Skip to content
Politică

Consilier al premierului Ponta repune pe tapet legea grațierii și amnistiei

Unul dintre consilierii premierului Victor Ponta este de părere că o soluţie la problema suprapopulării închisorilor este munca în interesul comunităţii.

Gyorgy Frunda, consilier al premierului Ponta a declarat la RFI și faptul că el consideră că ar ajuta şi o lege a graţierii şi amnistiei pentru infractorii care au comis „găinării” şi care să nu se aplice corupţilor, criminalilor şi violatorilor.

Frunda consideră că „scopul pedepsei penale, pe lângă sancţiunea aplicată individului care a comis o crimă este reintegrarea lui socială şi apărarea societăţii. Or dacă noi din puşcării scoatem oameni care sunt mai răi în momentul eliberării decât au fost în momentul condamnării, atunci societatea pierde”.

Deţinuţii au dreptul la condiţii decente, apreciază consilierul onorific al premierului: „Nu numai că trebuie să fie condiţii umane, el (deţinutul-n.r.) îşi execută acolo pedeapsa, dar are dreptul la nişte condiţii decente şi societatea are interesul ca având aceste condiţii, ca având posibilitatea unei educări, unei reprofilări profesionale, atunci când iese din puşcărie, a doua oară să nu mai ajungă acolo. Or statisticile ne arată în România că din infractorii primari, cei care au fost condamnaţi prima dată în viaţa lor, mulţi ajung a doua oară în puşcărie şi nu de puţine ori datorită legăturilor, prieteniilor pe care le încheie în puşcărie”

Gyorgy Frunda crede că s-ar impune o lege a graţierii şi amnistiei, însă fără ca cei care au fost condamnaţi pentru corupţie, pentru dare de mită, luare de mită, trafic de influenţă, violuri, omoruri, infracţiuni grave, să poată beneficia de această lege.

 „Din nou, repun pe tapet problema unei legi a graţierii şi amnistierii, care este necesară, după părerea mea, pentru ca infractori primari pentru infracţiuni mici, pentru mici găinării să poată fi puşi în libertate. Desigur, cei care au fost condamnaţi pentru corupţie, pentru dare de mită, luare de mită, trafic de influenţă, violuri, omoruri, infracţiuni grave, ei nu vor beneficia de prevederile unui act de clemenţă, dar cei care pentru prima dată, în marea lor majoritate tineri, au săvârşit un furt mic, o găinărie mică, au fost condamnaţi la pedepse până la trei ani de zile, cred că este şi interes social şi e o şansă pentru ei ca partea de pedeapsă care n-a fost încă executată să fie graţiată”, a precizat Gyorgy Frunda.

Sursa foto:antena3.ro. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *