Skip to content
Economie

Considerat de români un proiect profitabil, forajul în apele Mării Negre este boicotat de liderii politici

icepetrol.com
" "

Subiect sensibil în general, forajul marin este, surprinzător, destul de popular în rândul românilor. Potrivit unui sondaj realizat de Inscop și Academia Română, 8 din 10 români se declară în favoarea proiectului de foraj în apele Mării Negre. Aceștia consideră că guvernul ar trebui să se pună de acord asupra unui nivel de impozitare similar cu cel al altor țări din tara Uniunea Europeană.

În plus, cei intervievați sunt de părere că proiectul ar reduce dependența față de gazul rusesc și ar reprezenta o modalitate de a sprijini economia după criza post pandemie. Însă liderii politici nu se grăbesc să dea undă verde acestui proiect în valoare de miliarde de dolari, cu toate că investitori printre care Exxon Mobil și OMV Petrom așteaptă adoptarea unei legislații fiscale favorabile.

" "
" "

Toată această discuție nesfârșită privind nevoia unui consens politic privind activitățile off-shore este doar o scuză, întrucât nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea”, a declarat Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei. „Am pierdut deja cinci ani și putem rata acest proiect din cauza Acordului Verde European (European Green Deal). Sunt cel puțin 10 miliarde de dolari îngropați în solul mării și prioritatea ar fi ca statul să obțină chiar și o mică parte din această sumă, mai degrabă decât nimic”, a mai afirmat acesta, potrivit Bloomberg.com.

OMV Petrom SA, cea mai mare companie petrolieră din România, declara la sfârșitul lunii aprilie că este gata să avanseze cu proiectul Neptun Deep, în ciuda scăderii prețurilor la petrol și gaze, cu condiția ca legislația privind activitățile off-shore să fie adoptată. Între timp însă, partenerul acesteia, EXXON Mobil Corp, urmează să decidă cu privire la intenția sa de a vinde pachetul de 50% din acțiuni.

Mai multe companii, inclusiv un consorțiu format din compania PGNiG din Polonia, OMV și ROMGAZ S.A. din România, și-au exprimat intenția de a achiziționa pachetul EXXON, însă, potrivit ROMGAZ, discuțiile au fost oprite din cauza pandemiei.

Descoperit în urmă cu opt ani de de Petrom si EXXON, zăcământul de gaze naturale de la Neptun este cel mai mare de acest fel din Marea Neagră din ultimele decenii. În condițiile în care producția terestră a României este în scădere, acest rezervor ar putea asigura necesarul de gaze al țării. Ministrul economiei, Virgil Popescu, a declarat că speră ca în curând guvernul să ajungă la un consens, pentru ca acest proiect să pornească în timp util pentru a fi profitabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *