Consiliul Concurenței recomandă contract standardizat pentru toți furnizorii pe piața de gaze naturale

Sursă foto: Pinterest

Consiliul Concurenței recomandă, într-o analiză referitoare la piața gazelor naturale, un contract standard de furnizare, care să prevadă clauze și condiții unice, iar singurul parametru care poate diferi de la un furnizor la altul ar trebui să fie prețul final al gazelor naturale.

Totodată, în urma analizei, autoritatea de concurență consideră că trebuie elaborate oferte personalizate prin prețul de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii casnici, în funcție de scopul final pentru care gazele sunt achiziționate, cum ar fi prepararea hranei, încălzire și asigurarea apei calde pentru locuință sau doar asigurarea căldurii într-o casă de vacanță.

„Consiliul Concurenței mai consideră că trebuie să existe un contract standard de furnizare a gazelor naturale, care să prevadă clauze și condiții unice, singurul parametru care poate diferi de la un furnizor la altul fiind prețul final al gazelor naturale. Sugestia vizează obligativitatea ofertării unui contract standardizat de către toți furnizorii, fără a limita libertatea acestora de a utiliza alte contracte în regim concurențial în relațiile cu clienții finali casnici. O altă recomandare a autorității de concurență se referă la elaborarea de oferte personalizate prin prețul de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii casnici, în funcție de scopul final pentru care gazele sunt achiziționate, cum ar fi prepararea hranei, încălzire și asigurarea apei calde pentru locuință sau doar asigurarea căldurii într-o casă de vacanță. Însă, elaborarea și transmiterea acestor oferte personalizate nu trebuie să limiteze sub nicio formă dreptul furnizorilor de a propune în continuare clienților casnici oferte-tip de furnizare, cele două opțiuni trebuind să se aplice în paralel”, se arată într-un comunicat al instituției.

În context, autoritatea de profil amintește că, după depășirea crizei energetice, se va reveni la o piață nereglementată și este necesară o informare continuă a consumatorilor casnici cu privire elemente esențiale ale sectorului gazelor naturale (de exemplu, cu privire la rolul distribuitorilor și furnizorilor, la tipologiile de contracte de furnizare, la riscurile și beneficiile pe care le poate aduce schimbarea furnizorului).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: