Skip to content
Politică

Congresul PSD. Ultimele mutări pe tabla de șah: două tabere intră în bătălia pentru „rege”

Inquam Photos / Octav Ganea

Social-democrații se vor întâlni pe 29 iunie la Congresul Național, reuniune la care se vor lua decizii extrem de importante pentru viitorul partidului după eșecul de la alegeri și încarcerarea lui Liviu Dragnea, fostul șef al formațiunii politice.

Astfel, social-democrații ar urma să își aleagă noua conducere, să desemneze candidatul la prezidențiale și să modifice statutul partidului.

Viorica Dăncilă candidează pentru funcția de președinte al PSD

Premierul României, Viorica Dăncilă, actual președinte interimar al partidului, și-a anunțat deja intenția de a candida pentru fotoliul rămas liber după plecarea lui Liviu Dragnea. Iar deocamdată, la nivel declarativ, Dăncilă este singurul personaj care se aruncă în cursa pentru funcția de președinte al PSD.

Sursele noastre susțin că Viorica Dăncilă se bazează pe o susținere mare în partid, deși sunt multe voci social-democrate care susțin, la diverse întâlniri private, că actualul șef al Executivului acționează conform unor interese venite din afara partidului. Însă Viorica Dăncilă nu se mai poate baza și pe susținerea lui Paul Stănescu, cel care și-a anunțat demisia în Comitetul Executiv al PSD, și care a părăsit barca premierului, alăturându-se grupului Firea-Negoiță.

Astfel, Viorica Dăncilă se poate baza pe susținerea lui Marian Oprișan, Dumitru Buzatu, Eugen Teodorovici, Rovana Plumb, Mihai Fifor și a câtorva președinti de organizații județene din țară, pe care i-a curtat încă de la vizitele făcute săptămânile trecute prin țară.

Ecaterina Andoronescu visează și ea la șefia PSD

De cealaltă parte, actualul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, își dorește și ea să intre în cursa pentru funcția de președinte al PSD la Congresul din 29 iunie și deja își strânge oaste în partid. Potrivit surselor noastre, aceasta se bucură de susținerea taberei Stănescu-Firea Negoiță-Ciolacu.

Amintim că Ecaterina Andronescu a mai candidat în trecut la funcții de conducere în PSD. Cea mai recentă candidatură a actualului ministru a fost la Congresul de la începutul anului 2018, când a intrat în cursa pentru funcția de președinte executiv al PSD. Ecaterina Andoronescu a părăsit atunci congresul extraordinar al partidului, pentru că nu i s-a permis să-şi ţină discursul de susţinere a candidaturii înainte ca delegaţii să înceapă să voteze.

„Am hotărât să plec, pentru că modul în care au fost gândite procedurile şi faptul că sunt pe poziţia 20 şi voturile deja s-au dat, ar fi absolut inutil. (…) M-am înscris pentru această candidatură, deşi prin suportul pe care preşedintele l-a dat dnei Dăncilă, era clar că şansele sunt minime sau deloc, dar pentru ideea de competiţie”, a spus Ecaterina Andronescu la acea vreme.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *