Skip to content
Politică

Congresul PNL și ”ambițiile prezidențiale” ale lui Rareș Bogdan. Pîrvulescu: Nu va candida la președinția României dacă șeful PNL va fi tot Orban

Inquam Photos / Octav Ganea

Contactat de PS News, analistul politic și politologul Cristian Pîrvulescu susține că, în cazul în care Ludovic Orban va câștiga președinția PNL la congresul din septembrie, poziția premierului Florin Cîțu va avea de suferit, însă dacă pozițiile vor fi inversate, iar Florin Cîțu va deveni președintele PNL, Orban ”va scăpa neatins din această poveste”. Pîrvulescu menționează și ”ambițiile prezidențiale” ale lui Rareș Bogdan, referindu-se la președinția României, și spune că fostul ziarist nu-l va susține niciodată pe Ludovic Orban pentru șefia PNL, din simplul motiv că Orban va vrea să candideze el însuși în 2024, din poziția de lider al partidului.

„Dacă va fi o confruntare între Cîțu și Orban și Orban va câștiga președinția partidului, poziția lui Cîțu va fi evident slăbită. Dacă va câștiga Cîțu, probabil că Orban nu va trebui să își dea demisia de la președinția Camerei Deputaților, deși presiunile vor fi destul de mari, dar va exista o schimbare și vreau să luați foarte în serios aceste alegeri pentru că acestea vizează de fapt alegerile din 2024.

Oamenii care vor fi la conducerea PNL acum vor pregăti România pentru alegerile din 2024: vor fi toate alegerile într-un an, lucru care se întâmplă foarte rar în istoria noastră. Putem vorbi inclusiv de viitorul candidat la președinția României. Nu putem fi absolut convinși pentru că nu e pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește.

În 2014 a fost Klaus Iohannis pe care foarte puțini îl considerau un candidat de succes atunci, dar oricum liniile candidaturii pentru prezidențiale sunt trasate acum, inclusiv de lupta internă din PNL. Noi îl ascultăm în acest moment pe Rareș Bogdan, care vine din Cluj și care susține Transilvania, dar Rareș Bogdan are cu siguranță ambiții prezidențiale, ca urmare va exista și în zona aceasta a lui Rareș Bogdan care beneficiază de o popularitate de care presa beneficiază în România și va exista interesul de a-și consolida poziția în direcția aceea. Este evident că nu ar putea candida pentru poziția de președinte al României în 2024 dacă Ludovic Orban este președintele PNL, în schimb ar putea candida daca președinte va fi Florin Cîțu, pentru că cred că Cîțu nu este un bun candidat pentru președinția României.

Ludovic Orban a fost ales președintele PNL în condițiile în care avea o platformă anti-Iohannis decât pro-Iohannis în 2017. În 4 ani de zile o parte din potențialul său a devenit vizibil pentru adversarii săi care vor încerca să îl contracareze. Va fi o bătălie interesantă în care poziția instituțională a lui Cîțu este mai puternică decât a lui Orban, dar poziția organizațională a lui Orban este mai puternică decât a lui Cîțu”, conchide Cristian Pîrvulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *