Skip to content
Internațional

Congresul SUA a adoptat definitiv planul de investiţii al lui Joe Biden. Sute de miliarde de dolari pentru climă și sănătate

digi24.ro

Congresul american a adoptat definitiv vineri pachetul masiv de investiţii pentru climă şi sănătate al președintelui Joe Biden, o victorie politică semnificativă pentru liderul de la Casa Albă cu mai puţin de trei luni înainte de alegerile cruciale din Congres.

Planul stabilește investiții de 370 de miliarde de dolari pentru mediu şi 64 de miliarde de dolari pentru sănătate. Cu o majoritate restrânsă, democraţii din Camera Reprezentanţilor au permis adoptarea acestui plan de peste 430 de miliarde de dolari, după un vot similar în Senat în urmă cu câteva zile. Textul, care ar trebui să permită atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, va fi promulgat de Joe Biden săptămâna viitoare, a precizat preşedintele într-un tweet citat de AFP, potrivit Agerpres.

„Astăzi, poporul american a câştigat”, a scris Biden. Cu această legislaţie, „familiile vor vedea preţuri mai mici la medicamente, asistenţă medicală şi energie”.

Salutată de majoritatea asociaţiilor care luptă împotriva schimbărilor climatice, această reformă include 370 de miliarde de dolari dedicaţi mediului şi 64 de miliarde de dolari pentru sănătate.

Denumită „Inflation Reduction Act” (Legea de reducere a inflaţiei), aceasta este menită, în acelaşi timp, să reducă deficitul public cu un nou impozit minim de 15% pentru toate companiile cu un profit mai mare de un miliard de dolari. Tabăra republicană acuză că legea generează cheltuieli publice inutile şi critică utilizarea sistemului fiscal american pentru a le finanţa. Fostul preşedinte Donald Trump făcuse apel pe reţeaua sa de socializare Truth Social pentru ca toţi republicanii să voteze împotriva acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *