Consilierii locali au respins propunerea Primăriei Iaşi privind creşterea de peste două ori a preţului gigacaloriei

Sursă foto: Facebook/ Mihai Chirica

Proiectul privind creşterea de peste două ori a preţului gigacaloriei la Iaşi a fost respins, miercuri, de către consilierii locali, aceştia invocând că majorarea este consistentă şin prea bruscă pentru a fi suportată de consumatori.

Proiectul de hotărâre susţinut de edilul Mihai Chirica viza aprobarea unui nou preţ pentru gigacalorie, acesta urmând să crească de la 324 de lei la 739 de lei.

În acelaşi timp, Primăria Iaşi promitea să majoreze subvenţia, astfel că locatarii din Iaşi ar fi urmat să achite aproximativ 300 de lei pentru o gigacalorie, faţă de 206 de lei, cât este în prezent.

Primarul Mihai Chirica a spus în şedinţa de consiliu că termoficarea reprezintă cea mai grea sarcină a municipalităţii şi să acest domeniu este dificil de gestionat.

”De oprit nu putem opri funizarea agentului termic în Iaşi. De sistemul centralizat beneficiază 50.000 de elevi, nouă spitale, dar şi alte instituţii. Cea mai simplă soluţie ar fi fost să notificăm comsumatorii să îşi vadă de treabă începând cu iarna viitoare, dar nu putem lua măsuri radicale. Orice creştere are un impact, dar noi încercăm să păstrăm echilibrul. Nu am împins toată greutatea pe umerii consumatorilor”, a afirmat primarul Iaşiului Mihai Chirica.

Edilul a mai spus că Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie este cea care a propus noul preţ şi că la Iaşi acesta este nemodificat din 2019.

Consilierul PSD Ovidiu Mugurel Laicu a declarat că la Iaşi termoficarea a devenit un colos cu picioare de lut, el adăugând că prin creşterea masivă a subvenţiei, bugetul oraşului va fi sugrumat.

La rândul său, consilierul USR Iulian Nicolau a afirmat că majorarea este una consistentă şi bruscă, el dând exemplul altor produse sau servicii, ale căror preţuri cresc treptat.

Totodată, reprezentantul USR a precizat că firmele vor fi grav afectate de această scumpire, pentru că vor trebui să achite preţul întreg.

După discuţii care au durat câteva zeci de minute, proiectul a fost respins. Au votat în favoarea proiectului 13 consilieri, în timp ce 14 consilieri locali s-au abţinut.

Edilul Mihai Chirica nu a făcut nici un comentariu după respingerea acestuii proiect.

Primăria Iaşi intenţiona să majoreze preţul gigacaloriei încă de la începutul anului trecut, însă a renunţat la această măsură, posibil şi din raţiuni electorale.

În urmă cu trei ani, compania Veolia a renunţat la contractul de concesiune pentru furnizarea de agent termic în municipiul Iaşi, invocând “imposibilitatea echilibrării financiare a acestui contract“.

Serviciul este asigurat în prezent de Primăria Iaşi. Municipalitatea a demarat procedurile pentru o nouă licitaţie de concesionare a serviciului de termoficare.

La sistemul centralizat de termoficare mai sunt racordate în jur de 23.000 de apartamente, dar şi peste 300 de entităţi juridice.

În urmă cu peste 15 ani, la sistemul local de termoficare erau branşate aproximativ 100.000 de apartamente.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: