PSnews

Ultima Oră

Consilier din fosta Administrație Obama: Nu există să dai mită!

Pagina de Politică

Într-un interviu acordat Ziare.com, dr. Marius Stan, fost consilier stiintific principal al ministrului Energiei in Administratia Obama a vorbit despre cateva dintre masurile luate de noua administratie de la Casa Alba.

Mai mult, acesta a explicat, în cadrul interviului, de ce este esențial ca un absolvent de facultate sa fie capabil sa redacteze o lucrare de licenta si cat de important este ca un tanar cercetator sa isi prezinte rezultatele in fata comunitatii stiintifice.

Marius Stan este doctor in chimie, cercetator principal in cadrul Laboratorului National Argonne, profesor asociat la Universitatea Chicago si profesor asociat la Universitatea Northwestern. Acesta a emigrat in SUA in urma cu 20 de ani.

Care a fost mesajul principal transmis la aceasta conferinta?

Am primit o invitatie sa vin sa discut la Academia Romana despre acest subiect care ma preocupa. Oamenii de stiinta comunica, transmit mai departe, cunostinte, in timp ce artistii creeaza si comunica emotii, ceea ce este la fel de important.

Multe din hotararile pe care le luam si felul in care traim sunt generate de emotiile pe care le simtim si care sunt transmise de arta. De aceea, subiectul m-a tentat. E posibil ca aceste doua comunitati, care uneori sunt distincte – oamenii de stiinta intr-o parte, artistii in cealalta parte – sa comunice mai mult, sa colaboreze.

A avea acces la date, la informatii reprezinta numai un aspect. Pentru a avea creativitate, e nevoie de inteligenta, de asociere de idei.

Sistemele de calcul nu au ajuns inca la acest nivel, desi conceptul de machine learning este astazi pus in practica. Nu peste multi ani vom avea descoperiri sau inventii facute de masini sau de echipe conduse de masini. Cu toate astea, nu suntem la un nivel la care tehnica de calcul sa echivaleze sau sa depaseasca, nici vorba, capacitatile umane.

Internetul si retelele de socializare au dus la aparitia unor pseudo-experti, priceputi de obicei la toate si care au de multe ori o influenta mult mai mare asupra oamenilor decat adevaratii specialisti in domeniile respective, de la educatie sau justitie, pana la stiintele militare sau politica externa. De ce s-a ajuns aici si cum putem restabili sistemul de valori?

Cred ca intr-o anumita masura este si vina adevaratilor experti pentru ca nu reusesc, sau nu depun efortul, sau nu considera ca este important sa transfere informatia complexa pe care o au ei intr-un limbaj accesibil cititorilor. Acesta nu e un lucru de trecut cu vederea.

De exemplu, o impresie puternica mi-a produs un interviu cu Richard Feynman un mare fizician american, care timp de 5-10 minute i-a explicat unui reporter un concept fundamental din fizica, astfel incat acesta sa il poata intelege. Un laureat al premiului Nobel, unul dintre cei mai mari fizicieni ai lumii, nu a considerat sub demnitatea lui sa depuna acest efort!

In video se vede ca incearca, se straduieste, face tot posibilul sa nu sacrifice calitatea informatiei stiintifice, dar totodata sa o prezinte intr-un mod in care cei carora li se adreseaza sa inteleaga.

Pe de alta parte, mai este vorba si despre un element cultural. In toate societatile din lume este foarte atragator sa citesti sau sa ai acces la informatii senzationale si adesea pseudo-expertii prezinta lucrurile intr-un mod senzational, in timp ce adevaratii experti, care stiu despre ce e vorba, nu fac asta. Nu sugerez ca ar trebui, ci cred ca intotdeauna exista un mod interesant de a prezenta un rezultat, fara a aluneca in derizoriu.

Cum vede un fost membru al Administratiei Obama masurile luate de noua conducere de la Casa Alba, nu numai cele legate de cercetare?

Eu am fost directorul unui program important, de folosire a tehnicii de calcul pentru aplicatii energetice, un program care beneficiaza de 25 de milioane de dolari pe an. Guvernul american are acest obicei de a aduce profesori universitari, oameni de stiinta, sa conduca partea stiintifica sau de inginerie din aceste proiecte. Toate guvernele, de toate culorile politice, fac asta, dar aceste pozitii nu sunt politice, sunt tehnice.

Ce observ la noua administratie, fata de vechea administratie, in domeniul energetic, pe care il cunosc, este ca are dorinta de a favoriza elemente traditionale de productie americane, care de-a lungul istoriei au constituit baza resurselor, cum ar fi: exploatarea carbunelui, a petrolului, in vreme ce Administratia Obama era mai interesata de noi surse de energie, regenerabile: soarele, vantul etc.

In privinta cercetarii, in general, intrucat este o administratie in care foarte multi membri ai Guvernului provin din mediul financiar si de afaceri, se simte cumva ca sunt mai pragmatici si doresc ca majoritatea activitatilor sa aiba o anumita eficienta financiara, un anumit profit.

Guvernul, insa, intelege rolul cercetarii fundamentale, probabil va incerca sa gaseasca o modalitate ca ea sa atraga interesul companiilor private sau de stat, multinationale, care sa o sustina, astfel incat sa nu fie sustinuta in intregime de la buget.

Asta are o consecinta directa: cercetatorii trebuie sa devina mai intreprinzatori, mai buni antreprenori.

Si asa revenim la modul in care se prezinta articolele stiintifice. Multa vreme, si inainte de a merge la Washington, obisnuiam sa pun mare accent pe partea tehnica, ecuatii, descrierea metodologiei etc. Am invatat ca este la fel de important, daca nu mai important, sa putem descrie in detaliu importanta rezultatelor cercetarii, cum vor influenta ele pozitiv economia, care va fi impactul.

Si acest aspect probabil ca va deveni din ce in ce mai important.

Pe de alta parte, SUA sunt o tara in care se investeste mult in lucruri noi – inventii, patente, descoperiri. Ele sunt considerate mai importate si mai profitabile decat fabricatia insasi. Alte tari prefera sa fabrice, folosind tehnologii americane. S-a observat, insa, cu timpul, ca au scazut capacitatile de fabricare in SUA, de aceea, cred ca dorinta noii administratii de a reinstaura productia de toate felurile este o idee buna. Sper insa ca noua administratie va continua sa sustina si tehnologia.

Citiți AICI interviul integral.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi