Skip to content
Internațional

Consiliul Europei îşi suspendă relaţiile cu Belarusul

The Moscow Times

Consiliul Europei (CoE), apărător al statului de drept pe continent, a anunţat joi suspendarea relaţiilor sale cu Belarusul din cauza „participării active a ţării” la invazia rusă din Ucraina, relatează AFP.

Comitetul de Miniştri, organ executiv al organizaţiei, „a decis astăzi să suspende orice relaţie cu Belarusul”, anunţă CoE într-un comunicat. Acesta precizează, de asemenea, că vrea „să întărească legăturile cu societatea civilă belarusă şi opoziţia în exil”.

Acest anunţ survine la o zi după excluderea oficială a Rusiei din Consiliul Europei, din care făcea parte din 1996.

Participarea Moscovei la principalele organisme ale CoE a fost suspendată de pe 25 februarie, a doua zi după lansarea ofensivei în Ucraina. Belarusul nu este membru deplin al CoE, întrucât nu a semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Minskul cooperează totuşi cu organizaţia, în calitate de semnatar a 12 convenţii iniţiate de Consiliului Europei, între care Convenţia privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane, Convenţia culturală europeană sau Convenţia privind conservarea vieţii sălbatice în Europa.

Belarusul este de asemenea membru a patru acorduri parţiale, care nu au statut de tratate internaţionale, dar propun o formă de cooperare pe teme speciale. Minskul participă la lucrările Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) şi la cele ale Comisiei de la Veneţia, grup consultativ care emite avize juridice în privinţa unor proiecte de lege sau ale unor legi deja în vigoare ale statelor. Participarea Belarusului la aceste grupuri de lucru a fost de asemenea suspendată, precizează CoE, potrivit Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *