Skip to content
Politică

Consecințele nebănuite ale impozitului pe gospodărie. Piperea: Ceri chitanțe profesorului de meditații și bonei! EXCLUSIV

cotidianul.ro

Avocatul Gheorghe Piperea a acordat joi o declarație pentru PSnews.ro, ca reacție la anunțul ministrului Finanțelor Viorel Ștefan, potrivit căruia se urmărește introducerea unui impozit pe gospodării în locul cotei unice.

Juristul a început prin a-și exprima nemulțumirea cu privire la modul de exprimare a ministrului Finanțelor, care, potrivit lui Piperea, este unul ”incoerent”.

”Sunt foarte nemulțumit de bâlbâielile și incoerențele domnului ministru Viorel Ștefan pentru că nu a reușit să explice așa cum trebuie această idee care este una foarte bună, din forte multe puncte de vedere. Ea este prezență în programul de guvernare și a fost anunțată de Dragnea acum vreo lună și ceva. Mă așteptam ca, având în vedere diferența asta de timp din momentul afirmării și până în momentul punerii în practică, să fie lucrurile mai clare, mai precise, ma coerente. Domnul ministru Viorel Ștefan n-a reușit să facă aceste lucruri coerente ieri. Ce este cu acest impozit pe venitul global?”, ne-a dezvăluit avocatul Piperea.

Mai mult, acesta a declarat că ”nimeni nu ar trebui să se teamă de impozitul pe venitul global pentru că el există în momentul de față și privește un număr foarte mare de persoane”.

 ”Unul dintre persoane care plătește impozitul acesta este subsemnatul, care este și avocat, exercit o profesie liberală independentă și ca mine sunt alte câteva sute de mii de persoane. Ce înseamnă această globalizare a venitului? Estimezi la începutul anului o sumă pe care o încasezi ca și venituri, una cu titlu de cheltuieli, pe această calculație se stabilește impozitul unic, taxa aceea de 60%, care apropo, acum urmează să se restrângă pentru salariat la 10%, după un an de zile faci o declarație ultimativă pe venituri, care cuprinde tot ceea ce s-a întâmplat în anul anterior, adică veniturile reale și respectiv cheltuielile reale, și pe aceste calculații se stabilește la final acel impozit de 16%. De aici rezultă următoarea opțiune: fie mai plătești niște bani pentru că cheltuielile au fost mai mici decât cele estimate, fie invers, statul îți plătește înapoi, sau îți compensează în zilele următoare niște bani întrucât ai avut cheltuieli mai mari sau venituri mai mici. Din punctul acesta de vedere, cei care sunt impuși în felul acest, nu pot altfel decât să își treacă cheltuielile reale pe care le-au făcut pentru exercițiul profesiei, de aici concluzia că aproape nimic în activitatea aceasta nu este ascuns ca venituri, ca cheltuieli, practic, î domeniul acesta al profesiilor liberale nu există evaziune fiscală, cel puțin 95% poate chiar mai mult din cei care exersează profesii liberale își plătesc impozitele, nu există evaziune fiscală nici pe impozitul pe venit, nici  pe contribuțiile de asigurări sociale de sănătate”, a continuat Piperea.

În continuare, profesorul universitar a atras atenția că sistemul pe care îl vizează acum, Guvernul Grindeanu este să se globalizeze și în privința salariatului veniturile.

”Trecând în partea cealaltă, la salariați, în momentul de față, impunerea aceasta se realizează  prin intermediul reținerii la sursă. Dumneavoastră când mergeți să negociați un salariu, din păcate pentru sistemul românesc, negociați un salariu net, nu un venit brut așa cum se întâmplă oriunde în lume. De ce? Pentru că de fapt pe dumneavoastră ca salariat nu vă interesează ce se întâmplă cu banii pe care chiar dumneavoastră îi faceți, care sunt asimilați așa numitului venit brut. De ce? Pentru că angajatorul ia impozitul de 16%, ia contribuția de asigurări sociale, care este compusă din două componente: una este suportată de dumneavoastră ca salariat și una este suportată de patron, ca angajator, și respectiv contribuția socială de sănătate, și în momentul în care vă face plata salariului defapt face două plăți, una către dumneavoastră și respectiv una către stat. Asta este tot. Nu vă interesează altceva. Motiv pentru care, dacă ați vrea să puneți, așa cum fac eu, toate cheltuielile din timpul anului ca cheltuieli deductibile, nu ați putea să o faceți, cu două, trei excepții: asigurările de sănătate sau abonamentele pe care le aveți la spitale private. Asta este tot! Sistemul pe care îl vizează acum, Guvernul Grindeanu este să se globalizeze și în privința salariatului veniturile. Ceea ce înseamnă că și dumneavoastră veți face o declarație estimativă și apoi una finală și în funcție de rezultat, cu plus sau cu minus, veți mai da niște bani în plus statului sau veți primi bani înapoi. Aici vine marele avantaj, atât pentru salariați cât și pentru stat. Salariatul, care atenție, conform acestei propuneri, nu va plăti o taxă de 16% cum plătesc eu în momentul de față, ci una de 10%; salariatul, în același timp, va putea să introducă pe cheltuieli tot ceea ce plătește tot timpul anului pentru asigurarea supraviețuirii, confortului familiei, gospodăriei. Asta înseamnă că, treci pe cheltuieli nu numai ceea ce cumperi pentru nevoile comune, dar și o eventuală bună și o eventuală persoană care face curat, treci pe cheltuieli și meditațiile. Sigur că, aseară la televizor am fost întrebat ”Dar ce facem, cerem chitanță profesorului de meditații și bonei?” Da, ceri chitanțe profesorului și bonei.”, a detaliat avocatul Piperea.

Piperea a explicat că impozitului pe gospodărie aduce o serie de avantaje și ”oamenii nu ar trebui să se sperie” de această noțiune.

”Toate aceste lucruri care sunt cheltuieli, repet, pentru supraviețuire și pentru confort, reduc baza impozabilă. Așadar, dacă spre exemplu, aveți un salariu de 3000 de lei brut, nu o să se mai calculeze impozitul scăzând contribuțiile ci scăzând inclusiv aceste cheltuieli. Cel mai important este că, atunci când vorbim despre o gospodărie, din păcate termenul acesta este prost utilizat pentru că sugerează ceva redus, vechi, dar defapt este traducerea celor care fac traduceri din directivele europene a cuvântului ”household”. ”Household” înseamnă ceea ce face o familie, care nu este neapărat formată din tată, mamă, copiii, ci și tată, mamă, copiii, nepoți, bunici ș.a.m.d împreună. Este vorba despre o familie lărgită, care poate să aibă situația următoare: unul dintre membrii familiei are 3.000 de lei pe lună, celălalt are 1.000 de lei pe lună, ca să se stabilească impozitul se face o medie, nu se stabilește 10% pentru ăla care are 3.000 de lei și 0% pentru ăla care are 1.000 de lei, se face o medie și dacă în medie, amândoi au un salariu sub 2.000 de lei, salariul nu va mai fi impozitat. Din punctu acesta de vedere, se pune un impozit pe gospodărie și nu pe veniturile unei persoane este un foarte mare avantaj. Oamenii nu trebuie să se sperie de acest lucru, ci dimpotrivă, trebuie să se bucure”, a continuat Piperea.

De asemenea, avocatul a explicat că ”prostia enormă a modului în care se face fiscalitate în România este că stabilesc niște contribuții aberante și omul ,bineînțeles că trebuie să găsească, într-un fel sau altul, idei ca să scape de aceste cheltuieli mult prea mari pentru impozite și taxe”.

”Marele avantaj, pentru că aici aș fi simțit nevoie să îl aud pe Viorel Ștefan că spune niște lucruri. Marele avantaj este următorul: dacă în privința salariilor bugetarilor, nu prea se poate ascunde nimic, nu ai cum, pentru că ele sunt publice, există un număr foarte mare de salarii care sunt înregistrate la nivelul de salariu minim pe economie de 1.400 de lei, dar în realitate banii pe care îi plătește patronul și care îi primește salariatul, sunt mult mai mulți. Ăștia de la EUROSTAT au stabilit că veniturile acestea nefiscalizate, care nu apar în hârtii, practic se face un contract cu 1.400 de lei pe lună dar salariatul primește 3.000, 4.000 de lei pe lună; reprezintă nu mai puțin de 15% din PIB-ul României, faceți dumneavoastră calculul. Dacă se introduce acest sistem de impozitare pe venitul global, nimeni nu va mai avea motivație reală să își ascundă veniturile, pentru a nu plăti impozite și taxe. Fiecare salariat va cere să i se treacă în evidențe, pe carte de muncă, salariul real pe care îl încasează, pentru că el va ști că în funcție de asta se stabilește și punctul de pensie, și indemnizația de maternitate, și va ști că plătește doare 10% impozit care poate fi chiar scăzut, pentru că introduci toate cheltuielile din timpul anului.  Prostia enormă a modului în care se face fiscalitate în România este că stabilesc niște contribuții aberante și omul bineînțeles că trebuie să găsească într-un fel sau altul idei ca să scape de aceste cheltuieli mult prea mari pentru impozite și taxe. Această formulă, care se utilizează peste tot în Europa, are marele avantaj că evită sau reduce la minim evaziunea fiscală în felul acesta”, a mai adăugat acesta.

Concluzionând, Piperea a subliniat că ”Din păcate, cei doi miniștrii, și Olguța Vasilescu și Viorel Ștefan nu au reușit să explice lucrurile astea, s-au bâlbâit, s-au contrazis și au ridicat tot felul de probleme cum ar fi că se revine la impozitul progresiv, nici vorbă de așa ceva”.

Aminim că, ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a confirmat miercuri ca in minister se lucreaza de doua luni la modificarea Codului Fiscal in vederea impozitului global.

Viorel Stefan a mai anuntat ca Guvernul vrea sa scada cota unica de la 16% la 10% incepand cu 1 ianuarie 2018, urmand ca aceasta cota de impozitare sa se aplice venitului global al unei gospodarii. „Pe langa cota unica de impozitare de 10%, va exista o facilitate de impozitare cu 0% pentru veniturile sub 2000 de lei”, a mai anuntat Viorel Stefan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *