Skip to content
Opinii & Analize

Consensul neașteptat din politica românească. Cum a unit teama de coronavirus forțele politice

Ultimele zile ne dezvălui o cu totul altă clasă politică. O clasă politică care înțelege situația fără precedent în care ne aflăm și care nu se mai lasă mânată de jocuri de culise și partizanat fanatic cu care ne-a obișnuit. Învestirea cabinetului Orban II cu largul concurs al PSD-ului, confirmă faptul că politicienii, indiferent de culoarea lor politică, sunt uniți în încercarea de a combate, pe cât se poate, efectele coronavirusului, iar conflictul neîncetat din politica românească, lasă în sfârșit loc consensului.

Iohannis renunță la ideea anticipatelor

Alegerile anticipate, proiectul de suflet al președintelui Iohannis s-a năruit în acest moment. Nominalizarea și votarea cabinetului Orban, confirmă faptul că președintele a înțeles că alegerile anticipate nu mai reprezintă în acest moment o prioritate și că toate energiile trebuie îndreptate înspre combaterea epidemiei de coronavirus. Anticipatele erau oricum dificil de realizat în acest context al pandemiei. În plus, așa cum am văzut, este posibil să asistăm și la o amânare a alegerilor locale pentru toamna acestui an.

Trebuie spus că statistica relativ bună de care se bucură România în lupta cu coronavirusul, are ca sursă şi activitatea guvernului Orban, cu toată criza impusă de moţiunea de cenzură și de lupta pentru anticipate.

Orban păstrează guvernul anterior

Faptul că Ludovic Orban nu a operat schimbări majore în noul Executiv, demonstrează faptul că există o evidentă continuitate între actualul cabinet și cel dinainte de moțiunea de cenzură depusă de PSD. Ce-i drept situația de criză prin care trece România nu îi permitea premierului nici să vină cu noi propuneri de miniștri.

În plus, Orban a lucrat deja cu acești miniștri, deci îi cunoaște suficient de bine, astfel încât să știe cât de competenți sunt. Nu era cazul să asistăm la certuri interminabile între partid şi guvern, sau în interiorul guvernului, între minstrii veniţi de la alte partide, cu sarcina de a-şi promova electoral propriul partid. Ar fi fost o greşeală imensă.

Partidele politice au înțeles riscul

Partidele politice au înţeles şi ele riscul în care se află România şi au făcut front comun. Au decis instalarea imediată a guvernului Orban, cu audieri rapide şi cu vot la fel de rapid. Alegerile anticipate ar fi dus la pierderea de fotolii parlamentare din partea unor politicieni. Acesta este și argumentul pentru care aceștia nu erau de acord cu anticipatele, decizia finală fiind la ei și nu la președinte sau la guvern.

Riscul ca parlamentul să nu mai poată lucra o perioadă de timp, din cauza extinderii infecţiei cu coronavirusul, a fost înţeles şi de parlamentari. Era așadar nevoie de un guvern cu puteri depline care să poată legifera și prin OUG-uri, de vreme ce urgența există deja.

În concluzie, ultimele evenimente de pe scena politică demonstrează că în acest moment partizanatul politic a trecut în plan secundă. Nu exista timp pentru experienţe guvernamentale sau noi miniştri, iar instalarea stării de urgență pentru următoarele 30 de zile demonstrează lucrul acesta. Clasa politică a dat dovadă de maturitate de data aceasta și a reușit să depășească dimensiunea conflictuală, chiar dacă lucrul acesta s-a produs doar conjunctural, de teama coronavirusului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *