Skip to content
Politică

Consiliul Concurenței s-a dus peste baronii drumurilor. Nume grele vizate de anchetă

mandri.ro

Consiliul Concurenței s-a dus peste baronii drumurilor. Vedeți mai jos o serie de nume grele vizate de ancheta instituției conduse de către Bogdan Chirițoiu.

CC a anunțat luni, într-un comunicat trimis PSnews.ro, că a declanşat o investigaţie privind o posibilă înţelegere pe piaţa comercializării produselor de semnalizare şi siguranţă rutieră în cadrul unor licitaţii publice organizate, în perioada 2014 – 2016, de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) SA, în prezent Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR).

Investigaţia vizează o posibilă împărţire a pieţei în cadrul a trei proceduri de achiziţie publică organizate de CNADNR pentru  atribuirea acordurilor cadru de furnizare a indicatoarelor rutiere şi a mijloacelor de semnalizare rutieră pe reţeaua de drumuri naţionale din administrare, necesare celor 7 structuri regionale administrative din subordinea sa, respectiv: Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timişoara, DRDP Cluj, DRDP Iaşi, DRDP Constanţa, DRDP Bucureşti, DRDP Craiova şi DRDP Braşov.

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la seadiul companiilor Vesta Investment SRL, Helvespid SRL, Loial Impex SRL, IPA SA (în România există mai multe societăți cu acest nume; CC a precizat pentru PSnews.ro că este vorba despre firma din București) şi Dual Man SRL, iar documentele ridicate se află în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurii specifice de investigatie.

„Companiile sunt suspectate că au participat la cele 3 proceduri de achiziţie publică, fie prin constituirea unor asocieri de companii (consorţii) în vederea depunerii unei oferte comună, fie prin participarea cu oferte individuale, fără a se concura între ele, în vederea câştigării contractelor de furnizare, în condiţii mai slabe de competitivitate şi calitate.

Legea concurenţei interzice asocierea companiilor în scopul restrângerii concurenţei la procedurile de achiziţie publică. În vederea unei mai bune înţelegeri a legii, Consiliul Concurenţei a elaborat «Ghidul privind respectarea regulilor  de concurenţă în situaţia participării sub formă de asociere la o procedură de achiziţie publică», postat pe site-ul autorităţii http://www.consiliulconcurentei.ro/uploads/docs/items/id12037/ghid_consortii_final.pdf, se mai arată în comunicatul CC.

Cotidianul.ro scria în 2010 despre cum SC Vesta Investment SRL (firma omului de afaceri Radu Ştefan Spirea) primise de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) – condus pe atunci de către Elena Udrea – un contract de sute de mii de euro pentru indicatoare turistice tridimensionale. De altfel, aceeași Vesta Investment obținuse o sumedenie de contracte pe bani publici încă din 2008 (când asigurase balize rutiere de plastic pentru Summitul NATO, contra a 1,9 milioane de euro).

„Vesta Investment nu era la primul business avantajos pe care îl făcea cu Primăria Capitalei şi cu Guvernul României. Compania lui Radu Spirea mai obţinuse de la Primăria Generală, condusă pe atunci de Adriean Videanu, contracte în nume propriu în valoare de 3,4 milioane de euro, iar indirect, prin mai multe asocieri cu Euroconstruct Trading 98 SRL, suma de 22,5 milioane de euro. Vesta Investment, firma lui Radu Ştefan Spirea, a figurat pe lista oficială a sponsorilor PD-ului în 2007 şi, mai apoi, în 2008, pe listele PDL-ului la alegerile locale şi la cele parlamentare”, mai scriau jurnaliștii în acea perioadă.

Pomelnicul contractelor obținute de către societatea lui Radu Spirea este lung, el continuând în București și pe vremea administrației Sorin Oprescu. Găsiți mai multe detalii AICI (nota bene: articolul este din 2010!).

În 2007, Jurnalul Național relata că SC Helvespid SRL obținuse în 2001 un contract pe 5 ani cu CNADNR în valoare de 27 de milioane de euro, pentru achiziţionarea de indicatoare rutiere. Patronul firmei furnizoare, Octav Filimon, era chiar director în CNADNR in perioada respectivă. Filimon și-a recunoscut calitatea de director, dar a precizat că nu el era acţionar în firmă, ci mama sa.

Nici Loial Impex SRL nu este scutită de semne de întrebare. Astfel, în 2014, site-ul Clujust.ro arăta cum respectiva companie din Suceava obținuse – împreună cu SC GAMIDA EUROMARK SRL din Breaza – un contract de de 2.172.283,15 lei fără TVA pentru trasarea unor marcaje rutiere în municipiul Cluj-Napoca. Același portal de știri arăta că Loial Impex SRL este deținută de Sorin Gabriel Iacob, un om de afaceri influent în zona Moldovei. Același Iacob era în acea perioadă anchetat de către DIICOT într-un dosar de evaziune fiscală cu peste 100 de suspecți și un prejudiciu de 9,8 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *