Skip to content
Europa

Consiliul European se reuneşte joi. Ce se discută

www.consilium.europa.eu

Consiliul European se reuneşte joi, pentru a lua în discuţie, între altele, evoluţiile legate de COVID-19, gestionarea crizelor şi rezilienţă, preţurile energiei, securitatea şi apărarea, aspecte externe ale migraţiei, situaţia din Belarus. Reuniunea va fi urmată de o conferinţă de presă, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Cu privire la evoluţia COVID-19, Consiliul European va discuta despre situaţia epidemiologică actuală în contextul apariţiei noii variante Omicron. În acest sens, liderii UE vor discuta despre eforturile coordonate de a răspunde evoluţiilor, ţinând seama de faptul că nicio restricţie nu ar trebui să submineze funcţionarea pieţei unice sau să împiedice călătoriile între statele membre ale UE şi către Europa. De asemenea, Consiliul European va discuta şi despre importanţa vaccinării în lupta împotriva pandemiei, inclusiv despre importanţa introducerii vaccinurilor pentru toţi şi a administrării de doze de rapel. Participanţii vor face schimb de opinii cu privire la cele mai bune modalităţi de combatere a reticenţei faţă de vaccinare şi a dezinformării, precum şi cu privire la eficacitatea diferitelor măsuri şi strategii în acest sens. Concret, liderii UE vor solicita punerea în aplicare rapidă a recomandărilor revizuite ale Consiliului privind călătoriile în interiorul şi către UE şi valabilitatea certificatelor digitale ale UE privind COVID.

În ceea ce priveşte gestionarea crizelor şi rezilienţa, Consiliul European va trece în revistă capacitatea UE de răspuns şi rezilienţa în cazul unor crize viitoare. În acest context, Consiliul European va aproba concluziile Consiliului Afaceri Generale din 23 noiembrie 2021 şi va invita Consiliul să continue lucrările şi să examineze periodic progresele înregistrate.

O altă temă dezbătută este reprezentată de preţurile la energie. Se vor discuta evoluţiile recente ale preţurilor energiei din perspectiva rapoartelor preliminare elaborate de Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) şi de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA).

În privinţa securităţii şi apărării, Consiliul European va oferi orientări cu privire la proiectul de Busolă strategică, care a fost prezentat de această instituţie la 9 noiembrie 2021 şi care îşi propune să ofere o viziune comună strategică pentru securitatea şi apărarea UE. De asemenea, se preconizează că liderii UE vor discuta pregătirile pentru declaraţia comună privind cooperarea UE-NATO. „În decembrie (n.r. decembrie 2021), vom discuta despre „Busola strategică” pregătită de Josep Borrell. Această busolă va stabili axele noastre strategice. O vom aproba în cadrul unui summit în domeniul apărării, care va avea loc în luna martie a anului viitor (n.r. martie 2022)”, a punctat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la 9 noiembrie 2021, citat de site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Liderii UE vor discuta şi despre migraţie, concentrându-se asupra dimensiunii sale externe şi asupra punerii în aplicare a concluziilor din iunie 2021. La Consiliul European din 24-25 iunie 2021, liderii UE au convenit că parteneriatele şi cooperarea reciproc avantajoase cu ţările de origine şi de tranzit se vor intensifica, pentru a se preveni pierderea de vieţi omeneşti şi pentru a se reduce presiunea asupra frontierelor europene. De asemenea, liderii UE au invitat Comisia să utilizeze cel puţin 10% din Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare şi cooperare internaţională (IVCDCI), precum şi finanţarea din cadrul altor instrumente relevante, pentru acţiuni legate de migraţie.

Nu în ultimul rând, Consiliul European vor aborda situaţia de la frontiera UE cu Belarusul, în contextul în care, începând din octombrie 2020, UE a impus progresiv măsuri restrictive împotriva Belarusului. Măsurile au fost adoptate ca răspuns la contextul alegerilor prezidenţiale din august 2020 din Belarus, precum şi ca răspuns la intimidarea şi reprimarea violentă a protestatarilor paşnici, a membrilor opoziţiei şi a jurnaliştilor. UE nu recunoaşte rezultatele alegerilor din Belarus, condamnându-le şi considerând că nu au fost nici libere, nici corecte. Începând cu 28 iunie 2021, Belarusul şi-a suspendat participarea la Parteneriatul estic, iar la 15 noiembrie, Consiliul şi-a modificat regimul de sancţiuni ca urmare a situaţiei de la graniţa UE cu Belarusul, pentru a reacţiona la instrumentalizarea fiinţelor umane pe care o practică regimul din Belarus în scopuri politice.

Anterioara reuniune a Consiliului European s-a desfăşurat în zilele de 21 şi 22 octombrie 2021, la Bruxelles, Comisia Europeană şi Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate prezentând opt planuri de acţiune pentru ţările de origine şi de tranzit prioritare. De asemenea, Consiliul European a invitat Comisia să studieze funcţionarea pieţelor de gaz şi energie electrică, precum şi piaţa EU ETS, cu ajutorul Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA). Ulterior, Comisia urmează să stabilească dacă anumite comportamente comerciale ar necesita măsuri de reglementare suplimentare, conform site-ului Consiliului European.

Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul UE. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituţiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele şapte instituţii ale UE. Astfel, Consiliul defineşte orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii. Consiliul European stabileşte agenda politică, în mod tradiţional prin intermediul „concluziilor” adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes şi măsurile care urmează să fie luate. Din Consiliul European fac parte şefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene. Deciziile în cadrul instituţiei sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situaţii menţionate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate în unanimitate sau cu majoritate calificată, informează agerpres.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *