Skip to content
Internațional

Consiliul European din 12-13 decembrie 2019 discută despre schimbările climatice, bugetul UE şi Brexit

Consiliul European se reuneşte în zilele de 12 şi 13 decembrie, la Bruxelles, având ca subiecte principale de discuţie schimbările climatice, bugetul Uniunii Europene (UE) pe termen lung şi Brexitul. Este primul summit al UE prezidat de noul preşedinte, Charles Michel, care a preluat mandatul la 1 decembrie 2019, notează agerpres.ro.

În ceea ce priveşte schimbările climatice, Consiliul European se va concentra în special asupra obiectivului de realizare a neutralităţii climatice până în 2050. De asemenea, Consiliul European îşi propune să finalizeze şi să transmită strategia pe termen lung a UE la CCONUSC (Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice) la începutul anului 2020, se arată în ordinea de zi a instituţiei. Primul pachet de măsuri al UE privind schimbările climatice a stabilit trei obiective-cheie pentru 2020, numite Obiectivele 20-20-20: o reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră; o creştere până la 20% a ponderii energiei din surse regenerabile; realizarea unei îmbunătăţiri cu 20% a eficienţei energetice.

În acelaşi sens, Parlamentul European (PE) a adoptat, la 28 noiembrie 2019, o rezoluţie prin care declară situaţia de urgenţă privind clima şi protecţia mediului. Parlamentul cere ca UE să se angajeze în cadrul Conferinţei ONU pentru schimbările climatice de la Madrid din 2-13 decembrie să atingă un nivel zero al emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2050.

De asemenea, şefii de stat sau de guvern din UE vor discuta despre bugetul pe termen lung al UE, Cadrul financiar multianual (CFM) 2021-2027, discuţia pornind de la cadrul de negociere prezentat statelor membre de preşedinţia finlandeză, la 2 decembrie 2019.

Pe agenda discuţiilor se află şi Brexitul, şi pregătirile pentru negocierile vizând viitoarele relaţii dintre UE şi Regatul Unit după retragerea celui din urmă. La 29 octombrie 2019, Consiliul European a adoptat o decizie de prelungire a termenului de părăsire a UE, până la 31 ianuarie 2020, având în vedere intenţia Regatului Unit de a se retrage din Uniune. Cu toate acestea, Regatul Unit ar fi putut părăsi Uniunea Europeană şi mai devreme, la 1 decembrie 2019, ori s-ar putea retrage la 1 ianuarie 2020, dacă acordul este ratificat de ambele părţi. Acordul de retragere a Regatului Unit din UE a fost aprobat de liderii UE la 25 noiembrie 2018 şi a fost revizuit la 17 octombrie 2019. Intrarea lui în vigoare trebuia să aibă loc la 30 martie 2019, însă ea a mai fost amânată de încă două ori: la data de 21 martie s-a amânat pentru 22 mai 2019; la data de 10 aprilie s-a amânat pentru 31 octombrie 2019.

Pe lângă cele două subiecte principale, Consiliul European poate lua în discuţie şi chestiuni privind relaţiile externe în funcţie de evoluţiile de pe scena internaţională.

La Consiliul European anterior, din zilele de 17 şi 18 octombrie 2019, instituţia a aprobat acordul de retragere revizuit al Regatului Unit şi Irlandei de Nord din UE asupra căruia au convenit negociatorii UE şi Regatului Unit. Acest acord ar permite o plecare ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul UE. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituţiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele şapte instituţii ale UE. Astfel, Consiliul defineşte orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii. Consiliul European stabileşte agenda politică, în mod tradiţional prin intermediul „concluziilor” adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes şi măsurile care urmează să fie luate. Din Consiliul European fac parte şefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene. Deciziile în cadrul instituţiei sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situaţii menţionate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate în unanimitate sau cu majoritate calificată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *