Skip to content
" "
Internațional

Consecințele unui Brexit fără acord. Scenariile sumbre ale analiștilor

Un Brexit fără acord nu este un motiv de bucurie pentru nimeni, iar scenariile sumbre ale analiștilor ne arată că Marea Britanie va trebui să facă singură față multor provocări.

În perioada imediată de după Brexit există riscul ca Marea Britanie să se confrunte cu manifestații violente sau crime bazate pe ură. Pe măsură ce Guvernul de la Londra face tot mai multe declarații împotriva migrației și încearcă să izoleze cetățenii străini, experții în securitate se tem că tocmai din acest motiv ar putea să pornească mai multe conflicte violente.

Jesper Cullen, specialist în securitate la Risk Advisory Group, consideră că o parte dintre britanici ar putea să-i forțeze pe străini să părăsească țara. Și într-adevăr, după ce s-a votat pentru Brexit, în luna următoare crimele pe bază de ură cu crescut cu 41%.

De asemenea, tot legat de securitate mai este și schimbul de informații. În acest moment, Marea Britanie poate să verifice cazierul judiciar al unui cetățean din statele UE în doar 6 zile. După Brexit, acest termen va crește la 66 de zile, atât prevede legea pentru statele non-UE. Marea Britanie ar mai pierde și dreptul de a accesa baza de date cu persoanele dispărute sau căutate în timp real, o bază de date pe care instituțiile britanice au accesat-o în 2017 de 539 de milioane de ori.

Există numeroase îngrijorări legate de economie. Experții se tem că odată cu ieșirea țării din UE, punctele de frontieră vor întâmpina numeroase dificultăți, iar marfa ar putea să aștepte la graniță sau ar putea crește costurile transportului. De asemenea, produsele ar putea suporta taxe suplimentare și acest lucru ar fi o lovitură dură pentru producătorii din Marea Britanie. Majoritatea producătorilor din Marea Britanie exportă în Uniunea Europeană.

După Brexit va fi o problemă și în spitale, deoarece piața farmaceutică din Marea Britanie ar putea înregistra cel puțin întârzieri, dacă nu chiar blocaje. Mike Thompson, șeful executiv al Asociației Industriei Farmaceutice britanice, a declarat că există numeroase îngrijorări și că se negociază pentru ca Marea Britanie să primească medicamente la fel ca și până acum, însă un Brexit fără acord va fi o mare provocare. Cel mai mult vor avea de suferit animalele, deoarece Marea Britanie va ajunge în situația să nu mai aibă medicamente pentru acestea și nici nu se va depune un mare efort pentru a se evita această problemă.

Problema combustibulului ridică și ea îngrijorări pentru Guvernul de la Londra pentru că s-ar putea să existe întreruperi. Yellowhammer estimează că anumite regiuni din Marea Britanie se vor confrunta cu o criză de combustibil și acest lucru ar putea dura chiar și 6 luni.

Problema frontierelor închise va lovi și aeroporturile. Chiar dacă există zvonuri privind libera circulație, vor fi controale suplimentare pentru a se asigura securitatea. Mai exact, cetățenii UE vor folosi benzile pe care le folosesc în prezent cetățenii non-UE și acest lucru va aglomera aeroporturile din Marea Britanie făcând foarte dificilă deplasarea acestora. Totodată, se va introduce controlul pașaportului, verificarea călătoriei și întrebări referitoare la nivelul financiar. Dacă acum cetățenii UE trec pe la frontieră fără problemă, în cel mult 10 secunde, după un Brexit fără acord se va aștepta în jur de 60 de secunde, estimează specialiștii în turism. În același timp, acest lucru va îngreuna și activitatea din aeroporturile Uniunii Europene pentru că cetățenii britanici vor fi mai mult verificați.

Un Brexit fără acord nu este un motiv de bucurie pentru Marea Britanie, iar specialiștii sunt conștienți că pot exista transformări care vor avea nevoie de câteva luni pentru a se rezolva. La început va fi un haos, însă ulterior Marea Britanie ar putea să găsească soluții.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *