Numit consilierul premierului, Ponta îi sprijină pe turcii care au acaparat cuprul României

Victor Ponta
Sursa foto: Inquam Photo / Octav Ganea

La scurt timp după ce a preluat funcția de consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu, Victor Ponta a început să influențeze activitatea afacerilor turcilor care au dobândit controlul asupra resurselor de cupru din România.

Aceștia sunt chiar oamenii de afaceri turci cărora Ponta le furnizează servicii de consultanță prin intermediul companiei sale și de la care firma lui a avut încasări de peste 2 milioane de lei.

Cu toate acestea, Victor Ponta afirmă că nu se află într-un conflict de interese și că nu își va suspenda activitatea sa comercială.

La două capete

În ultimii ani, Victor Ponta, fostul premier și lider PSD, a fost și un consultant de afaceri și liderul unui partid de buzunar – Pro România, mai punctează sursa citată.

Bilanțul său financiar arată mai bine decât cel politic. Și-a înființat în februarie 2021 o companie de profil, VP Projects Advisors SRL, iar printre clienții săi se numără companii chinezești și turcești.

Documentele obținute de Newsweek arată că firma lui Ponta a primit sume importante de la compania Eti Bakîr, deținută de familia Cenghiz, apropiată de regimul președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Ponta nu și-a ascuns niciodată relația apropiată pe care o are cu Erdogan. Ba chiar a suferit o intervenție chirurgicală în Turcia la o clinică ce ar fi fost deținută de familia lui Erdogan.

Victor Ponta îi sprijină pe turcii care au acaparat cuprul României

La doar câteva luni după ce Ponta și-a pus pe picioare afacerea de consultanță, turcii de la Eti Bakîr au dat o mare lovitură în România.

Au preluat, în iunie 2021, printr-o schemă controversată, licența și activele fostului combinat de stat Moldomin SA, Moldova Nouă, aflat de mulți ani în faliment, dar care stă pe rezerve de cupru estimate la peste 1 miliard de dolari.

Valoarea estimată a tranzacției a fost de doar 6 milioane de Euro.

Cel care i-a reprezenta pe turci în afacerea cu cupru a fost avocatul Bogdan Tohăneanu, un vechi apropiat al lui Ponta.

La vremea respectivă, Ponta declara că nu are nici o legătură cu această tranzacție, însă era extrem de bine informat despre planurile de afaceri ale turcilor.

„Nu am reprezentat și nu reprezint companiile respective (n.r.companiile din grupul turc)  în relațiile cu lichidatorul RTZ și nici cu autoritățile publice române. Cunosc însă intenția fermă a acestora de a dezvolta proiectul minier de la Moldova Nouă printr-o investiție de aprox. 250 milioane de Euro, de natură să ducă la relansarea mineritului în zonă, la angajarea a peste  1.000 de persoane, la plata redevențelor și taxelor.“

Conform documentelor obținute de Newsweek România, VP Projects Advisors SRL a încasat, în total, peste 2 milioane de lei de la compania turcească, în ultimii trei ani, ceea ce a crescut semnificativ cifra de afaceri a companiei.

Compania lui Ponta a avut doar anul trecut o cifră de afaceri de 3,8 milioane lei și un profit de 3 milioane lei, Față de 2,6 respectiv 2,1 milioane lei în anul anterior.

Ponta: „Nu mă aflu în conflict de interese, nu-mi suspend afacerile“

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Victor Ponta susține că nu a încasat niciun leu de la companii care fac afaceri cu statul român.

„În perioada 2021 – 2023, “VP Projects” nu a avut nici un contract cu vreo instituție publică sau cu o societate cu capital integral sau parțial de stat.Contractele au fost în exclusivitate cu firme cu acționariat integral privat și sunt confidențiale. În această perioadă au fost depuse întotdeauna la timp, la autoritățile fiscale din România, toate documentele și declarațiile prevăzute de lege și au fost achitate în totalitate și la timp toate taxele și impozitele aferente“, susține Victor Ponta.

El afirmă că nu se află într-un conflict de interese de când a ajuns în poziția de consilier onorific al premierului României.

„Legea română definește conținutul juridic al conflictului de interese – rezultă foarte clar faptul că un consilier onorific NU se află în conflict de interese dacă își continuă activitatea privată, fără legătură cu instituțiile publice sau firmele cu capital de stat. Toți premierii României au avut consilieri onorifici care și-au continuat activitățile private. Companiile private care au decis să colaboreze cu “VP Projects” au luat decizia în baza competențelor companiei – nu știau și nu erau interesate de pozițiile mele onorifice“.

Lobby la cel mai înalt nivel

La sfârșitul lunii august, la doar câteva zile după numirea lui Victor Ponta în poziția de consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu, ministrul economiei, Radu Oprea, a făcut o serie de declarații extrem de favorabile companiei turcești, Eti Bakîr.

Ce a spus atunci ministrul Oprea, citat de agenția de presă Agerpres:

„Studiem și nu singuri, împreună cu cei care au cumpărat acțiunile la Moldomin, o companie turcă (n.r. Eti Bakîr), ideea de a realiza în România acel combinate (n.r. pentru prelucrarea minereului de cupru).Nu poate Cupru Min singur, trebuie să fim și să fie o capacitate dimensionată pentru a răspunde nevoilor de a aduce o valoare adăugată minereului de cupru din România.

Ce s-a schimbat între timp

În februarie 2022, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat transferul licenței de exploatare de la Moldomin SA către Cuprumold Mining SA, filiala grupului turc ce fusese înființată cu doar șapte luni înainte.

În mai 2023, cuprul a fost introdus de Comisia Europeană pe lista materiilor prime strategice ce nu mai sunt permise la export fără o prelucrare pe teritoriul UE.

Acesta a fost un motiv de îngrijorare pentru turcii de la Eti Bakîr, consiliați de Ponta, care nu mai pot exporta acum cuprul în vagoane în Turcia pentru a-l prelucra, susțin surse apropiate afacerii, fiind astfel nevoiți să construiască în România un combinat pentru prelucrarea acestuia.

Acesta este contextul pentru care, cinci luni mai târziu, ministrul economiei anunță că Guvernul României poartă discuții intense cu Eti Bakîr pentru construirea acestui combinat, cu Victor Ponta abia ajuns și consilier al premierului.

Rezervele de cupru de la Moldomin sunt estimate la circa 1 miliard de dolari și au avut o istorie zbuciumată în ultimul deceniu. În 2012 au fost foarte aproape să ajungă în buzunarul unei companii sârbești cu conexiuni rusești. Însă afacerea a picat după acuzații de spionaj și corupție, după ce un cetățean rus a fost prins pe Aeroportul Otopeni cu hărți ale zăcămintelor de cupru de la Moldomin.

Autor

  • Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: