UPDATE VIDEO Congresul PNL. Bolojan a fost ales preşedintele liberalilor. Cine sunt cei patru prim-vicepreşedinţi

Inquam Photos / Malina Norocea

UPDATE, ORA 17.23

Ilie Bolojan a fost ales în funcţia de preşedinte al PNL. De asemenea, Dan Motreanu a fost numit secretar general al partidului.

Noii prim-vicepreşedinţi ai PNL , aleşi la Congresul de sâmbătă, sunt Cătălin Predoiu, Adrian Veştea, Ciprian Ciucu şi Nicoleta Pauliuc.

Pentru cele 4 posturi de prim-vicepreşedinte au existat 10 candidaturi:

1. Valeriu Iftime – preşedinte CJ Botoşani
2. Adrian Veştea – preşedinte CJ Braşov
3. Alin Tişe – preşedinte CJ Cluj
4. FLorin Roman – deputat PNL Alba
5. Nicoleta Pauliuc – senator PNL Ilfov 6.  Ioan Popa – primar Reşiţa
7. Dan Motreanu – europarlamentar 8.  Ciprian Ciucu – primar Sectorului 6
9. Mircea Minea – primar Chiajna
10. Cătălin Predoiu – ministru de Interne

UPDATE, ORA 14.39

Premierul Ilie Bolojan a spus sâmbătă, în cadrul Congresului PNL, că Partidul Național Liberal trebuie resetat total. Bolojan va fi ales președinte plin al PNL, fiind singurul care candidează pentru șefia acestuia.

Ilie Bolojan a vorbit în cadrul Congresului despre faptul că PNL trebuie „resetat” și a precizat că trebuie schimbate mecanismele interne de selecție.

„Trebuie să ne resetăm total, să ne schimbăm abordarea privind diaspora, pentru a le recâștiga încrederea”, a spus Ilie Bolojan.

Bolojan: Noi nu promitem miracole, rezultatele se obțin cu efort

„Alegătorii reproșează partidelor că au devenit trambulină pentru ambiții personale și că s-au transformat în surse de risipă. Dacă vrem să schimbăm această percepție, trebuie să începem cu noi înșine. Dacă vrem performanță, trebuie să oferim performanță.”

Ilie Bolojan a mai spus că va avea ca țintă eliminarea risipei bugetare și recâștigarea încrederii românilor.

„Dragi liberali și români, vreau să știți și dvs. și cei care ne urmăresc, noi nu promitem miracole. Rezultatele se obțin cu efort, trebuie să promitem muncă și responsabilitate, nu trebuie să vindem iluzii, ci să oferim direcții clare, dacă vrem să ne fie mai bine”, a adăugat Ilie Bolojan.

Acesta a mai vorbit despre suținerea politiclor publice care duc spre dezvoltare și despre a face din România o țară în care românii să aibă încredere.

„Eu cred în PNL, cred în România respectată oriunde în lume”, a conchis Ilie Bolojan.

UPDATE, ORA 13.47

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, candidat pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL la congresul PNL de sâmbătă, a afirmat că este perceput în partid ca greu abordabil şi a adăugat că nu îl ajuţă nici faţa, în sensul că zâmbeşte foarte puţin. El a precizat că cei care au trecut de această aparenţă ştiu că este om de echipă şi că luptă umăr la umăr, cu sabia în mână şi cu ochii în ochii adversarului.

Cătălin Predoiu a afirmat că este nevoie de o adevărată revoluţie în PNL.
”Pentru a câştiga aceste bătălii cred că e nevoie urgentă să creăm o adevărată revoluţie în partid şi doar am să enumăr puncte pe care sper să am ocazia să le dezvolt altă dată. Trebuie să ne reconectăm cu electoratul nostru şi aici o spun răspicat cheia sunt primarii noştri. Primarii noştri sunt cheia reconectării cu electoratul din urbanul mic, dar şi urbanul mare în ciuda faptului că ultimele alegeri au demonstrat un impact teribil al noilor tehnologii de comunicare, dar cu atât mai mult, cred, trebuie să mizăm pe primari şi să avem grijă de ei, precum avem grijă de ochii din cap, pentru că ei sunt lumina şi izvorul de energie al partidului”, a declarat Predoiu.
El a mai transmis că este un om de echipă şi uneori şi-a asumat decizii dificile şi alteori candidaturi imposibile.
Sunt un coleg al dumneavoastră care am trecut prin multe împreună cu mulţi dintre dumneavoastră. Uneori mi-am asumat decizii dificile, alteori candidaturi imposibile. Am făcut-o cu sentimentul că trebuie să ai spirit de echipă şi să fii cu partidul şi la bine şi la rău. Ştiu că uneori poate sau cel puţin am auzit sunt perceput ca greu abordabil, e adevărat că câteodată nu mă ajută nici faţa, zâmbesc foarte puţin, dar cei care aţi trecut de această aparenţă ştiţi foarte bine cum lupt, ştiţi foarte bine că sunt un om de echipă şi aşa am de gând să fiu şi în continuare indiferent cum să încheie acest vot. Eu ştiu să lupt într-un singur fel, umăr la umăr cu sabia în mână şi cu ochii în ochii adversarului”, a mai afirmat Cătălin Predoiu.

UPDATE, ORA 13.39

A început votul. Vor fi aleși prin vot secret, în cabine de votare, președintele PNL, cei patru prim-vicepreședinții, președintele Curții de Arbitraj și președintele Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori ale partidului.

Ilie Bolojan a declarat că funcția de președinte al partidului este una onorantă și de mare responsabilitate, arătând că este gata să facă tot ceea ce ține de el pentru ca numele formațiunii să fie similar cu cel al modernizării României.

‘Ținând seama de istoria partidului nostru și de ce a făcut el pentru construcția României moderne este o poziție foarte onorantă, dar în același timp de mare responsabilitate. Dacă îmi veți acorda susținerea sunt gata să fac tot ceea ce ține de mine pentru ca PNL să fie din nou cu numele lui similar cu modernizarea României’, a spus Bolojan, la Congresul extraordinar al PNL, în care se alege noua conducere a partidului.

Ilie Bolojan este singurul candidat înscris la funcția de președinte al PNL.

UPDATE, ORA 13.32

Preşedintele Organizaţiei de femei a PNL, Nicoleta Pauliuc, candidat la funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului, a afirmat sâmbătă, la Congresul liberalilor, că dacă preşedintele PNL, Ilie Bolojan, este pumnul de fier al partidului, atunci ea doreşte să fie mănuşa de catifea.

”Dacă Ilie Bolojan este pumnul de fier al partidului în aceste vremuri, eu îmi doresc să fiu mănuşa de catifea. Domnul prim-ministru are forţa să ia decizii grele atunci când România trebuie să revină pe drumul justiţiei sociale şi al dezvoltării. Vin în completarea acestui plan cu empatie, înţelegere şi grijă faţă de cei vulnerabili. Asta cred că trebuie să fie PNL astăzi, un pumn de fier într-o mănuşă de catifea”, a declarat Nicoleta Pauliuc, sâmbătă, la Congresul PNL.
Ea a precizat că îşi doreşte un PNL care să fie mult mai prezent în online.
”Candidez nu pe o platformă de diversitate de gen, ci pe o platformă de meritocraţie, pentru că eu cred în valoare, empatie, echipe puternice. Alegerea mea va fi dovada vie că în PNL performanţa deschide uşi şi înlătură prejudecăţi. Ce propun PNL, un PNL bine organizat şi digital astfel încât dumneavostră, primarii noştri, să nu aflaţi de la televizor ce decizii de iau la Bucureşti, ci în acelaşi moment, instant, să fiţi întrebaţi. Şi vreau un PNL mult mai bine în online, mult mai structurat aşa cum suntem în offline”, a transmis Nicoleta Pauliuc.

Deputatul Florin Roman, candidat la funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL la congresul de sâmbătă, a afirmat că are două etaje casa liberalilor, iar la etaj stau şefii care se uită la cei mai amărâţi. Roman a explicat că ”amărâţii” sunt primarii care au dus cele mai grele bătălii ale partidului, aceştia stau la parter şi demisol şi acum li se spune că trebuie schimbate lucrurile. ””E cod roşu în politică. Din septembrie oamenii vor fi în stradă scoşi de sindicatele apropiate Partidului Social Democrat. Ei au început să mârâie, vor începe să muşte”, a avertizat el.

”Suntem chemaţi astăzi să punem un alt acoperiş, să nu ne plouă în casă. Unii au ajuns în acoperiş pe uşa din spate. Noi toţi cei care suntem aici, am luat-o de jos, de la firul ierbii, construind secţii de votare, conducând organizaţii, făcând ceea ce trebuie pentru Partidul Naţional Liberal. Casa noastră are două etaje. La etaj stau şefii, acolo e masa din sufragerie. Au view la mare, au view la munte şi se uită la cei mai amărâţi. La parter şi la demisol stau amărâţii, adică noi, adică cei 1146 de primari ai Partidului Naţional Liberal, care au dus cele mai grele bătălii, în special cei de la comune şi ni se spune acum, ”Ştiţi, trebuie să schimbăm lucrurile””, a declarat Florin Roman, sâmbătă, la Congresul PNL.
El a mai afirmat că este cod roşu în politică şi din septembrie oamenii vor fi scoşi în stradă de sindicate apropiate PSD-ului.
”E cod roşu în politică. Din septembrie oamenii vor fi în stradă scoşi de sindicatele apropiate Partidului Social Democrat. Ei au început să mârâie, vor începe să muşte. Vom avea nevoie de fiecare voce, de fiecare om ca să apărăm guvernul liberal. Astăzi de fapt este despre o alegere simplă. Punem vază cu flori în geam şi când ne sparg geamurile, ăia care se uită la ce-am muncit, fug? Sau avem oameni care n-au fugit nici din faţa lui Dragnea, nici din faţa lui Dăncilă când am dat jos guvernul, şi care au un defect. Au fost liberali şi vor fi şi la bine şi la greu”, a declarat Florin Roman.

UPDATE, ORA 13.05

Conducerea PSD a explicat, sâmbătă, într-un comunicat laconic, de ce liderii partidului au refuzat invitaţia de a participa la Congresul PNL; unde au fost prezenţi Nicuşor Dan, liderii UDMR şi ai USR. „Reamintim că PSD şi PNL sunt şi membrii unor familii politice diferite. Prin urmare, menținem o separare clară între colaborarea la nivel guvernamental şi cea politică”, se arată în comunicatul PSD.

„PSD este parte a Coaliției de guvernare, într-un context dificil pentru români. ⁠PSD îşi menține atât identitatea de unic partid de stânga, cât şi viziunea politică, care sunt diferite de partidele de dreapta. ⁠PSD consideră Congresul PNL un eveniment politic, strict cu mize politice pentru membrii săi”, mai spun liderii PSD.

Sorin Grindeanu şi mai mulţi membri ai conducerii PSD au ameninţat, în mod repetat, în ultimele zile, cu ieşirea de la guvernare, acuzând partenerii de Coaliţie că nu au ţinut seama de propunerile social-democraţilor făcute pe marginea pachetului de măsuri de austeritate.

Întrebat, sâmbătă, la Congresul PNL, despre absenţa PSD şi despre nemulţumirile social-democraţilor, Nicuşor Dan a declarat că în acest moment, cel mai bine pentru societatea românească este ca această Coaliţie să reziste.

UPDATE, ORA 12.45

Congresul extraordinar al PNL i-a validat, sâmbătă, în unanimitate, pe vicepreședinții regionali ai partidului.

Aceștia sunt:

Alexandru Muraru – Regiunea de Nord-Est

Alexandru Popa – Regiunea de Sud-Est

Toma Petcu – Regiunea Sud Muntenia

Gigel Știrbu – Regiunea de Sud-Vest Oltenia

Gheorghe Falcă – Regiunea de Vest

Florin Birta – Regiunea de Nord-Vest

Ion Dumitrel – Regiunea Centru

Hubert Thuma – Regiunea București – Ilfov.

UPDATE, ORA 12.42

Congresul extraordinar al PNL a ratificat, sâmbătă, modificarea Statutului partidului.

S-au înregistrat un vot împotrivă și două abțineri privind modificarea Statutului PNL, potrivit secretarului general interimar al liberalilor, Adrian Veștea.

Modificările principale la Statutul PNL, care au fost votate de Consiliul Național pe 28 iunie, au fost prezentate de președintele Comisiei de Statut, Gabriel Andronache.

El a arătat că aceste modificări vizează descentralizarea partidului, creșterea responsabilității și stimularea performanței politice.

‘Noul statut introduce o competiție deschisă la conducerea PNL pentru alegerea președintelui, a celor patru prim-vicepreședinți, renunțându-se la sistemul moțiunilor pentru candidatura la președinția partidului, un sistem care s-a dovedit ineficient. Numărul de membri ai Biroului Executiv al PNL va fi redus cu 50%. Biroul Executiv va avea 27 de membri în total – președintele PNL, patru prim-vicepreședinți, secretarul general care va fi votat ulterior în prima ședință a Biroului Politic Național la propunerea președintelui ales, 19 reprezentanți regionali, inclusiv opt vicepreședinți pe care urmează să îi validați (…) și două personalități publice, cu derogare de vechime, la propunerea președintelui al PNL. 10% dintre funcțiile de conducere ale partidului la nivel central și apoi la nivel local vor fi rezervate unor personalități din afara PNL, care pot aduce valoare și prestigiu partidului. PNL dă astăzi semnalul că se deschide spre societate și cooptează oameni de valoare din afara sa. Biroul Politic Național își modifică structura, urmând a fi format din membri BEx și președinții organizațiilor județene’, a spus Andronache, la Palatul Parlamentului.

El a arătat că în Statutul PNL se introduce depunerea mandatului pentru președinții organizațiilor județene aflate pe ultimele zece locuri în clasament la alegerile locale și parlamentare.

‘Conducerea centrală a PNL va numi în aceste organizații președinți interimari, cu misiunea de a redresa organizațiile respective’, a spus acesta.

Andronache a precizat că prin aceste modificări va fi întărită disciplina financiară a PNL, astfel încât să se asigure colectarea mai bună a cotizațiilor și sumele necesare pentru achitarea datoriilor partidului.

Tot sâmbătă, Congresul extraordinar a adoptat documentul programatic al PNL.

‘Prin acest document PNL își reafirmă identitatea doctrinară, articulând o viziune care sintetizează valorile liberalismului clasic cu principiile conservatorismului modern. Această sinteză exprimă curajul moderației, voința reformei și asumarea apartenenței europene’, a explicat europarlamentarul Dan Motreanu.

UPDATE, ORA 12.16

Președintele României, Nicușor Dan, a transmis un mesaj de încredere în viitorul țării, în cadrul Congresului Partidului Național Liberal, desfășurat sâmbătă. Șeful statului a recunoscut greșelile comise de PNL, dar a subliniat importanța asumării guvernării.

PNL a făcut greșeli, dar a realizat și două lucruri importante. A menținut direcția corectă pentru România și și-a asumat decizii dificile în momente critice – iar acesta este un astfel de moment”, a declarat președintele în fața liberalilor reuniți la Congres.

Nicușor Dan a atras atenția asupra presiunii privind deciziile pe care le va lua actuala guvernare pentru a nu pierde încrederea românilor: „Este foarte important că PNL și-a asumat guvernarea. Suntem cu toții obligați ca, în anii care urmează, să reparăm toate lucrurile care au fost așezate greșit în societate. Altfel, românii nu ne vor mai ierta în 2028.

Pentru că este un moment de îndoială, vreau să vă transmit că România are un viitor – nu peste 20-30 de ani, ci peste 2-3 ani, imediat ce vom trece peste această perioadă necesară de corecție”, a transmis Nicușor Dan.

Șeful statului a lăudat sectorul privat românesc, despre care a spus că este „dinamic și competitiv”, și a vorbit despre perspectivele economice ale țării: „România are șanse reale să intre în OCDE și să atragă mult mai multe investiții străine până la sfârșitul anului viitor.

Nicuşor Dan a mai anunţat și o conferinţă de presă. „Luni, la ora 10:00, conferinţă de presă şi voi răspunde la toate întrebările”, a spus preşedintele

UPDATE, ORA 12.03

Preşedintele Nicuşor Dan a plecat după mai puţin de o oră, timp în care s-a adresat participanţilor şi au mai rostit discursuri preşedintele parlamentului R. Moldova Igor Grosu,  ministrul Apărării  Ionuţ Moşteanu (USR), Csoma Botond (UDMR), Varujan Pambuccian (Grupul minorităţilor Naţionale) şi a fost transmis mesajul lui Manfred Weber, preşedintele PPE.

Ministrul Apărării Naţionale, Ionuţ Moşteanu (USR), a afirmat la Congresul PNL, că sunt doi oameni politici în jurul cărora se poate construi în acest moment şi aceştia sunt preşedintele României, Nicuşor Dan şi premierul Ilie Bolojan. Moşteanu a precizat că cei doi au arătat prin tot ce au făcut în aceşti ani şi în ultimele luni că merită această încredere a populaţiei.

”Împreună suntem într-un punct în care poate că puţini ne-am fi imaginat acum câteva luni că vom fi. Eram fiecare cu meciul lui, cu ochii la şireturi cum se zice la fotbal sau la baschet şi în momentul în care am văzut că se îngroaşă gluma, am ridicat cu toţii privirea şi am văzut calea corectă pentru România”, a remarcat Moşteanu.

UPDATE, ORA 11.15

Preşedintele Nicuşor Dan a sosit sâmbătă, la Congresul PNL, la care premierul Ilie Bolojan urmează să fie ales preşedinte al PNL după ce până acum a deţinut funcţia de preşedinte interimar.

Nicuşor Dan a fost întâmpinat de către Ilie Bolojan.

”Este un partid cu care am colaborat şi care m-a invitat la congres”, şi-a explicat Nicuşor Dan prezenţa, potrivit news.ro.

El a evitat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor pe tema măsurilor fiscale.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Congresul extraordinar al PNL se reunește, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, pentru alegerea noii conduceri a partidului, în prezența a 1.200 de delegați.

Potrivit unui comunicat al PNL, pentru funcția de președinte al partidului și-a depus candidatura Ilie Bolojan, în prezent președinte interimar al formațiunii și premier. Pentru pozițiile de prim-vicepreședinți s-au înscris zece candidați, respectiv Valeriu Iftime, Adrian Veștea, Florin Roman, Alin Tișe, Nicoleta Pauliuc, Ioan Popa, Dan Motreanu, Ciprian Ciucu, Mircea Minea și Cătălin Predoiu.

Pentru conducerea Curții de Arbitraj candidează Costică Lupușoru, Daniel Buda și Ciprian Dobre, iar pentru președinția Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori a fost depusă candidatura lui Virgil Guran.

Votul va fi secret pentru funcțiile de președinte al partidului, prim-vicepreședinți, președinte al Curții de Arbitraj și președinte al Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori.

Tot în cadrul Congresului va avea loc și validarea vicepreședinților regionali, care vor deveni membri ai Biroului Executiv Național. În acest caz, votul va fi deschis. Candidații propuși pentru validare sunt: Alexandru Muraru pentru regiunea Nord-Est, Alexandru Popa pentru Sud-Est, Toma Petcu pentru Sud-Muntenia, Gigel Știrbu pentru Sud-Vest Oltenia, Gheorghe Falcă pentru Vest, Florin Birta pentru Nord-Vest, Ion Dumitrel pentru Centru și Hubert Thuma pentru regiunea București-Ilfov.

Congresul reprezintă un pas important pentru consolidarea PNL în perspectiva noilor provocări politice, se precizează în comunicat.

Congresul extraordinar al PNL a fost convocat de Consiliul Național al partidului care a avut loc pe 28 iunie. Consiliul Național al PNL a aprobat la acel moment modificarea statutului partidului. Astfel, mandatul conducerii PNL ar urma să fie redus la doi ani. Printre modificări se numără și descentralizarea deciziei în alegerea reprezentanților în formele de conducere ale partidului, recompensarea performanței politice și administrative, responsabilitatea în gestionarea funcțiilor de conducere în partid, eliminarea moțiunii ca element definitoriu al candidaturii pentru funcția de președinte al PNL.

‘Biroul Politic Național propune o nouă modalitate de alegere a președintelui PNL, o competiție personalizată, urmând ca programul politic să fie adoptat de Congres, ca o reunire a tuturor ideilor doctrinare din partid’, a precizat, pe 28 iunie, președintele Comisiei de Statut, Gabriel Andronache.

El a menționat că PNL va avea ‘structuri politice mai suple’, păstrându-se cele patru trepte de decizie la nivel central din vechiul statut – Congres, Consiliu Național, Birou Politic Național și Birou Executiv.

Biroul Executiv este format din președinte, patru prim-vicepreședinți, secretar general, 19 reprezentanți regionali, dintre care opt vicepreședinți, aleși conform unui regulament aprobat de Biroul Politic Național și validați de Congres. Președintele și cei patru prim-vicepreședinții vor fi aleși direct în cadrul Congresului, iar secretarul general va fi propus ulterior Congresului de către președintele partidului și aprobat în Biroul Politic Național.

‘Ulterior Congresului, la propunerea președintelui PNL, se cooptează două personalități publice cu derogare de vechime în structura Biroului Executiv. În total, 27 de membri, o reducere cu aproximativ 50% a structurii actuale a Biroului Executiv. (…) O altă modificare importantă – Biroul Politic Național format doar din membrii BEx și președinții organizațiilor județene, urmând ca ceilalți membri actuali ai Biroului Politic Național să aibă statut de invitat. Organizațiile care nu au performat în alegerile locale sau parlamentare, ultimele zece dintre acestea, își vor depune mandatul și se numesc, prin decizia Biroului Politic Național, conduceri interimare care să restructureze activitatea acestor filiale’, a adăugat Gabriel Andronache.

Potrivit președintelui Comisiei de Statut, noul document include prevederi referitoare la întărirea disciplinei financiare a partidului pentru ‘o mai bună colectare a cotizațiilor membrilor PNL’.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: