Skip to content
Internațional

Consiliul European se va pronunţa asupra amânării Brexitului pentru a treia oară. Macron ezită

unionsyndicacale.eu

Liderii europeni vor trebui, vineri, să se pronunţe dacă sunt (sau nu) de acord cu amânarea Brexitului până pe 31 ianuarie 2020, aşteptările fiind să fie votată o amânare. Cu toate acestea, semne de îndoială cu privire la o a treia amânare ar exista chiar într-unul dintre cei doi piloni de bază ai Uniunii Europene: Franţa, transmite BBC, citată de b1.ro.

Motivul fiind că preşedintele Emmanuel Macron „ar fi sătul” de problematica Brexitului, ce s-a întins deja pe parcursul a trei ani. Din acest motiv, el ar fi în favoarea unei amânări a Brexitului, însă nu până pe 31 ianuarie 2020, ci mai devreme de acea dată.

De precizat că pe 18 septembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care susţine o nouă amânare a Brexitului. Vineri, problematica amânării lui urmând a fi discutat în cadrul Consiliului EUropean.

În situaţia în care Franţa nu va fi de acord cu o amânare, luni, ar putea fi organizat un nou summit UE, în care să se ia o hotărâre finală. Acordul unanim al membrilor UE este obligatoriu pentru prelungirea perioadei de Brexit.

Între timp, premierul britanic Boris Johnson a precizat că săptămâna viitoare Brexitul v avea loc, cu sau fără un acord. El este, însă, obligat prin lege să înfăptuiască un Brexit cu acord, prin urmare declaraţiile lui nu sunt în măsură să fie serioase.

Chiar şi în scenariul (foarte probabil) în care liderii europeni vor fi de acord cu o amânare a Brexitului, este puţin probabil că Marea Britanie să poată duce până la capăt toate formalităţile legale producerii Brexitului pe 31 octombrie.

Asta pentru că guvernul Marii Britanii trebuie mai întâi să transpună prevederile acordului de Brexit în legislaţia naţională, iar ulterior, să supună legislaţia naţională votului parlamentului britanic. Ori acest proces durează, de regulă, câteva luni. Mai ales că nici parlamentul britanic nu pare să se grăbească să îndeplinească formalităţile necesare pentru că Brexitul să se producă pe 31 octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *