Skip to content
Politică

Consilier al lui Ponta cere o nouă lege a grațierii, dar nu pentru corupți

Consilierul onorific al premierului, Gyorgy Frunda, a transmis într-un interviu acordat RFI faptul că „în mod calm, trebuie redactat un alt proiect de lege de graţiere a infracţiunilor mici, a infractorilor primari, care au comis găinării”.

Frunda consideră că legea amnistiei şi graţierii trebuia respinsă în contextul actual, pentru că populaţia îl interpreta ca un proiect făcut în favoarea reprezentanţilor PSD care sunt în puşcărie, a baronilor locali, a oamenilor politici care au fost condamnaţi.

„Cred că nu era politic altă soluţie decât respingerea acestui proiect de lege, pentru că populaţia îl interpreta ca un proiect făcut în favoarea reprezentanţilor PSD care sunt în puşcărie, a baronilor locali, a oamenilor politici care au fost condamnaţi. De aceea, această lege trebuia respinsă, e o decizie politică corectă”, transmite Gyorgy Frunda.

Consilierul premierului atrage însă atenţia că „penitenciarele româneşti sunt suprapopulate şi că această problemă trebuie rezolvată. În mod calm, trebuie redactat un alt proiect de lege de graţiere a infracţiunilor mici, a infractorilor primari, care au comis găinării, infracţiuni mici, cotidiene şi care fiind la prima condamnare, poate statul să le întindă o mână de eliberare, de reeducare socială şi prin asta să rezolve şi problema suprapopulării penitenciarelor”.

„În acelaşi timp, trebuie să acceseze Ministerul Justiţiei fonduri europene (…) şi cred că trebuie construite unul-două penitenciare mari pentru infractori care au comis infracţiuni minore”, afirmă Frunda.

În opinia sa, „infracţiunile de corupţie, infracţiunile cu violenţă, infracţiunile de viol, omor, tâlhărie, toate acestea trebuie exceptate de la graţiere şi trebuie graţiaţi doar cei care au săvârşit infracţiuni uşoare, furturi mici, alte infracţiuni de intenţie sau din culpă, care pot fi graţiate”.

Totodată, Gyorgy Frunda spune că „acest proiect trebuie supus dezbaterii publice, trebuie să se facă absolut deschis, transparent, trebuie discutat cu ONG-urile care apără drepturile omului, trebuie ascultaţi judecătorii, avocaţii, experţii în domeniu, trebuie ascultată societatea civilă şi pe urmă trebuie intrat cu proiectul respectiv în Parlament”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *