frunte cu arhitecţi cunoscuţi să blocheze autorizarea blocului, pe motivul că această construcţie ar aglomera mult zonă , deoarece Tişe a mers înainte, potrivit unei pastile de investigație, realizate de jurnalistul Silviu Mănăstire.

„Palatul” lui Păunel este o construcţie de 12 etaje şi se află pe terenul achiziţionat de la Primăria Cluj-Napoca cu suma de 180.000 de euro. Partenerul lui Tişe în această combinaţie este nimeni altul decât Ioan Chis, iar cei doi intenţionează ca profilul imobilului să fie cu funcţiuni mixte, cu 38 de apartamente, 600 de metri pătraţi de spaţii comerciale, peste 4000 de metri pătraţi de spaţii de birouri de 92 de locuri de parcare, conform proiectului depus la Primărie pentru aviz.

Firma dezvoltatoare este SC Central Business Plaza SRL, iar acţionarii principali sunt Bogdan Tişe, fratele senatorului şi Camelia Tişe. Blocul-turn a fost mărul dicordiei dintre Tişe şi mulţi urbanişti, însă ca de fiecare dată când a fost atacat, Tişe s-a apărat pe pagina personală de Facebook „Avizul de urbanism spune: clădirea mixtă de P+3 cu retrageri până la MAX P+12. Deci maximul de etaje va fi doar pe 1/3 din teren. Retragerile sunt peste ceea ce cere legea doar pentru că mă cheamă Tişe şi pentru a nu deranja pe nimeni. Apropo, vecinii care deja construiesc unde au retragerile astea? Construirea unui asemenea obiectiv se face doar cu creditsau în asociere cu un investitor. Deci asta voi căuta şi eu. Nu am banii necesari, mai şantajiştilor!”

Cum scapă Tişe bama curată şi din această încurcătură vom vedea.

Încă un necunoscut în cadrul politicii la nivel naţional pentru mulţi, Tişe este cum se spune în popor “şef doar la el acasă”, tot el este deţinătorul unei lungi liste de nereguli şi ţinta multor acuzaţii.

După o cercetare mai minuţioasă, observăm faptul că Tişe nu este chiar “usă de biserică”, însă problema se pune în felul următor: cum poate candida pentru funcţia de preşedinte al PNL, un om ce are în fişa personală mai multe ilegalităţi, decât a avut vreodată Orban parte de prezenţa lui Bachus la petreceri? Care este sprijinul lui Tişe în această competiţie? Poate să scape de reputaţia de “baron al Clujului” şi “prinţ” al imobiliarelor până la alegeri? Poate să îşi construiască singur “Păunel” drumul spre victorie sau apelează în continuare la naşul Boc? Este văzut drept un candidat viabil de către colegii de partid? Are şanse reale la şefie în comparaţie cu restul candidaţilor?

  1. Poate candida pentru funcţia de preşedinte al PNL, un om ce are în fişa personală mai multe ilegalităţi, decât a avut vreodată Orban parte de prezenţa lui Bachus la petreceri?

Până acum Tişe nu şi-a lămurit situaţia privitoare la avere, a mai oferit el câteva declaraţii pe ici-colea, le-a mai răspuns  hienelor politice cu vorbe aversive, însă nu a făcut deloc lumină. Afirmă într-o declaraţie că el şi soţia sa şi-au câştigat banii în mod cinstit, totul din munca de avocat, respectiv de notar. Însă, domnule, Tişe, cum se explică faptul că veniturile dumneavoastră s-au rotunjit,fix în momentul în care aţi devenit om politic? Cum rămâne cu proprietăţiile ce nu au acte doveditoare? Dar cu “combinaţia” de la Aeroportul de la Cluj? Lui Orban, poate i se mai iartă păcatele datorate de aplecarea către licoarea lui Bachus, însă păcatul pentru lăcomie, mai greu, dar nu imposibil.

  1. Care este sprijinul lui Tişe în această competiţie? Poate să îşi construiască singur “Păunel” drumul spre victorie sau apelează în continuare la naşul Boc?

Păunel susţine că este puternic sprijinit de filiala liberală din Cluj, implicit şi de naşul Boc ce i-a fost mentor în activitatea politică. Însă este suficient?  Ce e drept în Cluj Tişe este personajul principal, dar cum stă treaba la nivel naţional? În această luptă nu este importantă doar legătura cu o singură persoana, în speţă Emil Boc, ci este important să fii vocal şi să ai un sistem de relaţii mult mai dezvoltat. În acest moment în  PNL nu este doar bătălia  pentru pentru conducerea, ci este şi un război al orgoliilor şi  al ideologiilor. Fuziunea dintre cele două partide a avut avantaje, însă a produs şi numeroase frustrări în rândul membrilor. Aşadar, Tişe trebuie să îşi gândească bine poziţia şi  strategia. PNL-ul fierbe în acest moment şi depinde doar de el cum îşi atrage simpatia, cert este că ne se poate baza doar pe sprijinul naşului, mai are nevoie şi de sprijinul vechiului PNL.

  1. Poate să scape de reputaţia de “baron al Clujului” şi “prinţ” al imobiliarelor până la alegeri?

Ce e scris, scris rămâne, iar declaraţiile de avere şi numeroasele acuzaţii nu se trec uşor cu vederea. Alin Tişe nu este singurul liberal ce se confruntă cu astfel de probleme, mulţi membrii PNL au trebuit să dea cu subsemnatul pe la DNA  sau au fost actori principali în dosare grele. Un garant pentru şefia PNL, ar fi faptul că acesta trebuie să îşi facă mai simţită prezenţa în rândurile partidului la nivel naţional, un plan bine pus la punct, transparenţa şi un discurs cu un mesaj puternic îi pot asigura Victoria.

  1. Este văzut drept un candidat viabil de către colegii de partid? Are şanse reale la şefie în comparaţie cu restul candidaţilor?

Acest lucru ţine de modul în care acesta reuşeşte să scape de imaginea de “protejat” al lui Boc, în prezent Tişe ocupă funcţia de vicepreşedinte al filialei din Cluj, deci are parte de o susţinere puternică, filiala  liberală din Cluj fiind una dintre cele mai importante din ţară.

Spre deosebire de Cătălin Predoiu, Tişe mai are parte şi de susţinerea lui Vasile Blaga ce încă mai are un cuvânt în cadrul partidului. Spre deosebire de Predoiu ce şi-a atras numeroase antipatii, Tişe reprezintă un candidat viabil, cel puţin pentru reprezentanţii vechiului PDL.

Dacă Orban are în primul rând o bătălie de dat cu el însuşi, atunci Păunel trebuie să ducă o muncă de convingere cu colegii de partid. Dacă se va umfla sau nu în pene la finalul bătăliei, rămâne de văzut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *