Skip to content
Politică

Congres PNL. Simte Orban că-i fuge pământul de sub picioare? Demers necolegial pe Facebook EXCLUSIV

cotidianul.ro

Simte fostul ministru al Transporturilor Ludovic Orban că îi fuge pământul de sub picioare? Redacția PSnews.ro vă prezintă mai jos ceea ce pare a fi un demers necolegial de pe Facebook al celui care candidează acum pentru președinția PNL în perspectiva Congresului din iunie.

O pagină de Facebook intitulată „PNL, încotro?” ne-a atras atenția miercuri, printr-o postare care citează o declarație recentă a lui Ludovic Orban. Concret, fostul vicepreședinte al PNL îi cerea actualului prim-vicepreședinte Cristian Bușoi să spună clar dacă va candida sau nu pentru șefia formațiunii politice.

„Am spus şi când s-a vorbit despre venirea lui Ilie Bolojan, şi când s-a vorbit despre venirea lui Dacian Cioloş în PNL şi spun acelaşi lucru şi despre Făt Frumos din Spuma Mării care se tot anunţă şi care eu bănuiesc despre cine e vorba. Şi nu cred că această anunţare, că această prevestire are nevoie de prooroci. Să spună domnul Buşoi când vrea să se înscrie în cursă hotărât: «Eu vreau să candidez la preşedinţia PNL». Ce-i mare filosofie?” este declarația lui Orban citată pe pagina de Facebook.

Citatul este urmat de comentariul celor care se ocupă de pagina cu pricina: „Ce nu înţelege domnul Orban este că unii se tem atât de tare de eşec, încât nu vor să îşi asume decât dacă sunt siguri ca vântul va bate în direcţia lor. De aceea Cristian Buşoi nu îşi asumă şi nu îşi va asuma, atât timp cât nu are deplină încredere în şansele sale”.

Alte postări pe care le putem vedea pe „PNL, încotro?” urmează aceeași linie: declarațiile și acțiunile de campanie ale lui Orban, atacuri nu doar la adresa europarlamentarului Cristian Bușoi (văzut drept un posibil adversar al lui Ludovic Orban în cursa pentru președinția PNL), ci și oameni cunoscuți în partid drept apropiați de Bușoi (Mihai Voicu, Teodor Atanasiu).

Ironia este că…

…la descrierea paginii de Facebook putem citi despre cum PNL a fost nevoit să se confrunte până acum cu o conducere interimară, așa că are nevoie de o clarificare a leadershipului în urma Congresului:

„PNL traversează o lungă perioadă de agonie. Am avut parte de conduceri interimare, numite şi fără legitimitate. Spiritul liberalismului a fost suspendat.

Este momentul deciziilor. Acum avem şansa să ne alegem liderul şi echipa.

Ce vom alege?

Partidul Naţional Liberal se află în faţa unei mari decizii. O decizie care va stabili direcţia şi viitorul celui mai prestigios brand politic din România.

Venim după o lungă perioadă de agonie. Am avut parte de conduceri interimare, numite şi fără legitimitate. Spiritul liberalismului a fost suspendat.

Este momentul deciziilor. Acum avem şansa să ne alegem liderul şi echipa.

Ce vom alege ?”

Până aici, nimic nou: aceasta este o idee binecunoscută și exprimată deschis de către diferiți foști sau actuali lideri ai PNL. De altfel, însuși Ludovic Orban a criticat-o pe Raluca Turcan în decembrie 2016, la puțin timp după alegerea acesteia ca președinte interimar al Partidului Național Liberal: „Criteriul care a stat la baza acestei numiri a fost acela că PNL Sibiu a ieşit pe locul 1 la aceste alegeri. Un criteriu mai mult decât discutabil, evident. Cât ar fi luat Raluca dacă era preşedinte la Bucureşti?”

Însă ceea ce vrem să scoatem în evidență este faptul că administratorii paginii nu își asumă deschis susținerea lui Orban, chiar dacă aproape fiecare postare se referă la declarațiile și acțiunile de campanie ale acestuia – bineînțeles, toate într-o cheie pozitivă.

Logica drobului de sare

Culmea absurdului este că pagina adusă în discuție nu sare la atac împotriva prim-vicepreședintelui PNL Cătălin Predoiu (deja anunțat drept contracandidat al lui Ludovic Orban), ci împotriva lui Cristian Bușoi, care nici măcar nu și-a lansat candidatura la conducerea PNL, acesta preferând să ofere răspunsuri evazive de fiecare dată când este întrebat despre subiectul amintit.

În atare context, ne-am amintit de diferite declarații făcute de către Ludovic Orban atât în interiorul PNL, cât și în public – unele care făceau apel la colegialitate în Partidul Național Liberal. De exemplu, pe 25 martie, prezent în Cluj-Napoca în turneul de campanie, Orban a spus cu subiect și predicat (citat de către Ziua de Cluj): „În politică nu se paote vorbi de prietenii, ci de pragmatism şi de relaţii de colaborare colegială în interesul partidului”.

Concluzia este că, după toate aparențele, Ludovic Orban simte că îi fuge pământul de sub picioare și că propria campanie pentru șefia PNL scârțâie, așa că s-a apucat să se lupte cu morile de vânt: să lanseze atacuri la adresa unuia care nici măcar nu a dat de veste că îl va contracandida pentru principalul fotoliu liberal. Desigur, există varianta ca fostul vicepreședinte al PNL să nege că ar avea vreo legătură cu pagina de Facebook de la care a pornit acest articol, dar cât de credibilă credeți că ar putea fi o astfel de luare de poziție?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *