Skip to content
Politică

Consilier al lui Ponta, reacție privind umărirea penală față de votul din diaspora

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a anunţat, joi, că după turul 1 al alegerilor prezidenţiale a fost deschis un dosar în care a început urmărirea penală in rem, respectiv faţă de fapta de încălcare a dreptului la vot, ca urmare a problemelor la scrutinul din diaspora.

În cadrul unui interviu acordat RFI, consilierul premierului Victor Ponta, Gyorgy Frunda transmite că autorităţile române „aveau obligaţia” să înfiinţeze „secţii de votare pentru toţi cetăţenii”.

Întrebat dacă se impunea începerea urmăririi penale privind votul din străinătate, Gyorgy Frunda a răspuns a transmis că da și că autorităţile româneşti, persoanele care conduc aceste autorităţi aveau obligaţia legală de a asigura condiţii de vot, teoretic, pentru toţi cei care se puteau prezenta la vot

„Da, cred că da. Există o emotivitate deosebită din partea societăţii româneşti privind cetăţenii români care nu au putut vota în străinătate. Autorităţile româneşti, persoanele care conduc aceste autorităţi aveau obligaţia legală de a asigura condiţii de vot, teoretic, pentru toţi cei care se puteau prezenta la vot. Adevărul e că din cei peste trei milioane de cetăţeni români, care-şi au domiciliul în străinătate, până anul acesta niciodată nu s-au prezentat la urne mai mult de 150 de mii. Cu toate acestea, autorităţile române aveau obligaţia să ia măsuri ca să fie secţii de votare şi posibilităţi de votare pentru toţi cetăţenii, chiar dacă rămâneau secţii goale, chiar dacă se prezentau foarte puţini. Or dacă se făcea acest lucru şi condiţiile erau asigurate, vă dau în scris că oamenii nu mai ieşeau în stradă, nu mai era acea emulaţie împotriva Guvernului” , a declarat Gyorgy Frunda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *