Skip to content
Europa

Consiliul European, concluzii după discuțiile privind pandemia de COVID-19

b1.ro

Liderii celor 27 de state UE s-au întâlnit la Bruxelles, luni și marți, pentru o reuniune extraordinară a Consiliului European, iar unul dintre subiectele abordate a fost pandemia de COVID-19.

Una dintre concluzii a fost aceea că vaccinarea a fost accelerată în întregul bloc comunitar, iar acest ritm și ameliorarea situației sanitare vor permite redeschiderea graduală a societăților europene.

  • Ritmul vaccinărilor s-a accelerat în întreaga UE și ar trebui menținut. Acest lucru, alături de îmbunătățirea situației epidemiologice generale, va permite redeschiderea graduală a societăților noastre. Cu toate acestea, trebuie să rămânem vigilenți în ceea ce privește emergența și răspândirea variantelor (de SARS-CoV-2, n.r.) și să acționăm după cum este necesar. Munca în desfășurare pentru intensificarea producției de vaccinuri și asigurarea aprovizionării adecvate în întreaga UE va fi esențială.
  • Eforturile pentru a asigura o abordare coordonată ar trebui să continue înainte de vară. În acest context, Consiliul European salută acordul încheiat cu privire la Certificatul Digital COVID al UE și face apel la implementarea sa rapidă. Ca următor pas, cu o viziune care să faciliteze libera circulație în UE, solicită revizuirea Recomandării Consiliului privind călătoriile în UE până la jumătatea lui iunie. Acesta salută revizuirea Recomandării Consiliului privind călătoriile non-esențiale înspre UE.
  • Impactul pandemiei va fi limitat doar printr-un răspuns global cuprinzător. UE este cel mai mare exportator de vaccinuri COVID-19 în lume și își va continua eforturile de creștere a capacităților globale de producție a vaccinurilor, astfel încât să satisfacă nevoile globale. Consiliul European face apel la intensificarea eforturilor pentru a asigura un acces echitabil la vaccinurile (împotriva, n.r.) COVID-19 și sprijin rolulde lider al COVAX în acest sens. UE și Statele sale Membre sunt angajate să accelereze împărțirea vaccinurilor pentru a sprijini țările aflate în nevoie, cu scopul de a dona cel puțin 100 de milioane de doze până la finalul anului și de a contribui la dezvoltarea capacității locale de producție în conformitate cu Declarația de la Summitul Global al Sănătății.

Înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European, Președintele României a trecut în revistă subiectele de pe agendă și, referindu-se la certificatul digital, a declarat că acesta „va înlesni libera circulație”. „Avem, evident, o discuție despre evoluția pandemiei și aici sunt două teme care și pentru noi au o importanță deosebită. Prima temă este, sigur, certificatul COVID, certificatul digital, care într-un timp rezonabil de scurt trebuie să fie la dispoziția cetățenilor europeni și cred că este un lucru bun – acest certificat va înlesni libera circulație, însă, sigur, trebuie să avem grijă ca acest certificat să nu ducă la discriminări între cetățenii europeni.

Avem, pe de altă parte, legat de pandemie, legat de vaccinare, tema solidarității, solidarității cu alte state, cu state terțe. În cazul nostru vorbim, de exemplu, despre Moldova. Noi am donat deja 300.000 de doze de vaccin Moldovei, dar sigur că și alții trebuie să facă lucruri similare pentru a ne asigura că avem o distribuire echitabilă a vaccinurilor”, spunea șeful statului, luni, la Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *