Skip to content
Europa

Consiliul Europei a decis suspendarea Rusiei din organizaţie

Twitter

Consiliul Europei a decis vineri după-amiază suspendarea apartenenţei Rusiei la structuri ale organizaţiei, din cauza războiului declanşat împotriva Ucrainei.

În conformitate cu Statutul Consiliului Europei, Comitetul Miniștrilor a decis astăzi să suspende Federația Rusă din drepturile sale de reprezentare în Comitetul Miniștrilor și în Adunarea Parlamentară cu efect imediat ca urmare a atacului armat al Federației Ruse asupra Ucrainei. Decizia adoptată astăzi înseamnă că Federația Rusă rămâne membru al Consiliului Europei și parte la convențiile relevante ale Consiliului Europei, inclusiv Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Judecătorul ales la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Rusiei rămâne și el membru al Curții, iar cererile introduse împotriva Federației Ruse vor continua să fie examinate și decise de Curte. Suspendarea nu este o măsură definitivă, ci una temporară, lăsând deschise canale de comunicare. Consiliul Europei este o organizație formată după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a proteja drepturile omului și statul de drept. Consiliul Europei este separat de Uniunea Europeană.

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, a cărui preşedinţie este deţinută de Italia, a luat decizia de a exclude Federaţia Rusă dintre membrii săi„, a anunţat Di Maio într-un comunicat. „Italia consideră că aceasta este o măsură necesară în lumina agresiunii inacceptabile a Rusiei împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare gravă a legii internaţionale„, a anunţat vineri ministrul italian de externe Luigi Di Maio.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *