Skip to content
Opinii & Analize

Consecințele moțiunii de cenzură asupra alegerilor din PNL. Cât de mult riscă Florin Cîțu până pe 25 septembrie

Florin Cîțu este pus în fața unei mari provocări și în această săptămână își poate încheia experiența de premier dacă moțiunea de cenzură va fi votată de Parlament. Doar că alegerile interne din PNL sunt mult mai importante, deoarece îi pot oferi o șansă să se salveze politic în următorii ani.

Funcția de senator nu-l ajută foarte mult pe Florin Cîțu, pentru că nu are absolut nicio influență în Senat și va fi dependent de colegii săi și de președintele partidului. Astfel, marea victorie politică a lui Florin Cîțu este președinția PNL, cu care poate obține multe funcții importante în stat.

În cazul în care Florin Cîțu va fi demis prin moțiune de cenzură, înainte de 25 septembrie, acesta riscă să piardă alegerile interne din PNL. Premierul a riscat întreaga guvernare pentru adoptarea PNDL 3, sau proiectul numit Anghel Saligny, care oferă mai mulți bani primarilor din teritoriu. Programul PNDL 3 este văzut ca un cadou oferit primarilor PNL, pentru a obține votul acestora la Congresul de pe 25 septembrie 2021.

Dacă pierde guvernarea, Florin Cîțu nu va putea direcționa banii către primarii PNL. Fără guvernare, cadoul către primari se anulează, deoarece nimeni nu va avea garanția că un nou guvern ar putea să le mai ofere zeci de miliarde de lei. În momentul în care cade guvernul, orice colaborare este posibilă și acest lucru generează incertitudine în teritoriu, de care nu are nevoie Florin Cîțu înainte de Congres.

Ludovic Orban va fi cel care va avea cel mai mult de câștigat dacă va trece moțiunea de cenzură. Acesta va deveni reprezentantul echilibrului în partid și singurul care poate negocia cu USRPLUS. Totuși, sunt șanse puține ca președintele Iohannis să-l desemneze premier pe Ludovic Orban înainte de Congresul PNL. Cel mai probabil, o astfel de decizie ar putea veni după Congres, dacă Orban va câștiga competiția internă. Prima propunere a președintelui, după demiterea lui Cîțu, ar putea fi chiar Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale, care a mai avut această șansă și în urmă cu câteva luni.

Florin Cîțu rămâne premier

Florin Cîțu poate rămâne premier doar dacă împiedică moțiunea de cenzură depusă de USRPLUS și AUR. Tentativa PNL de luni din ședința Birourilor Permanente Reunite nu a funcționat. PNL voia o comisie care să ancheteze semnăturile, însă nu au avut suficiente voturi, așa cum a explicat chiar Ludovic Orban. Tentativa PNL a fost condusă de Alina Gorghiu, cea care l-a ajutat pe Florin Cîțu să intre în politică și să ajungă la guvernare.

PNL are nevoie de ajutorul PSD, dar nici acest lucru nu-i garantează lui Florin Cîțu că va rămâne premier. PSD poate boicota marți ședința BPR, așa cum a făcut și luni, însă la fel de bine poate depune și o nouă moțiune de cenzură, pe care să o citească în plen. Procedurile pentru o moțiune de cenzură, de la depunere și până la votul final, nu ar trebui să dureze mai mult de 5-7 zile. În cazul în care moțiunea USRPLUS-AUR va ajunge în plen, PSD va fi nevoit să voteze pentru demiterea guvernului.

PSD, cu ajutorul USRPLUS și AUR, ar putea să demită imediat guvernul Florin Cîțu, pentru că teoretic au suficiente voturi. Doar că PSD și USRPLUS nu se înțeleg deloc, ceea ce l-ar putea favoriza pe Florin Cîțu. Dacă PSD și USRPLUS nu ajung la un numitor comun, atunci nu au nicio șansă să demită guvernul Cîțu, indiferent câte moțiuni vor depune.

După demisia miniștrilor USRPLUS, Florin Cîțu conduce un guvern minoritar și dacă moțiunea de cenzură va pica la vot sau nici măcar nu va fi citită în plen, va avea suficient timp să-și pregătească Congresul PNL și să câștige alegerile interne, pentru ca apoi să se ocupe de formarea unei alte majorități parlamentare. Dacă PNL vrea să-l aibă pe Florin Cîțu președinte, atunci va trebui să formeze majoritatea cu alte partide, pentru că ușa USRPLUS este închisă după ce miniștrii useriști au anunțat demisia, luni seara.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *