Skip to content
Europa

Congresul Partidului Popular European, deschis de premierul croat cu o pledoarie pentru valorile fundamentale europene

en.wikipedia.org

Premierul croat Andrej Plenkovic a deschis miercuri congresul Partidului Popular European (PPE) de la Zagreb cu o pledoarie pentru valorile fundamentale europene, subliniind în acelaşi timp angajamentul ţării sale faţă de Uniunea Europeană.

”În urmă cu trei decenii, Croaţia era printre ţările dezvoltate din regiune. Din păcate, din cauza războaielor, Croaţia a devenit membră a Uniunii Europene abia în 2013 şi nu mai devreme. Astăzi Croaţia este stabilă, iar indicatorii săi economici sunt cei mai buni de când am devenit independenţi. Suntem o ţară cu investiţii sporite, care în calitate de membră a UE primeşte un sprijin solid în termeni de dezvoltare regională”, a spus Andrej Plenkovic în intervenţia sa, citat de agerpres.ro.

" "

Şeful executivului croat a subliniat că aderarea ţării sale la spaţiul Schengen şi la zona euro sunt obiectivele strategice ale Croaţiei, care la 1 ianuarie 2020 preia preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Plenkovic a ţinut să mulţumească preşedintelui în exerciţiu al PPE, Joseph Daul, pentru activitatea sa din ultimii şase ani la conducerea acestei familii politice europene, dar şi preşedintelui la final de mandat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care din motive de sănătate nu a putut fi prezent la congresul PPE.

Pe de altă parte, Andrej Plenkovic a reafirmat că Zagrebul susţine integrarea europeană a Macedoniei de Nord şi a Albaniei şi a anunţat că partidul său, Uniunea Democrată Croată (HDZ), va propune adoptarea unei rezoluţii pe acest subiect în congresul PPE.

În cursul după-amiezii, delegaţii la congresul PPE îl vor valida prin vot pe viitorul preşedinte al Partidului Popular European, fostul premier polonez Donald Tusk, singurul candidat înscris pentru această funcţie.

Tusk va deveni primul est-european la preşedinţia PPE. Aceasta a fost deţinută, după crearea PPE în 1976, de doi belgieni (Leo Tindemans şi Wilfried Martens), un olandez (Piet Bukman), un francez (Joseph Daul) şi un luxemburghez (Jacques Santer).

Miercuri vor avea printre alţii intervenţii negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen, preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, şefa guvernului norvegian Erna Solberg şi liderul opoziţiei spaniole Pablo Casado.

Seara se va încheia cu Summitul Partidului Popular European, la care ia parte şi preşedinte României, Klaus Iohannis, potrivit site-ului Administraţiei Prezidenţiale. Reuniunea, care va fi găzduită de Muzeul de Artă Contemporană din Zagreb şi va începe la ora locală 20:30 (21:30 ora României), va reuni şefii de stat sau de guvern din PPE.

Joi, în a doua zi a congresului PPE, delegaţii îi vor alege pe cei zece vicepreşedinţi şi trezorierul. Pentru posturile de vicepreşedinţi s-au înscris 12 candidaţi – David McAllister (Germania), Helen McEntee (Irlanda), Siegfried Mureşan (România), Averof Neofytou (Cipru), Petteri Orpo (Finlanda), Franck Proust (Franţa), Paulo Rangel (Portugalia), Ivan Štefanec (Slovacia), Antonio Tajani (Italia), Esther De Lange (Olanda), Mariya Gabriel (Bulgaria) şi Johannes Hahn (Austria).

Pe lista vorbitorilor de joi se află, printre alţii, preşedintele cipriot Nikos Anastasiades, premierii român Ludovic Orban, bulgar Boiko Borisov, leton Krisjanis Karins, grec Kyriakos Mitsotakis şi irlandez Leo Varadkar, liderul opoziţiei italiene Silvio Berlusconi şi preşedintele grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *