Consiliul Europei descoperă „rele tratamente aplicate pacienţilor”, spitalele româneşti deschid anchete

spital
Facebook

Managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) „Mavromati” Botoşani, medicul Monica Adăscăliţei, a anunţat declanşarea unei anchete interne pentru verificarea aspectelor sesizate în raportul Comitetului pentru Prevenirea Torturii (CPT) al Consiliului Europei publicat joi şi care face referire la tratamentul pacienţilor internaţi în unităţi de psihiatrie şi al persoanelor din centrele de îngrijire a rezidenţilor.

Adăscăliţei a declarat, pentru Agerpres, că ancheta va viza în special acuzaţiile de rele tratamente aplicate pacienţilor de către personalul auxiliar, aşa cum sunt ele relevate în raportul CPT.

„Am luat la cunoştinţă de raportul CPT al Consiliului Europei, după acţiunea care s-a desfăşurat în septembrie 2022, ce a vizat şi Secţia de psihiatrie a SJU. În urma celor prezentate în acest raport, voi solicita constituirea unei comisii de anchetă în cadrul spitalului pentru a vedea dacă situaţia şi cele relatate se confirmă, iar cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere. Din punct de vedere al actului medical, pacientul primează în toată activitatea de la SJU”, a afirmat managerul celui mai mare spital din Botoşani.

Monica Adăscăliţei a susţinut că în ceea ce priveşte condiţiile de spitalizare acestea se îmbunătăţesc de la o perioadă la alta prin investiţii realizate în toate secţiile.

„După septembrie 2022, la nivelul Secţiei 1 Psihiatrie a Secţiei exterioare psihiatrie a SJU s-au făcut îmbunătăţiri, în sensul că s-au cumpărat paturi, s-a văruit, toaletele au fost reabilitate, având în vedere că am avut şi perioada în care spitalul a fost în perioada de acreditare”, a adăugat managerul SJU.

De asemenea, ea a precizat că autorităţile judeţene au demarat procedurile pentru construirea unui nou spital pentru pacienţii cu boli psihice.

Raportul CPT face referire şi la numărul mare de posturi vacante de la Secţia de psihiatrie, iar conducerea SJU consideră că problema crizei de personal este una generală, care afectează activitatea la nivelul întregii unităţi spitaliceşti.

Citeşte mai mult aici

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL