Skip to content
Politică

Congresul PNL va fi o competiție între Ludovic Orban și Rareș Bogdan, susține Daniel Fenechiu: ”Important este să se păstreze o linie civilizată  a dezbaterii”

PS News

Într-un interviu pentru PS News, senatorul liberal Daniel Fenechiu susține că ieșirea publică a lui Rareș Bogdan, care i-a cerut demisia lui Ludovic Orban de la conducerea PNL, nu are nimic spectaculos în ea, ci este doar un preambul la congresul care va avea loc în toamnă. Competiția dintre liderii importanți ai partidului e bună, subliniază Fenechiu, pentru că poate asigura o conducere mai performantă.

„Partidul Național Liberal e un partid mare, cu multe personalități, cu multe orgolii, iar pe acest fond întotdeauna apar dispute între liderii importanți. Nu mi se pare nimic spectaculos în această situație. Anul acesta este un an electoral și cu siguranță se pregătește o competiție la nivelul de vârf al PNL”, spune liberalul.

Întrebat dacă este de acord cu afirmațiile vicepreședintelui PNL, Rareș Bogdan, în ceea ce privește plecarea de la conducerea partidului a lui Ludovic Orban, Fenechiu spune că ar fi incorect să se pronunțe public, „pentru că, alegerile vor fi peste 7-8 luni de zile, prin toamnă, iar până atunci PNL-ul trebuie să funcționeze cu respect între membri”.

„Eu sunt un om vechi de partid și, având o oarecare vechime în PNL, mi-am stabilit ca și conduită în această materie ca în principal ideile mele pe teme de acest gen să le exprim în interiorul partidului.

Este foarte bine că există competiție, că sunt lideri care își doresc conducerea partidului, că doar competiția e de natură să genereze calitate în actul de conducere. Rareș este un om care a adus voturi PNL-ului, un om care are o cotă bună de încredere, este un om care este urmărit de mulți membri ai PNL. Competiția lui Rareș Bogdan cu Orban este de bun augur.

Important este să se păstreze o linie civilizată  a dezbaterii, a competiție, și dacă lucrurile astea vor fi respectate, va fi o competiție bazată pe proiecte, pe argumente, pe critici, pentru că și acestea sunt importante, iar membrii PNL vor putea să se poziționeze și să poată alege.

Ar fi incorect să mă pronunț în acest moment dacă sunt sau nu sunt de acord cu un anumit tip de susțineri, pentru că alegerile vor fi peste 7-8 luni de zile, prin toamnă, iar până atunci PNL-ul trebuie să funcționeze cu respect între membri, cu o colaborare între membrii partidului care sunt implicați și în politica de elaborare a actelor normative, în gestionarea organizațiilor locale, și toate declarațiile contondente pot la un moment dat să creeze niște fisuri care pot să aibă consecințe asupra colaborării în interiorul partidului.

În acest moment, se pare că va fi o competiție între Ludovic Orban și Rareș Bogdan, care sunt doi oameni cu imagine, doi oameni care au idei diferite vizavi de managementul partidului și, în maniera în care vor reuși să puncteze foarte bine în ce constă diferența lor de viziune asupra conducerii partidului, cu siguranță membrii din partid vor putea să se poziționeze conștient și argumentat. 

Competiția este bună. Și Rareș are mulți prieteni în partid, și Ludovic are mulți prieteni în partid, deci va fi o competiție frumoasă”, spune liberalul.

Întrebat cine ar fi cel mai potrivit pentru funcția de președinte PNL, Fenechiu a evitat, de asemenea, un răspuns clar.

Congresul va stabili cine este cel mai potrivit pentru funcția de președinte al partidului și asta cu o majoritate. E cu totul și cu totul neelegant să mă apuc să stabilesc eu o alegere. Evident, o să am o opțiune. N-am ascuns niciodată că Rareș mi-e prieten și mi-e apropiat, dar de asemenea am avut o relație bună și cu Ludovic, însă nu cred că acesta este momentul în care trebuie să facem opțiuni. Opțiunile le vom face în septembrie.

Până atunci îi ascultăm pe cei care vor să candideze, vedem pe ce marșează, care sunt proiectele lor, vedem cum evoluează guvernarea. Competiția acesta va fi influențată și de mersul guvernării până în septembrie. Într-un fel va fi situația dacă lucrurile vor merge bine, și în altul dacă vor exista probleme în coaliție și tot felul de discuții. 

Nemulțumirile sunt reciproce. Bănuiesc că fiecare candidat care se luptă pentru președinția partidului va releva în competiția electorală, pe lângă proiectul pe care îl are, și anumite critici sau va constata anumite lipsuri pe care le are contracandidatul”, a conchis Daniel Fenechiu.

Rareș Bogdan: ”E primul președinte de partid care a pierdut alegerile și a rămas în funcție”

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, îi cere demisia președintelui PNL, Ludovic Orban. El este de părere că Orban nu trebuia să demisioneze din funcția de premier, ci din cea de președinte de partid.

Regret că a doua zi dimineața, după alegerile parlamentare, nu am ieșit cu Robert Sighiartău, cu Florin și ceilalți să cerem demisia președintelui PNL pentru că a dus partidul la pierderea alegerilor. El nu avea de ce să demisioneze din poziția de prim-ministru, trebuia să-și dea demisia din poziția de președinte de partid. E primul președinte de partid din ultimii 30 de ani, care a pierdut alegerile și care a rămas în funcție, ceea ce este anormal. Și puteam să ne dăm noi ca exemplu demisia ca să-l obligăm și pe el.

Nu am făcut asta, tot așa, ca să nu destabilizăm partidul înaintea negocierilor de formare a coaliției. Dar în momentul în care un premier și un președinte de partid îți obține în locul în care candidează 21%, atât a luat PNL la București, e o problemă și ea trebuie rezolvată. Partidul ăsta trebuie să aibă viitor, nu numai trecut și prezent”, a spus Rareș Bogdan la Aleph News.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *