Skip to content
Educație

Consiliul Elevilor acuză că legea care oferă tablete copiilor săraci blochează accesul la educație

Agerpres

Legea care prevede acordarea de tablete elevilor cum care provin din familii cu venituri scăzute blochează accesul la educație, acuză o parte din elevi. Consiliul Elevilor cere respingerea legii care prevede acordarea de dispozitive electronice dascălilor și elevilor cu probleme sociale, orfani, aflați în plasament sau cu venituri foarte mici în familie, considerând că măsura lasă mii de copii fără acces la educație și este și discriminatorie.

Consiliul Elevilor solicită Camerei Deputaților, printr-un comunicat de presă, transmis marți, ca propunerea legislativă pentru completarea art. 111 din Legea Educației Național nr. 1/2011 să fie respinsă, considerând că este discriminatorie și lasă mii de elevi fără acces la educație.

La mijlocul lunii iulie, membrii Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din cadrul Camerei Deputaților au avizat o propunere legislativă pentru completarea art. 111 din Legea educației naționale nr. 1/2011, care prevede acordarea de dispozitive electronice pentru întreg personalul didactic care desfășoară activitate de predare, dar doar pentru elevii orfani sau aflați în centre de plasament, cu cerințe medicale speciale și elevii a căror familie nu a realizat în cele 3 luni înainte de achiziționarea dispozitivelor electronice un venit mediu per membru de familie mai mare sau egal cu salariul de bază minim net pe economie.

Considerăm măsura ca fiind una discriminatorie, de natură să adâncească și mai mult discrepanțele între elevii din mediul urban și cei din mediul rural, dar și între elevii care au avut, în perioada pandemiei de COVID-19, posibilitatea de a beneficia de școală online și cei privați de educație de-a lungul a patru luni, din cauza situației financiare nefavorabile”, se arată în comunicat.

Aceștia atrag atenția asupra faptului că, în România, există numeroase familii în care un singur membru este angajat, iar salariul de bază minim net pe economie nu poate asigura atât achiziția device-urilor electronice necesare copiilor, cât și cheltuielile pentru nevoile de subzistență.

În familiile cu mai mulți copii situația este cu atât mai îngrijorătoare, întrucât aceștia nu vor avea șansa de a participa la cursuri, dacă acestea se desfășoară simultan”, spun elevii, conform Mediafax. Consiliul Elevilor cere respingerea de urgență a Plx. 254/ 2020 în plenul Camerei Deputaților și asumarea, de către factorii decizionali, a unor măsuri care să aibă în vedere principii precum echitatea și egalitatea de șanse, astfel încât statul să nu mai prejudicieze dreptul niciunui elev la învățătură.

Legea 109/2020 trebuie să fie implementată, în vederea garantării accesului la educație pentru toți copiii din România. Observăm așadar faptul că Ministerul Educației și Cercetării refuză respectarea legii și în loc să identifice resurse pentru dotarea elevilor cu laptopuri și tablete, susține restrângerea acestui drept pentru mii de elevi. Nu putem trece cu vederea peste dublul discurs promovat în Parlament: toți profesorii pot în continuare să beneficieze de echipamente electronice, probabil pentru că aceștia au drept de vot, spre deosebire de elevi. Guvernul României nu se poate absolvi de atribuția de a garanta acces la educație online pentru toți elevii, indiferent de statutul lor socio-economic”, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *