Skip to content
Economie

Consiliul Fiscal estimează un deficit bugetar de 8,6 – 9,4% din PIB în acest an

Inquam Photos / Octav Ganea

Consiliul Fiscal estimează un deficit bugetar de 8,6 – 9,4% din PIB în acest an, pe fondul unei contracții economice între 4 și 6% din PIB. De altfel, și premierul Ludovic Orban a vorbit despre un deficit de 8,5 – 8,6%, precizând însă că acesta va fi unul „dintre cele mai mici la nivel european”. Situația economică a României nu era îmbucurătoare nici la începutul anului, iar izbucnirea epidemiei de coronavirus, ce a determinat închiderea temporară a numeroase sectoare de activitate, a înrăutățit și mai mult situația. În acest context, mai multe cheltuieli au fost amânate: creșterea salariilor profesorilor se va face la anul, alocațiile pentru copii nu s-au dublat, ci au fost majorate cu 20%, iar pensiile nu au mai crescut cu 40%, cum prevede legea, ci doar cu 14%.

Consiliul Fiscal, organism independent cu rol de organism consultativ, prognozează un deficit bugetar de 8,6 – 9,4% din PIB în acest an, cu o contracție economică între 4 și 6%, scrie b1.ro.

Având în vedere scenariul de bază al CF caracterizat de o scădere a PIB real cuprinsă între 4 și 6%, estimarea de deficit bugetar pentru 2020 este cuprinsă între 8,6-9,4% din PIB. În acest context economic, sanitar și electoral, caracterizat de incertitudini neobișnuit de mari nu pot fi excluse evoluții mai nefavorabile decât cele anticipate în acest moment. Punctul de plecare al deficitului bugetar pentru anul 2021 ar fi de cel puțin 7,5% din PIB, chiar admițând expirarea măsurilor temporare și revenirea economiei prognozată de CNSP – creștere economică de 4,9% pentru anul 2021”, se arată într-un document al Consiliului.

Instituția mai precizează că majorarea punctului de pensie cu 14% implică un efort bugetar de 3,6 miliarde lei 2020 și 10,92 miliarde lei în 2021: „O astfel de măsură, cu impact important asupra construcției bugetare pe anul 2021, ar trebui inclusă într-un cadru fiscal-bugetar pe termen mediu”.

O absorbție masivă de resurse europene din cadrul financiar multianual și din Planul european de redresare va reduce nevoia de finanțare de pe piețele financiare și va susține cererea și oferta agregate interne, permițând, astfel, o traiectorie de corecție macroeconomică mai lină”, mai apreciază Consiliul Fiscal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *