Skip to content
Politică

Consilier al premierului Ponta, acuzație gravă la adresa DNA : „(…) Este inacceptabil ca DNA …”

Marți, prin intermediul unui comunicat de presă, DNA a atras atenția, cu privire la proiectul senatorului PSD Șerban Nicolae de modificare a Codului de procedură penală, că principalele modificări avute în vedere de Proiectul de lege aflat în dezbatere la Senat conțin aspecte ce ar putea să afecteze eficiența investigațiilor în dosarele de corupție.

În acest context, consilierul onorific al premierului Victor Ponta, Gyorgy Frunda, a transmis la RFI că „este inacceptabil ca DNA să încerce să influenţeze decizia politică”.

Frunda e convins că dacă inculpaţii „executaţi mediatic”, „discreditaţi” şi „umiliţi” vor da în judecată statul român la CEDO, „în mod cert vor câștiga”.

Gyorgy Frunda crede că proiectul PSD privind arestul nu e necesar, pentru că normele există deja şi trebuie doar aplicate.

„Nu cred că este necesar un astfel de proiect. Modalităţile de arestare sunt stabilite clar atât în convenţiile internaţionale, cât şi în procedura penală română şi în doctrina constantă a Curţii Europene a Drepturilor Omului. Pur şi simplu ar trebui respectate aceste norme. Ar trebui respectate cazurile de arestare şi tratamentul la care este supus cel care este arestat preventiv sau reţinut de către organele de urmărire. Acestea ar trebui în momentul reţinerii, arestării, să nu-l lase în cătuşe liber pe stradă pe cel împricinuit, ci să-l pună într-o maşină în curtea instituţiei şi să-l ducă în sediul Poliţiei Capitalei, dacă vorbim de Bucureşti. Această execuţie mediatică, discreditarea umană, umilirea celor reţinuţi şi arestaţi este în contradictoriu cu toate normele europene şi nu se practică în nici unul din statele Europei. Dacă aceste persoane vor ataca statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în mod cert vor câştiga”, spune Frunda.

Consilierul onorific al premierului Ponta, Gyorgy Frunda,  consideră „inacceptabil ca Direcţia Naţională Anticorupţie, preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de multe ori să încerce să influenţeze decizia politică. Potrivit Constituţiei României, avem trei puteri în stat, care se echilibrează în activitatea lor, dar care trebuie să-şi respecte domeniile de activitate. Nu este treaba DNA să se pronunţe printr-un comunicat asupra a ceea ce vrea să facă Parlamentul. Parlamentul are dreptul să se pronunţe sau să modifice legea, indiferent dacă acest lucru place sau nu place procurorilor sau judecătorilor (…) Abia când proiectul este pe masă, este bine să aibă loc o dezbatere cât mai largă, cu ascultarea tuturor instituţiilor care sunt implicate şi care au ceva de spus în această cauză”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *